Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Φωτο και βίντεο από το 4ο Ποντιακό Αντάμωμα στο Μπαμπαλιό το 15αύγουστο


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Δεκαπενταύγουστο το 4ο αντάμωμα των Μπαμπαλιωτών,στο παραδεισένιο χωριό τους στον ορεινό Βάλτο της Αιτ/νίας.

Εχει καθιερωθεί πια από το 2011,στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο,στο Πάσχα του καλοκαιριού,να γίνεται το μεγάλο συναπάντημα στο ποντιακό χωριό Μπαμπαλιό,του Δήμου Αμφιλοχίας,το οποίο πλημμυρίζει ξανά από τους απανταχού πόντιους και τους φίλους των.


Στο πανέμορφο Μπαμπαλιό έχουμε αναφερθεί ΕΔΩ,όπου θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό,την ιστορία του και το πως ξεκίνησε το 2011 το πρώτο αντάμωμα..

Το Μπαμπαλιό ίδρυσαν πρόσφυγες από την Κεπεκκλησιά του Πόντου το 1923,όταν ξεριζώθηκαν από το τόπο τους.Εδώ στο Βάλτο τους έμελλε να ξεριζωθούν και πάλι το 1969,όταν τα σπίτια τους και τον κάμπο,που με τόσο κόπο έφτιαξαν,έπνιξαν τα νερά του Αχελώου που έπεσαν στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ.

Γιορτάστηκε με κατάνυξη η Κοίμηση της Θεοτόκου και το βράδυ στην πλατεία αντάμωσαν και διασκέδασαν πάνω από 500 άνθρωποι,αν και στο χωριό πλέον κατοικούν μόνιμα περίπου 150!

Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου,με πολύ κέφι,τραγούδι και χορό υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και του νταουλιού!Τα φαγητά και τα ποτά ήταν χορηγία ντόπιων και μη που αγαπάνε το Μπαμπαλιό.

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κοινές ρίζες,παράδοση και πολιτισμό.Μέσα από το πανηγύρι, το γλέντι και το χορό,τιμούν τον τόπο καταγωγής τους,θυμούνται οι παλιοί και γαλουχούνται οι νέοι στην ιστορία,τα ήθη και τα έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που βάζουν κόπο και μεράκι για να διοργανώσουν αυτό το ποντιακό συναπάντημα,που τείνει να γίνει θεσμός κι όλοι το περιμένουν πως και πως κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Και του χρόνου να είστε όλοι καλά και πάλι στο Μπαμπαλιό για να περάσετε όμορφα!

Δείτε βίντεο και φωτο από το γλέντι το βράδυ του 15αύγουστου στην πλατεία του χωριού





Ενας από τους γηραιότερους μόνιμους  κατοίκους του χωριού και επί σειρά ετών Πρόεδρός του,ο κύριος Γιώργος Τορουνίδης, μίλησε για τον τόπο του (μπορείτε να τον ακούσετε στο βίντεο του Αχελώου στο τέλος).

Την εκδήλωση παρουσίασε και ο Αχελώος TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom