Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Εγκρίθηκε από την Γερμανική Βουλή η παράταση του ελληνικού προγράμματος - Ο Γερμανός βουλευτής που καταχειροκροτήθηκε γιατί καταχέριασε την Bild!

ΑΠΟΡΙΑ: Στην Ελληνική Βουλή θα πάει για έγκριση;

- Μόλις 32 βουλευτές ψήφισαν κατά της παράτασης του ελληνικού προγράμματος στην Γερμανική Βουλή
- Καταχειροκροτήθηκε ο γερμανός βουλευτής που καταδίκασε το προκλητικό χθεσινό ανθελληνικό πρωτοσέλιδο της BILD
- Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της για την Ευρώπη



Με 542 ψήφους υπέρ και 32 κατά και 13 αποχές εγκρίθηκε πριν από λίγο από το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Υπέρ της σχετικής εισήγησης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τάχθηκαν στο σύνολό τους τα κόμματα.

Αίσθηση προκάλεσε η στάση του βουλευτή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) 'Αξελ Σέφερ ο οποίος καταδίκασε την ανθελληνική εκστρατεία της εφημερίδας «Bild» από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, κρατώντας το χθεσινό πρωτοσέλιδό της με διαγεγραμμμένο τον πηχυαίο τίτλο «Nein» («όχι»), ο οποίος απευθυνόταν στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Σέφερ ανέφερε ότι «η απειλή για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη και η συζήτηση για Grexit είναι ανοησία - κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα». Συνεννόηση μπορεί να υπάρξει «μόνο μέσω αμοιβαίας κατανόησης» πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμη, ότι η επιστροφή της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια μετά τον πόλεμο κατέστη δυνατή μόνο επειδή οι εταίροι συνεργάστηκαν μαζί μας και μας άπλωσαν το χέρι.

Αναφερόμενος, επίσης, στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» μετά το Eurogroup, υποστήριξε ότι στην Ευρώπη δεν δίνουμε μάχες ούτε κάνουμε πολέμους, αλλά διαπραγματεύσεις και επιτυγχάνουμε συμβιβασμούς, ακόμη και δύσκολους.


Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της



''Δεν μιλάμε για νέα δισεκατομμύρια προς την Ελλάδα. Δεν μιλάμε για αλλαγές στο πρόγραμμα'' δήλωνε ο Σόιμπλε ενώ Γερμανοί βουλευτές διέκοψαν την ομιλία του στη Γερμανική Βουλή για παράταση του ελληνικού προγράμματος, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως δεν θα επιτρέψει εκβιασμούς.

«Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής. Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

"Δεν μιλάμε για νέα δισεκατομμύρια προς την Ελλάδα. Δεν μιλάμε για αλλαγές σε αυτό το πρόγραμμα. Η απόφαση αφορά την παροχή περισσότερου χρόνου ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και νέα δισεκατομμύρια" τόνισε ο Β. Σόιμπλε.

Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε». 

η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι "δεν έχει διάθεση" για τέτοια και ότι το ζήτημα "είναι πολύ σοβαρό". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom