Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ: Ελέγχεται το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» - Εκπροσώπησαν τη Ryanair με ψεύτικα ονόματα δικηγόρων

Επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αναλαμβάνει δράση ο Δικηγορικός Σύλλογος

Γράφει ο Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Για τη διάπραξη πειθαρχικών ή και ποινικών αδικημάτων ελέγχεται το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι», όπου οι κύριοι μέτοχοι είναι οι δυο θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και δυο δικηγόροι του γραφείου, γράφει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Η έρευνα εναντίον του συγκεκριμένου γραφείου κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την έκθεση-καταπέλτη που εξέδωσε, την περασμένη Δευτέρα, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε σχέση με την εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά του στις διαπραγματεύσεις για πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών στην αεροπορική εταιρεία «Ryanair».


Την εταιρεία, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, εκπροσώπησε συγκαλυμμένα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2014 με τη διαπραγματευτική ομάδα του κράτους, το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι». Και συγκεκριμένα, με δυο δικηγόρους, οι οποίοι στα πρακτικά της συνάντησης παρουσιάστηκαν με αλλοιωμένα ονόματα και ως δικηγόροι άλλου δικηγορικού γραφείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επικοινώνησε με τον Γενικό Ελεγκτή και ζήτησε να του κοινοποιήσει την έκθεση μετά και από τη γραπτή καταγγελία που έλαβε από τη γνωστή δικηγόρο Ελένη Βραχίμη, για να προχωρήσει σε έρευνα. Στη σελίδα 30-31 του πορίσματός του (βλέπε φωτοαντίγραφο) ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει επί λέξει: «Στις 31 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της ΕΔ, των Κυπριακών Αερογραμμών και των οικονομικών και νομικών συμβούλων της εταιρείας, με τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Στη συνάντηση με τη Ryanair παρευρέθηκε ο δικηγόρος Σωτήρης Πίττας του δικηγορικού γραφείου Soteris Pittas & Co LLC, ως νομικός σύμβουλος της Ryanair, πλαισιωμένος από άλλα τρία πρόσωπα που φάνηκε ότι αποτελούσαν στελέχη του δικηγορικού του γραφείου και τα οποία κατέγραψαν το όνομά τους στη λίστα των παρευρισκομένων ως Pitta Maria, Nikolas Christakis και Maria Kom. Roussou.

Από επίσημα στοιχεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου φαίνεται ότι δεν υπάρχουν δικηγόροι με το όνομα Nikolas Christakis και Maria Kom. Roussou, αλλά Χριστοφίνης Νικόλας και Μαρία Κωμοδρόμου. Στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου «Nicos Chr. Anastasiades & Partners» φαίνονται και οι δύο ως εργαζόμενοι στο γραφείο αυτό. Ο Σωτήρης Πίττας και η Μαρία Πίττα φαίνονται στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου Soteris Pittas & Co LLC ως εργαζόμενοι στο γραφείο αυτό».

Τονίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2014, μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Φ» για εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης και συνεταίροι» στην όλη διαδικασία, το εν λόγω δικηγορικό γραφείο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Αποτελεί γεγονός ότι η εταιρεία Ryanair, κατά την περίοδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, ζήτησε από το γραφείο μας να αναλάβει τη νομική της εκπροσώπηση κατά τη διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την KPMG. Η κατ’ αρχάς απάντησή μας υπήρξε θετική, γι’ αυτό και κατά την υποβολή των σχετικών εγγράφων προς την KPMG δηλώθηκε ως νομικός εκπρόσωπος το δικηγορικό μας γραφείο.

Ύστερα από προβληματισμό και ενόψει του γεγονότος ότι η εμπλοκή του γραφείου μας εις την όλη διαδικασία, λόγω της έμμεσης σχέσης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως ευνοϊκή για τη Ryanair, γνωστοποιήσαμε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στη Ryanair την απόφασή μας ότι το γραφείο μας δεν δύναται να την εκπροσωπεί. Έκτοτε, ουδεμία σχέση έχουμε με την εταιρεία Ryanair. Αντιθέτως, ως πληροφορούμαστε, μετά την άρνησή μας, την εκπροσώπηση της υπό αναφορά εταιρείας ανέλαβε άλλο δικηγορικό γραφείο».

Με βάση το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή, δεν ευσταθεί η αναφορά του δικηγορικού γραφείου ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 δεν είχε ουδεμία σχέση με την εταιρεία Ryanair. Τουναντίον, όπως αποκάλυψε στην έρευνά του ο Γενικός Ελεγκτής, δυο δικηγόροι του «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» παρευρέθησαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2014, δηλαδή ένα μήνα μετά, με άλλα ονόματα, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι δικηγόροι του γραφείου Soteris Pittas & Co.

Η καταγγελία της Ελένης Βραχίμη

Η γνωστή δικηγόρος Ελένη Βραχίμη απέστειλε στις 27/1/2015 επιστολή στον γενικό εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τόσο το γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» όσο και την ενέργεια των δύο δικηγόρων του, να δηλώσουν ψεύτικα ονόματα στα πρακτικά της συνάντησης που έγινε με τη διαπραγματευτική ομάδα της Κυβέρνησης.

Η Βραχίμη ζήτησε έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα «για οποιαδήποτε ποινικά ή άλλα αδικήματα», καταλήγοντας στην επιστολή της με τα εξής: «Εάν κ. γενικέ εισαγγελέα, η εν λόγω διαπίστωση (σ.σ. του γενικού ελεγκτή) συνάδει με την πραγματικότητα, διερωτώμαι πώς είναι δυνατό να υπάρξει αθώωση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή και για το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του και στο οποίο είναι συνέταιροι οι δύο θυγατέρες του και άλλοι. Πιστεύω ότι το πιο πάνω θέμα είναι πολύ σοβαρό, σας το καταγγέλλω και αιτούμαι άμεσης διερεύνησης».

Επιστολή ΠτΔ στο Γ.Εισαγγελέα για το δικηγορικό του γραφείο
«Να προχωρήσει όπως κρίνει με βάση τις αρμοδιότητές του»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε σήμερα επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, αναφέροντάς του ότι πρέπει να προχωρήσει με τις ενέργειες τις οποίες ο ίδιος κρίνει, βάσει των αρμοδιοτήτων του, ότι πρέπει να προβεί σε σχέση με την υπόθεση εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου “Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι” στις διαπραγματεύσεις για πώληση των Κυπριακών αερογραμμών στην αεροπορική εταιρεία “Ryanair”.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο και τις οποίες δημοσίευσε ο «Φ», σύμφωνα με τις οποίες το δικηγορικό γραφείο “Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι”, στο οποίο κύριοι μέτοχοι είναι οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας και δυο δικηγόροι του γραφείου, ελέγχεται για τη διάπραξη πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις για πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών στην “Ryanair”.

Επισημαίνοντας πως πρόκειται για το “πρώην γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας”, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως επειδή αφήνονται από κάποιους αιχμές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “προτίθεται εντός της ημέρας να αποστείλει επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα αναφέροντας ότι πρέπει να προχωρήσει, αν ο ίδιος θεωρεί, βάσει των δικών του αρμοδιοτήτων, ότι πρέπει να προχωρήσει”.

“Επειδή από κάποιους αφήνονται αιχμές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους πρώην συνεταίρους του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποστείλει επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει αν ο ίδιος κρίνει αναγκαίο να προχωρήσει”, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Είπε ακόμη πως “δεν αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα”.

Για το θέμα, η Προεδρία της Δημοκρατίας, εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρά το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή που απαλλάσσει πλήρως την οποιαδήποτε, έστω και κατ’ ισχυρισμό, εμπλοκή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας εις την αρχική εμπλοκή του πρώην δικηγορικού του γραφείου με τη Ryannair, κάποιοι επιμένουν στη διασύνδεση, πάρα και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών δύο συσκέψεων του Υπουργικού Συμβουλίου με σαφή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενάντια στην επιλογή της Ryannair.

Επειδή υπήρξε καταγγελία για πιθανές ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες δικηγόρων που εργάζονται στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα καθιστώντας για ακόμη μια φορά σαφές ότι παραμένει μηδενική η ανοχή του σε όσους, όποιοι και αν είναι, παραβιάζουν τους Νόμους της Πολιτείας».

Έρευνα του Δικηγορικού Συλλόγου για τους δικηγόρους του γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι»

Το θέμα των δικηγόρων της Ryanair διερευνά και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος προχωρεί σε διορισμό ερευνώντα λειτουργού. Το θέμα προέκυψε με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία δύο δικηγόροι του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι», παρευρέθησαν με άλλα ονόματα, σε συνάντηση για πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών στην Ryanair.

Οι δικηγόροι φέρονται να έδωσαν την εντύπωση ότι εκπροσωπούσαν άλλο δικηγορικό γραφείο. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι το θέμα θα διερευνηθεί πλήρως. Στό πλαίσιο αυτό, είπε, θα διοριστεί χωρίς χρονοτριβή ερευνών λειτουργός, ο οποίος θα εξετάσει τις καταγγελίες, και θα ακούσει και τις θέσεις των δύο δικηγόρων για να διαπιστώσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί πειθαρχικά αδικήματα.

http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom