Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Απροκάλυπτη σφαγή αμάχων χωρίς ίχνος ντροπής στη Γάζα – Εκεχειρία για τα μάτια του κόσμου

ΟΗΕ: Είχαμε ενημερώσει 17 φορές το Ισραήλ για το σχολείο 

- "Ανθρωπιστική" εκεχειρία μέχρι τις 19:00 στη Γάζα κήρυξε το Ισραήλ
- Δεν θα ισχύσει σε περιοχές όπου γίνονται επιχειρήσεις
- Κατακραυγή για τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο Παλαιστίνιοι
- ΟΗΕ: Διεθνής ντροπή η επίθεση στη Τζαμπαλίγια
- Είχαμε ενημερώσει 17 φορές το Ισραήλ πως εκεί έμεναν άμαχοι
- Καταγγελίες πως είχε κρύψει εκεί ρουκέτες η Χαμάς
- Έλληνες Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μη στέλνετε φάρμακα στη Γάζα, δε θα φτάσουν ποτέ!


Εκεχειρία! Μια λέξη που ακούγεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες. Μια λέξη που έχει χάσει το νόημά της όσον αφορά στη Γάζα. Όπως και ο όρος "ανθρωπιστική εκεχειρία".
Όρος κενός πια, αφού με εκεχειρία ή μη, οι άμαχοι Παλαιστίνιοι γίνονται στόχος δολοφονικών επιθέσεων.
Το Ισραήλ αποφάσισε να κηρύξει τετράωρη "ανθρωπιστική" εκεχειρία από τις 15:00 μέχρι τις 19:00 το απόγευμα στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά πρόκειται για μια εκεχειρία αποκλειστικά για τα μάτια του κόσμου, αφού όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός δεν θα ισχύσει στις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις! 

Γι’ αυτό και ζητά από τους Παλαιστίνιους να μην επιστρέψουν στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης. Και νωρίς ίχνος ντροπής, τους προειδοποίησε ότι αν γυρίσουν να δουν τα βομβαρδισμένα σπίτια τους, μπορεί να γίνουν (ξανά) στόχος, αφού το Ισραήλ "θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών".

Μέσα στο σχολείο – τάφο


Αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που παράκουσαν την... "εντολή" του Ισραήλ. Ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπαλίγια, όπου είχαν βρεί δεκάδες άμαχοι καταφύγιο, το οποίο έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι. 

Βρέθηκαν στις βομβαρδισμένες τάξεις, εκεί όπου άλλοτε επικρατούσαν χαρούμενες φωνές παιδιών. 

Οβίδες έπληξαν δύο αίθουσες του σχολείου αλ Χουσέιν της UNRWA στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια και όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας που το σχολείο αυτό έγινε στόχος βομβαρδισμού.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ δήλωσε από το Τελ Αβίβ ότι η προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παλαιστίνιοι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες από μια περιοχή κοντά στο σχολείο και οι ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά.
Σύμφωνα με καταγγελίες, στο σχολείο βρέθηκαν ρουκέτες που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Αλλά η προκαταρκτική έρευνα του ΟΗΕ έδειξε άλλα... Η υπηρεσία ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε σήμερα τον ισραηλινό στρατό για «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» μετά τον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιερ Κρέενμπιλ, ο επικεφαλής της UNRWA. «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε μια πολιτική δράση ώστε να τερματιστεί άμεσα η σφαγή που διαπράττεται», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Την προηγούμενη νύχτα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας σε ένα καταφύγιο στη Γάζα που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Είναι μια προσβολή για κάθε έναν από εμάς, μια αιτία διεθνούς ντροπής», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.
«Μεταβήκαμε στο σημείο και συγκεντρώσαμε αποδείξεις. Αναλύσαμε τα συντρίμμια, τους κρατήρες και τις άλλες ζημιές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ισραηλινό πυροβολικά είναι αυτό που έπληξε το σχολείο μας όπου 3.300 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο», συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε έναν οριστικό απολογισμό των θυμάτων, όμως γνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών καθώς και ενός φύλακα της UNRWA που προσπάθησε να προστατεύσει το σχολείο», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.
«Πρόκειται για ανθρώπους από τους οποίους ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει να φύγουν από τα σπίτια τους», είπε.

«Η συγκεκριμένη τοποθεσία του σχολείου και το γεγονός ότι σε αυτό βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι είναι πληροφορίες που δόθηκαν 17 φορές στον ισραηλινό στρατό ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, η τελευταία φορά ήταν στις 22:00 (την Τρίτη) το βράδυ, λίγες ώρες πριν τον αιματηρό βομβαρδισμό», επεσήμανε ο Κρέενμπιλ.

«Είναι η έκτη φορά που ένα από τα σχολεία μας βομβαρδίζεται. Οι εργαζόμενοί μας, αυτοί οι άνθρωποι που διεξάγουν ανθρωπιστικό έργο σκοτώθηκαν. Τα καταφύγιά μας είναι υπερπλήρη», κατήγγειλε.

«Δεν βρισκόμαστε πλέον αποκλειστικά στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγια σε σχολεία του ΟΗΕ, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, αφού ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των συνοικιών που ζουν.

Σχεδόν 180.000 κάτοικοι της Γάζας ζουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες στα 83 σχολεία της UNRWA. Πολλά από αυτά τα σχολεία έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς.

Μόνο σήμερα, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 67 άνθρωποι. Άλλοι επτά Παλαιστίνοι, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε δύο νέους βομβαρδισμούς από ισραηλινά άρματα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας στις περιοχές Χαν Γιούνες και Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Συνολικά 1.296 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 7.200 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 8 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρία τέταρτα των νεκρών Παλαιστινίων είναι άμαχοι.
Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει χάσει 53 στρατιώτες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EPA

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom