Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες από το Norman Altantic - Πέντε οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας


- Έφτασαν τους πέντε οι νεκροί του Norman Altantic
- Οι σωροί τεσσάρων επιβατών εντοπίστηκαν από ελικόπτερα στη θαλλάσια περιοχή όπου βρίσκεται στο πλοίο
- Έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με τη φωτιά διέταξε ο εισαγγελέας του Μπάρι
- Στις 19:00 το απόγευμα φτάνουν στην Ελευσίνα Έλληνες διασωθέντες
- ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Πάνω από 30 ώρες αφού άρχισε ο εφιάλτης, όλοι οι επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic έχουν διασωθεί από ελικόπτερα του ιταλικού και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού,μεταδίδει το CNN.

Μετά από γιγάντια μάχη με τον κακό καιρό, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν όλους τους επιβάτες του οχηματαγωγού, όπου τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ, από άγνωστη ακόμη αιτία, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Κάποιοι κατάφεραν να μπουν σε σωστικές λέμβους άλλοι έμειναν στο κατάστρωμα του πλοίου και περίμεναν να τους σώσουν. Οι κακές καιρικές συνθήκες τους ανάγκασαν να ζήσουν τον απόλυτο εφιάλτη: βρίσκονταν σε ένα πλοίο που καιγόταν και ενώ στην περιοχή έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι και έπεφτε χαλάζι, με αποτέλεσμα τα ελικόπτερα να μην μπορούν να πλησιάσουν.

Η επιχείρηση κράτησε περισσότερες από 30 ώρες, δεν σταμάτησε ούτε τη νύχτα και τελικά, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, λίγο πριν από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) ήρθε το αίσιο τέλος για τους επιζώντες της τραγωδίας. Όλοι απομακρύνθηκαν από το πλοίο και οδηγούνται στην ασφάλεια της στεριάς.

Η χαρμόσυνη είδηση έρχεται λίγη ώρα μετά από μια τραγική: πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Norman Atlantic, αφού μετά τον Έλληνα Γιώργο Δούρο, το πρωί της Δευτέρας εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο πλοίο και οι σωροί άλλων τεσσάρων επιβατών.

Οι σωροί τους εντοπίστηκαν από πλήρωμα ελικοπτέρου που μετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.
Η θλιβερή είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου η παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic».
Η συγκλονιστική μαρτυρία του Τούρκου διασωθέντα: Είδα τέσσερις νεκρούς


Η πληροφορία πως υπάρχουν ακόμη τέσσερις νεκροί μεταδώθηκε πρώτα όταν οι πρώτοι 49 διασωθέντες έφτασαν στο Μπάρι. Ένας Τούρκος από τους διασωθέντες είπε στους δημοσιογράφους που έσπευσαν να καταγράψουν τη μαρτυρία του πως είχε δει τέσσερις νεκρού σε σωστική λέμβο, δυο άνδρες και δυο γυναίκες.

Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία του 



Δεν μπορούν να το ρυμουλκήσουν


Περίπου 1,5 μίλι νότια από τις ακτές της Αλβανίας βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic».

Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου που βρέθηκε στην περιοχή για την επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, παρά ταύτα οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.

Χθες τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης του «Norman Atlantic», αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό.

Έρευνα από τον εισαγγελέα του Μπάρι


Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από τη φωτιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου. Οι διασωθέντες μάλιστα δίνουν καταθέσεις στις ιταλικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν στη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Η έρευνα στοχεύει στην εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο Ιταλός πλοιοκτήτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκλονίζουν οι διασωθέντες στο Μπάρι


Νωρίς το πρωί της Δευτέρας έφτασαν στο λιμάνι του Μπάρι οι 49 διασωθέντες, ανάμεσά τους 25 Έλληνες και τρία παιδιά, που είχαν διασωθεί από το φορτηγό πλοίο Spirit of Pireus. 

Οι εικόνες τους να φτάνουν στην ασφάλεια του λιμανιού, συγκλονίζει. Ένα παιδί τυλίγει τα χέρια του γύρω από το λαιμό ενός από τους διασώστες. Ένας άλλος άνδρας, τυλιγμένος με κουβέρτα, έχει εμφανή σημάδια εγκαυμάτων στο πρόσωπό του. 





Όλοι τους, αμέσως μόλις έφτασαν στο Μπάρι, οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα έφτασαν και οι πρώτοι από τους Έλληνες που βρίσκονταν πάνω στο Norman Altantic. Το πρωί, ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Κέρκυρα και αποβίβασε επτά διασωθέντες, έξι Έλληνες και έναν Ιταλό.





Μόλις έφτασαν υποβλήθηκαν σε μια πρώτη εξέταση στο αεροδρόμιο και άμεσα τρεις από αυτούς αρχικά θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωθέντες που έχουν επιβιβαστεί στο Europa Cruise, θα φτάσουν επίσης στο λιμάνι της Κέρκυρας. 

Από την Κυριακή, νοσοκομεία και ξενοδοχεία του νησιού είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχτούν τους διασωθέντες και να τους παράσχουν κάθε βοήθεια που θα χρειαστούν.

Στις 19:00 με Super Puma στην Ελευσίνα


Οι πρώτοι Έλληνες διασωθέντες έφτασαν το πρωί της Δευτέρας στην Κέρκυρα, ενώ στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται να αφιχθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει κι άλλους διασωθέντες του Norman Atlantic στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom