Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Κόλαση στη Λιβύη - Η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ σπεύδει για να εκκενώσει την Ελληνική πρεσβεία


Κόλαση επικρατεί στην Λιβύη όπου ανθρώπινες ζωές χάνονται από ανεξέλεγκτη βία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε εκκένωση της πρεσβείας μας στην Λιβυή και την επικίνδυνη αποστολή ανέλαβε το ΠΝ. Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ στην οποία επιβαίνει ομάδα βατραχανθρώπων απέπελευσε από το ναυάσταθμο και αναμένεται αύριο το πρωί να φθάσει στη Λιβυή.

Τα βατράχια μας έχουν αποστολή να μεταφέρουν με ασφάλεια το
προσωπικό της πρεσβείας στη φρεγάτα  κι όχι μόνο. Γίνονται συνεννοήσεις και με άλλες χώρες ώστε αν καταστεί δυνατόν να πάρουν και δικό τους προσωπικό στη φρεγάτα. Το ΠΝ και οι βατραχάνθρωποί του έχουν εμπειρία από τέτοιες αποστολές.

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα στη Λιβύη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Να σημειωθεί ότι έγινε προσπάθεια χωρίς επιτυχία από Γαλλικό πλοίο .

Τουλάχιστον 75 ανθρώπινες σοροί, οι οποίες στην πλειονότητά τους ανήκαν σε στρατιώτες, βρέθηκαν στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε ισλαμιστές μαχητές και παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, από την μια πλευρά, και τις ένοπλες δυνάμεις απο την άλλη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ισλαμιστές κατέλαβαν μια βάση του στρατού, όπως ανέφεραν η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης και ιατρικές πηγές νωρίτερα σήμερα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακάλυψε πάνω από 50 σορούς μέσα στη βάση αυτή, την οποία εγκατέλειψαν οι ειδικές δυνάμεις του στρατού χθες. «Προσπαθούμε να τις βγάλουμε από τη βάση», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μισράτι της λιβυκής επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου. Πηγές στα νοσοκομεία της πόλης δήλωσαν εξάλλου ότι διακομίστηκαν σε αυτά άλλα τουλάχιστον 25 πτώματα.
http://www.onalert.gr

Το Παρίσι είχε ζητήσει τη Δευτέρα από τους πολίτες του στη Λιβύη, που εκτιμάται ότι είναι λιγότεροι από εκατό, να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας. Τους είχε επίσης ζητηθεί να έρθουν σε επαφή το συντομότερο δυνατό με την γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη, η οποία είχε αναλάβει το έργο του εντοπισμού τους.

Η απομάκρυνσή τους έγινε λίγο αργότερα με ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η κατάσταση στη Λιβύη έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου αντίπαλες πολιτοφυλακές μάχονται από την 13η Ιουλίου —με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 400 τραυματίες—, ενώ δύο δεξαμενές καυσίμων καίγονται από την Κυριακή αφού επλήγησαν από ρουκέτες.

Εξάλλου οι ΗΠΑ, η πρεσβεία των οποίων βρίσκεται στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης, απομάκρυναν το διπλωματικό τους προσωπικό το Σάββατο.

Παράλληλα, οι Φιλιππίνες, η Ολλανδία και η Αυστρία προετοιμάζονται σήμερα να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό, ενώ ο ΟΗΕ και η Τουρκία έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των υπηρεσιών του και της πρεσβείας της αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom