Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών - Συνελήφθησαν και 4 Αστυνομικοί


Από τις Υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος & Εμπορίας Ανθρώπων των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε πλήρως πολυμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών.

Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση προωθούσε στην ελληνική επικράτεια και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι χρηματικής αμοιβής, αλλοδαπούς υπηκόους Γεωργίας, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες, στο πλαίσιο παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, ευρείας κλίμακας, σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και του Έβρου, συνολικά είκοσι δυο (22) άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης και τέσσερις αστυνομικοί (τρεις Αρχιφύλακες και ένας Υπαρχιφύλακας), που υπηρετούν στον Έβρο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – κατά περίπτωση – για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκία, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος.

Για τα παραπάνω αδικήματα κατηγορούνται – κατά περίπτωση - είκοσι ένα (21) επιπλέον άτομα, ενώ ακόμα είκοσι οκτώ (28) άτομα (14 υπήκοοι Γεωργίας και 14 ημεδαποί) κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, άλλοι σαράντα τέσσερις (44) αλλοδαποί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση δρούσε συστηματικά τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια (από το 2008). Διέθετε εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχία, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της. Επιπλέον, για την επίτευξη των σκοπών τους, μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν συστηματικά πλαστογραφήσεις.

Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση ενέχεται από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα σε είκοσι τέσσερις (24) περιπτώσεις διακίνησης μεγάλου αριθμού μεταναστών, προς την ελληνική επικράτεια. Η μεταφορά γινόταν άλλοτε πεζή και άλλοτε με χρήση τουριστικών λεωφορείων από την μεθόριο του Έβρου, καθώς επίσης και με ταχύπλοα σκάφη, από την επαρχία της Μαρμαρίδας της Τουρκίας προς τη Ρόδο.

Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι εμπλέκεται σε δεκαπέντε (15) παλαιότερες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και σε πολλές περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Πέραν της διακίνησης παρανόμων μεταναστών, η εγκληματική οργάνωση ενέχεται και σε μεγάλο αριθμό κατάρτισης πλαστών εγγράφων, νόθευσης γνησίων αλλά και έκδοσης γνήσιων, με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αποκτήσει τα αναγκαία τεχνικά μέσα και την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να προβαίνουν στην κατάρτιση μεγάλου εύρους δημοσίων εγγράφων Αρχών της χώρας μας, κρατών-μελών της Ε.Ε. καθώς και Αρχών από τρίτες χώρες.

Ακόμα είχαν νοικιάσει διαμέρισμα, το οποίο λειτουργούσε ως «εργαστήριο» παραγωγής των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου είχαν εγκαταστήσει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για την επίτευξη του σκοπού τους.

Συνολικά καταγράφηκαν διακόσιες δεκαέξι (216) περιπτώσεις κατάρτισης και παράδοσης πλαστών ή υφαρπαγμένων εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις (38.470) ευρώ, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον εκατόν δέκα (110) περιπτώσεις, για τις οποίες δεν προέκυψε η παράδοση των εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις (46.230) ευρώ.

Για την κατάρτιση των εγγράφων, εισέπρατταν από τους ενδιαφερομένους συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο, με βάση άτυπο «τιμοκατάλογο», τον οποίο τα μέλη είχαν υιοθετήσει και εφάρμοζαν.

Ενδεικτικά, διέθεταν παράνομα και έναντι αμοιβής:
  • πλαστό Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού και πλαστή βεβαίωση απέλασης για τη Γεωργία έναντι πενήντα (50) ευρώ,
  • βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) έναντι του χρηματικού ποσού των διακοσίων (200) ευρώ,
  • βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.) και βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) έναντι πενήντα (50) ευρώ,
  • πλαστή βεβαίωση εργασίας έναντι και πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των Γεωργιανών Αρχών έναντι χρηματικού ποσού πενήντα (50) ευρώ,
  • πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των Ελληνικών Αρχών και πλαστή Ελληνική, Ρουμανική ή Βουλγαρική ταυτότητα έναντι(400) ευρώ,
  • πλαστό διαβατήριο έναντι χρηματικού ποσού οκτακοσίων (800) ευρώ,
  • πλαστές σφραγίδες εισόδου ή εξόδου που τίθενται σε διαβατήριο, έναντι πενήντα (50) ευρώ έκαστη,
  • πλαστή άδεια θεώρησης εισόδου (Visa) έναντι τετρακοσίων (400) ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν επίσης και σε υπηκόους Γεωργίας, που διαμένουν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας η εγκληματική οργάνωση από αρχές του 2008 έως το Μάρτιο του 2014, έχει πραγματοποιήσει περίπου 918 συναλλαγές, με χρηματικά εμβάσματα, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.

Ενδεικτικά, τέτοιου είδους εμβάσματα έχουν καταγραφεί από και προς την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γεωργία, την Αλβανία, τη Λευκορωσία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Χαρακτηριστικό του υψηλού επιπέδου οργάνωσης τους, αποτελεί το γεγονός ότι είχαν ενσωματώσει στην παράνομη δράση τους διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία και καταστήματα μεταφοράς χρημάτων, με τα οποία διευκόλυναν την παράνομη δραστηριότητά τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί συνολικά και κατασχεθεί:
  • (4) οχήματα,
  • (15) ηλεκτρονικοί υπολογιστές και (10) σκληροί δίσκοι,
  • (37) κινητά τηλέφωνα,
  • συσκευές θερμικής κόλλησης μεμβρανών και ακτινοβολίας UV,
  • (145) πλαστές σφραγίδες ελληνικών και ξένων Αρχών, μεταξύ των οποίων και σφραγίδες Αστυνομικών, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών,
  • σφραγίδες εισόδου και εξόδου,
  • (61) διαβατήρια,
  • κενά δελτία αιτήσαντος ασύλου,
  • πιστόλι των 9 mm με δύο γεμιστήρες και 17 φυσίγγια,
  • το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ,
  • πέντε (5) εκτυπωτές,
  • αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων και πλήθος άλλων εγγράφων, ατζέντες, ημερολόγια κ.λπ.
Όσον αφορά στην εμπλοκή των αστυνομικών στην υπόθεση, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος & Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξέτασε ενδελεχώς τα στοιχεία για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση.

Όπως εξακριβώθηκε, συνεργάζονταν με την εγκληματική οργάνωση και επέτρεπαν έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαινόταν από 100 έως και 500 ευρώ ανά άτομο, την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, οδικώς από σημείο της μεθορίου.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι η μηνιαία αμοιβή, που λάμβαναν οι αστυνομικοί για την «ασφαλή» είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας, ανέρχεται τουλάχιστον σε 3.500 ευρώ, για κάθε έναν από αυτούς.

Το ρόλο του συνδέσμου, μεταξύ των αστυνομικών και μελών της οργάνωσης, είχε ένας 58χρονος υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του κυκλώματος, ως μεταφορέας των παράνομων αλλοδαπών.

Επιπλέον, είχε αναλάβει την καταβολή των ανάλογων χρηματικών ποσών στους αστυνομικούς, κάθε φορά που επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Από την άμεση και μεθοδική ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης, καθώς και τη δημιουργία ατομικού και γεωγραφικού «προφίλ» εξακριβώθηκε ως σημείο διέλευσης των μεταφερόμενων αλλοδαπών ο μεθοριακός Σταθμός Κήπων Έβρου.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν χθες (29.05.2014) στην ευρύτερη του Έβρου οι αστυνομικοί, ενώ επιπλέον εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 58χρονος από τη Γεωργία, καθώς επιχειρούσε να διέλθει από μεθοριακό σημείο ελέγχου, οδηγώντας λεωφορείο.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε στο συγκεκριμένο λεωφορείο διαπιστώθηκε ότι έφερε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο χώρο των αποσκευών, για τη μεταφορά των μη νομίμων μεταναστών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια Εισαγγελία.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελα πολυ να επισκευτειτε των ιστοτοπο μας http://powernewsgreece.blogspot.com/ και αν δεν σας αρεσει μην θα προσπαθησουμε να γινουμε καλυτερο

Read more: Go to TOP and Bottom