Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ισορροπίες τρόμου στους βουλευτές από τις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας

Τι φοβάται η γαλάζια πτέρυγα - Οριακό το κλίμα για την εκλογή ΠτΔ

- Το Μαξίμου δεν έχει μόνο την τρόικα να διαπραγματευτεί αλλά και τους βουλευτές των δύο κομμάτων
- Οι προσκείμενοι στον Κώστα Καραμανλή βάζουν κόκκινη γραμμή τις πιθανές περικοπές στις συντάξεις
- Οι "γαλάζιοι" βουλευτές με το μεταρρυθμιστικό προφίλ φοβούνται διαρροές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ
- Ο Χ. Πρωτόπαπας προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως δεν θα υπάρχουν περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, αλλά δεν πείθει


Οι εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας έχουν στριμώξει τρομερά την ελληνική κυβέρνηση, που καλείται μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου να απαντήσει σε αυτές, με τις δικές της αντιπροτάσεις, οι οποίες ουδείς ξέρει εάν θα γίνουν δεκτές από τους δανειστές.

Και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τους δανειστές, αλλά σε οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει θα πρέπει να μπορέσουν αυτή τη συμφωνιά να την περάσουν και από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, που τις τελευταίες ώρες περιμένουν με αγωνιά, έκπληξη και οργή το θρίλερ που διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες. 

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί παγωμάρα


Αν και οι περισσότεροι "γαλάζιοι" βουλευτές βρίσκονται στις πατρίδες τους ωστόσο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελιξεις. Οι απόψεις ωστόσο διίστανται. Η καραμανλικη πτέρυγα βλέπει οτι τα μετρα που συζητά η κυβέρνηση ως ένα βαθμό μπορούν να περάσουν από τη Βουλή, αλλά βάζουν και τις δικές τους κόκκινες γραμμές. Κι αυτές για τους λεγόμενους "καραμανλικούς" είναι οι πιθανές νέες περικοπές στις συντάξεις, γνωρίζοντας πως ένα βέτο μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Οι λεγόμενοι "νεολοχαγοί" δηλαδή οι νεοεκλεγέντες βουλευτές εκφράζουν την άποψη οτι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα, ωστόσο θεωρούν πως όλες αυτές οι εξελίξεις και μία πιθανή αρνητική εκδοχή στη συμφωνία θα δυσκολέψουν σε μεγάλο βαθμό την προεδρική εκλογή. 

Ωστόσο, ακόμα κι αυτοί έχουν παράπονα από τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρώντας πως υπήρξε αργοπορία και καθυστερήσεις σε πολλά θέματα τα όποια η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα είχε λύσει μήνες πριν ώστε να μην χρειαζεται να τρέχει τελευταία στιγμή.

Τέλος, οι ανένταχτοι σε ομάδες που έχουν ένα πιο μεταρρυθμιστικό προφίλ δεν εκφράζουν τεράστιες διαφωνίες για οσα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής να προτείνονται από την κυβέρνηση ωστόσο εκφράζουν φόβους για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως και να έχει η εικόνα είναι ιδιαιτερα άσχημα και μάλιστα λιγες μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού.



Η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ

Σιγή ιχθύος τηρούν στο ΠΑΣΟΚ για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ενδεικτική προς τούτο είναι η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου εξερχομένου σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο συνήθως λαλίστατος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεξε να μην κάνει ουδεμία δήλωση, με τη δικαιολογία βέβαια ότι πετούσε για την Τουρκία, ωστόσο φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα όσα συμβαίνουν και στο εσωκομματικό πεδίο ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τα όποια νέα μέτρα συμφωνηθούν με τους δανειστές.

Προς τούτο ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όπου σταθεί και όπου βρεθεί επιχειρεί να καθησυχάσει τα στελέχη λέγοντας ότι οι "κόκκινες γραμμές" για μισθούς και συντάξεις εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς ωστόσο να πείθει πλέον.

Στην παρούσα φάση ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η τελική στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενόψει μάλιστα ψήφισης και του Προϋπολογισμού, καθώς η κατάσταση είναι οριακή και η ανάληψη νέων ευθυνών στο όνομα της εθνικής ανάγκης κυριολεκτικά ασήκωτη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ


Διαβάστε επίσης:Τα ναι και τα όχι της κυβέρνησης στις παρανοϊκές απαιτήσεις της τρόικας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom