Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Νέα αναβολή πήρε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο λόγω εκτάκτου κωλύματος του Αθανασίου

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Συνεχίζεται το "σήριαλ" του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτησή του στη Βουλή που θα ξεκινούσε στις 26 ή 27 Αυγούστου, πήρε αναβολή τουλάχιστον μίας εβδομάδας, με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης,Χαράλαμπου Αθανασίου.


«Λόγω εκτάκτου κωλύματός μου, παρακαλώ να αναβληθεί η συζήτηση των ανωτέρων σχεδίων νόμων (σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού) και να προσδιορισθεί νέα συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι εφικτό, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ευρωπαϊκές αρχές και διεθνείς φορείς έχουν επικρίνει σφόδρα την Ελλάδα για την μη υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου που θα προστατεύει τα θύματα διακρίσεων (αλλοδαπούς, ομοφυλόφιλους, άτομα με ειδικές ανάγκες) και ρατσιστικής βίας παρά το γεγονός ότι η ρατσιστική βία και ο αντισημιτισμός γνωρίζουν μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο μεγάλη ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος παρενέβη ζητώντας να ενταχθεί σε αυτό, πέραν της πρόβλεψης για την ρατσιστική άρνηση του Ολοκαυτώματος και η Γενοκτονία των Αρμενίωνκαι άλλες σφαγές σε βάρος του ελληνισμού της Ανατολής, ενώ εκκλησιαστικοί παράγοντες έχει εναντιωθεί ρητά στην υιοθέτησή του.

Υπενθυμίζεται πως το αντιρατσιστικό έχει "παγώσει" από πέρυσι, όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν οΑντώνης Ρουπακιώτης της ΔΗΜΑΡ, ενώ υπήρχε έντονο παρασκήνιο πως προκειμένου να μην φτάσει στη Βουλή, παρενέβη ο αποπεφθείς στη συνέχεια ως συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, Γραμματέας της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

"Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο (για να μην πω κατεψυγμένο) και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων. Όπως είχαμε επισημάνει η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού" αναφέρει η Β. Κατριβάνου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Μοιάζει όμως ότι η συγκυβένηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει να στείλει διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία: ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι πολυτέλεια, αν όχι ανεπιθύμητη, γι’ αυτήν, και μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς. Φαίνεται έτσι ότι, σε αρμονία με την πολιτική της (βλ. «Ξένιος Δίας», παράταση της κράτησης μεταναστών επ’ αόριστον και πέραν του δεκαοχτάμηνου) δυσκολεύεται να εισάγει ακόμα και αυτό το καθυστερημένο και ελλιπές νομοσχέδιο" σημειώνεται. 

"Ο κ. Μπαλτάκος (ο οποίος δήλωσε χθες ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα»), λοιπόν, και το πνεύμα του, ζουν και βασιλεύουν – και αυτά είναι που μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα! Εναπόκειται πλέον στο αντιρατσιστικό κίνημα, στις δυνάμεις της Αριστεράς και της δημοκρατίας, σε κάθε ευαίσθητο πολίτη να παλέψουν ενάντια στον ρατσισμό και για την άμεση θέσπιση ενός αποτελεσματικού αντιρατσιστικού νόμου" καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίδραση από ΔΗΜΑΡ

«Η νέα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ, να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
«Η έκρηξη των ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών στη χώρα» επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά «δεν αφήνει άλλα περιθώρια ταλαντεύσεων, παλινωδιών και υπαναχωρήσεων. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom