Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Απέραντο νεκροταφείο για μετανάστες η Μεσόγειος

40.000 θύματα τα τελευταία 14 χρόνια
Οκτώ νεκροί κάθε μέρα σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΜ

Στον δρόμο προς την Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους περίπου 22.000 μετανάστες από τους συνολικά 40.000 που εκτιμάται ότι πέθαναν κατά την προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον, τα τελευταία 14 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ). 

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι σε ημερήσια βάση οκτώ άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο της ξενιτιάς ενώ μόνο αυτή τη χρονιά χάθηκαν περίπου 4.077 άνθρωποι, αριθμός που δείχνει την επιδείνωση του προβλήματος. Την ίδια ώρα όμως η ΕΕ οχυρώνεται περισσότερο σε φρούριο ζητώντας αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των μεταναστών ως λύση.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, καλεί κυβερνήσεις και διεθνή κοινότητα να πάρουν θέση σε αυτό που περιγράφει ως "επιδημία εγκλήματος και θυματοποίησης". "Είναι ώρα να κάνουμε περισσότερα από το να μετράμε τα θύματα. Είναι καιρός να αναγκάσουμε τον κόσμο να σταματήσει αυτή τη βία κατά απελπισμένων μεταναστών", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΜ Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.
Ένα από τα πιο σοκαριστικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι παρά τον υψηλό αριθμό θυμάτων "καμιά οργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή την ώρα υπεύθυνη για τη συστηματική καταγραφή του αριθμού των θανάτων που σημειώνονται."
Σε ένα κεφάλαιο σχετικά με τους μετανάστες που πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Αυστραλία, γραμμένο από δύο εγκληματολόγους του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι συγγραφείς σημειώνουν: "Καμιά αυστραλιανή κυβερνητική υπηρεσία, αστυνομική υπηρεσία ή υπηρεσία ειδικά για τους μετανάστες, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν δημοσιεύει στοιχεία για τους θανάτους στα σύνορα" ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζουν γίνεται προσπάθεια και ξοδεύονται χρήματα για τον εντοπισμό του μαλαισιανού αεροσκάφους.
Την ίδια ώρα το ΙΟΜ κάνει προσπάθεια για χρήση των social media προκειμένου να μοιράζονται οι διάφορες κοινότητες πληροφορίες για αγνοούμενους αλλά και να γίνει μια ισχυρή φωνή, όπως αναφέρει, ώστε να αποφεύγουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια.

Συγκεκριμένα στόχος της καμπάνιας είναι άνθρωποι που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα να μοιράζονται αυτήν την εμπειρία στο Facebook και άλλα μέσα δικτύωσης ώστε να αποτρέψουν άλλους θανάτους, αναφέρει εκ μέρους του ΙΟΜ ο Λεόναρντ Ντόιλ."Δεν θα προσπαθήσουμε να αποθαρρύνουμε μετανάστες από το να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους μέσα από αφίσες και ραδιοφωνικά σποτ αλλά με πιο πειστικούς τρόπους που υπάρχουν: τη φωνή όσων επέζησαν και τους συγγενείς αγνοουμένων μεταναστών και θυμάτων", πρόσθεσε.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom