Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Μακάβριο αλαλούμ με το Norman Atlantic - Τουλάχιστον 13 οι νεκροί - Mε δάκρυα στα μάτια συγγενείς παρακαλούν για ενημέρωση

Νεκροί και δύο Αλβανοί διασώστες

- Υπάρχουν και άλλα θύματα της τραγωδίας, υποστηρίζουν οι ιταλικές αρχές
- Στους 236 οι Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic που πήρε φωτιά το πρωί της Κυριακής
- Δύο Αλβανοί ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ο κάβος του ρυμουλκού, στο οποίο επέβαιναν
- Σε Μπρίντιζι και Τάραντα μεταφέρονται οι διασωθέντες
- "Η δικαιοσύνη να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος", τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι

Η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 13 ανθρώπους —μεταξύ των οποίων και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης— σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα αφού οι ιταλικές αρχές έχουν διαπιστώσει ήδη την παρουσία παράνομων μεταναστών μεταξύ των επιβατών και θεωρούν μη αξιόπιστη τη λίστα των επιβαινόντων.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι απόψε εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Εκτός από τους έντεκα επιβάτες, δύο Αλβανοί ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ο κάβος του ρυμουλκού στο οποίο επέβαιναν.

Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι μέσα στο πλοίο είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλα πτώματα. Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και παράνομοι μετανάστες και τρεις από αυτούς έχουν ήδη αναγνωριστεί: πρόκειται για δύο Αφγανούς και έναν Σύρο ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι παράνομοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.

Στην αβεβαιότητα αυτή προστίθενται και τα ερωτήματα για τους τυχόν αγνοούμενους αφού εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των επιβατών του πλοίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν σωθεί 427 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 ήταν μέλη του πληρώματος.

Σε Μπρίντιζι και Τάραντα μεταφέρονται οι διασωθέντες
Το φεριμπότ, κενό πλέον μετά και την αποχώρηση του καπετάνιου του, που το εγκατέλειψε τελευταίος, θα ρυμουλκηθεί προς το λιμάνι του Μπρίντιζι, σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από το σημείο της τραγωδίας. Η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο πολλοί από τους επιβάτες βρίσκονται ακόμη πάνω στα παραπλέοντα πλοία που κατευθύνονται σε διάφορα ιταλικά λιμάνια.

Το ιταλικό πολεμικό πλοίο Σαν Τζόρτζο, στο οποίο επιβαίνουν 180 διασωθέντες, αναμένεται να φτάσει στο Μπρίντιζι, όπου χιονίζει ακατάπαυστα, σήμερα το βράδυ. Ένα φορτηγό πλοίο που είχε περισυλλέξει 40 διασωθέντες αναμένεται επίσης να φτάσει στον Τάραντα.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, όμως ορισμένοι έχουν υποθερμία ή αναπνευστικά προβλήματα. Από τους 371 επιβάτες που έχουν σωθεί, οι 236 είναι Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 10 Ελβετοί και 9 Γάλλοι. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένοι υπήκοοι άλλων χωρών, αλλά και δύο... σκυλάκια.

Εκτός από την ελληνική δικαιοσύνη, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία θα εξεταστούν επίσης από τις ιταλικές και τις αλβανικές αρχές.

"Επαφίεται στη δικαιοσύνη να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από τα Τίρανα όπου πραγματοποίησε μια επίσκεψη-αστραπή σήμερα το απόγευμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom