Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη - Παρεμβάσεις από Στρατό και Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική κρίση (φωτο & βίντεο)


- Χημικά, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών 
- Παρεμπόδιση της έρευνας καταγγέλλει ο εισαγγελέας 
- «Διαφάνεια και αμεροληψία» ζητάει η ΕΕ 
- «Δεν παρεμβαίνει»... παρεμβαίνοντας ο τουρκικός στρατός
Σάββατο 28/12
Μιλώντας σε εκδήλωηση, ο Ερντογάν κατήγγειλε και πάλι τους δικαστές, κατηγορώντας τους ότι εργάζονται μαζί "με ορισμένες εγκληματικές οργανώσεις" για να "κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους". Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης μια "συμμορία στο εσωτερικό του κράτους" ότι βρίσκεται πίσω από την έρευνα που υποχρέωσε τρεις υπουργούς του να παραιτηθούν. Ο τούρκος πρωθυπουργός στοχοθετεί, χωρίς να την κατονομάζει, την οργάνωση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος, αφού υπήρξε για καιρό σύμμαχός του, άρχισε πόλεμο εναντίον της κυβέρνησής του.

Παρασκευή 27/12
Η τουρκική αστυνομία διέλυσε  συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που επιχειρούσαν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν  πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών. Οι τελευταίοι απάντησαν με πυροτεχνήματα και οδοφράγματα (βλέπε τις φωτογραφίες παρακάτω). Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα φωνάζοντας συνθήματα όπως "κυβέρνηση, παραιτήσου". Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Φωτογραφίες και βίντεο από τις συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας:

Protesters run from a water cannon on the Istiklal Avenue on December 27, 2013, during clashes between the Turkish police and protestors. (AFP Photo / Bulent Kilic)
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
Turkish policemen fire rubber bullets against protestors on the Istiklal Avenue on December 27, 2013, during clashes between the Turkish police and protestors. (AFP Photo / Bulent Kilic)
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
Περισσότερες φωτογραφίες στο site της Hurriyet και το rt.com.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική κρίση:
Στη μία το μεσημέρι ο βουλευτής του ΑΚP και πρώην υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ενώ προηγήθηκαν σήμερα οι παραιτήσεις πρώτα του βουλευτή Ερντάλ Καλκάν και στη συνέχεια του βουλευτή Χαλούκ Όζνταλγκα. Σημειώνεται ότι το κόμμα του Ρ. Ερντογάν χτες τη νύχτα αποφάσισε να παραπέμψει τους τρεις αυτούς βουλευτές στο πειθαρχικό, με αίτημα την αποπομπή τους.
Παράλληλα, στο κλίμα έντασης, σύγχυσης κι αοριστίας που επικρατεί στην Τουρκία προστέθηκε σήμερα και μία ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, το οποίο υπογραμμίζει μεν ότι «οι ένοπλες δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά ουσιαστικά σηματοδοτεί πως συμμετέχουν — αφού θίγει ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που έχει ήδη ανακύψει σε σχέση με τις υποθέσεις όπως η «Εργκενεκόν», η «Βαριοπούλα» κ.ά., για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί. Στην ανακοίνωση του επιτελείου γίνεται λόγος για σχόλια και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις. Υπογραμμίζεται ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά η συνέχεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον: «Ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την ολοκλήρωση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη νομική κατάσταση της θεσμικής ταυτότητας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των στελεχών του, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου».
Ε.Ε: Απαιτείται διαφάνεια και αμεροληψία
Ο ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να χειριστεί με "διαφάνεια και αμεροληψία" τις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς:
"Καλώ την Τουρκία, ως χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ  να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία", ανέφερε ο Φίλε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα. "Τις τελευταίες ημέρες, οι αλλαγές στους κόλπους της δικαστικής αστυνομίας υπονόμευσαν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες της απάτης και της διαφθοράς", πρόσθεσε.
Ο Φίλε επανέλαβε ότι "ανησυχεί" για τις διώξεις δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας που καθαιρέθηκαν κατόπιν κυβερνητικής εντολής μετά τις πρώτες συλλήψεις προσώπων που σχετίζονταν με την κυβέρνηση με την κατηγορία της απάτης, διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να αναστείλει την εφαρμογή ενός κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο επιβαλλόταν στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους στην ιεραρχία πριν προβούν σε συλλήψεις.
«Τρανταχτά» ονόματα στον κατάλογο των προσαγωγών που δεν έγιναν
Πολύ ενδιαφέροντα ονόματα μεταξύ των οποίων ο σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα, και τούρκοι επιχειρηματίες περιλαμβάνει ο κατάλογος των 41 ατόμων που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς. Οι προσαγωγές δεν έγιναν επειδή απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο εισαγγελέας.

Τον κατάλογο αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της. Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ είχε τονίσει ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.
Σημειώνεται ότι χτες το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.
Στον κατάλογο που αποκαλύπτει η «Χουριέτ» εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».

Οι προσαγωγές των 41 ατόμων επρόκειτο να γίνουν με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των παρατυπιών σε δημόσιους διαγωνισμούς.
_______________
H καταγγελία του εισαγγελέα για την αφαίρεση του φακέλου της υπόθεσης
Ένας Τούρκος εισαγγελέας κατήγγειλε την Πέμπτη 26/12 ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς που έχει συνταράξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις. «Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ερντογάν αποπειράται να εμφανίσει την υπόθεση ως μια συνωμοσία καθοδηγούμενη από το εξωτερικό κι αντέδρασε καθαιρώντας ή μεταθέτοντας περίπου 70 από τους αξιωματικούς της αστυνομίας που έλαβαν μέρος στην έρευνα, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, όπου εδρεύει η Χαλκμπάνκ. Ο Τουράν Τσολακαντί, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης παρενέβη και δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.

«Η διαφθορά είναι παντού» 

Εν τω μεταξύ, παρά τις παραιτήσεις υπουργών και τον σαρωτικό ανασχηματισμό, ο Ερντογάν επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα επιχείρησης διαφθοράς, αλλά σχεδίου εναντίον της κυβέρνησής του. Τουρκικές εφημερίδες σήμερα κάνουν λόγο για δεύτερη έρευνα των εισαγγελέων, η οποία δεν παίρνει μορφή επιχείρησης και προσαγωγών λόγω της άρνησης των αστυνομικών αρχών.
Σήμερα ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την προχτεσινή του πτήση από το Πακιστάν προς την Τουρκία. Ερωτηθείς αν θεωρεί τα τεκταινόμενα «επιχείρηση διαφθοράς», ο Ερντογάν απαντά: «Πώς είναι δυνατόν; Είναι μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Αφού γίνεται λόγος για διαφθορά, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα προκύπτει μήπως κάποια ζημιά σε βάρος του δημοσίου;»
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και την υπόθεση της κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν είπε πως στη διοίκηση του ιδρύματος εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του και τόνισε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα».
Μερίδα του τουρκικού Τύπου αναφέρει σήμερα ότι οι εισαγγελείς που προχώρησαν στην επιχείρηση προσαγωγών στις 17 Δεκεμβρίου έχουν ετοιμάσει το δεύτερο κύμα της επιχείρησης, το οποίο σχετίζεται με 100 δισεκ. δολάρια και περίπου 30 πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τις προσαγωγές. Αυτό δεν συνέβη προς το παρόν λόγω άρνησης της αστυνομίας.
Εν τω μεταξύ, κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης και της διαφθοράς οργανώθηκαν από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. "Η διαφθορά είναι παντού" και "Η αντίσταση είναι παντού" ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη πριν η αστυνομική βιαότητα διαλύσει τους διαδηλώτές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom