Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σφίγγει τη «θηλιά» στη Ρωσία η Ε.Ε., αντιδρά η Αθήνα


Με μια σκληρή ανακοίνωση -για την οποία είχε εκφράσει εκ των προτέρων αντιρρήσεις η νέα ελληνική κυβέρνηση- οι ηγέτες της Ε.Ε. «έδειξαν» χθες (27/1) ως (συν)υπεύθυνη τη Μόσχα για το μακελειό στη Μαριούπολη, το περασμένο Σάββατο. Πληροφορίες θέλουν την Ε.Ε. να παρατείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Ετοιμάζει την απάντησή της, η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης, που αποκαλύπτει το διεθνές πρακτορείο
Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να παρατείνει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου στις χώρες μέλη της, που έχουν επιβληθεί σε Ρώσους και Ουκρανούς πολίτες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το σχέδιο, που ετοιμάστηκε εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών αύριο (29/1) στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Μάρτιο κατά προσώπων που «υπονομεύουν την ακεραιότητα της Ουκρανίας»- όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters- θα παραταθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Σε προηγούμενο σχέδιο απόφασης, η παράταση των κυρώσεων ήταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σύσκεψη στο Υπ.Εξ.

Κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης (28/1) παρουσία του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

Το έκτακτο Συμβούλιο συγκάλεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην ανατολική Ουκρανία.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να διατυπώσει ο κ. Κοτζιάς την αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών εναντίον της Ρωσίας.

Η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

«Είμαστε κατά της λογικής των αστερίσκων και υπέρ μιας Ε.Ε. της διαβούλευσης και της συναίνεσης», διαμηνύει η κυβέρνηση Τσίπρα, μέσω του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Ο κ. Καλπαδάκης, τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν έδωσαν στην Αθήνα τον αναγκαίο χρόνο για διαβούλευση, παρότι γνώριζαν ότι ακόμα δεν είχε ορκιστεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ρωσικός Τύπος για την ελληνική στάση

Η δυσαρέσκεια που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, απασχόλησε τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα έδωσε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ- Νόβοστι.

Σχεδόν σε παρόμοιο κλίμα κινείται σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος και οι σχετικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom