Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Αυτή είναι μαύρη χήρα που έσπειρε το θάνατο στη Ρωσία - Φόβοι για νέες επιθέσεις πριν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες


Η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα από το Νταγκεστάν είναι η γυναίκα που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγογκραντ, όπως μεταδίδει το Russia Today.

Η μαύρη χήρα έχει παντρευτεί δύο φορές με μαχητές στο Νταγκεστάν, οι οποίοι και οι δύο έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν στενή φίλη της Νάιντα Ασιγιάλοβα, η οποία πραγματοποίησε παρόμοια επίθεση αυτοκτονίας στο Βόλκογκραντ τον περασμένο Οκτώβριο.

Η γυναίκα καμικάζι πραγματοποίησε επίθεση μέσα σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογκραντ, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη. Η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στο σταθμό γύρω στις 12.45΄τοπική ώρα, δήλωσε η εκπρόσωπος του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών, Σβετλάνα Σμολιανίνοβα.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 Σύμφωνα με το Itar-Tass, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. Η Οκσάνα Ασλάνοβα αναγνωρίστηκε, σύμφωνα με φωτογραφία που ανέβασε στο twitter, το Russia Today, ως η «μαύρη χήρα» που ανατινάχθηκε στην είσοδο του σταθμού, λίγο πριν τους ανιχνευτές μετάλλων.

Λέγεται πως πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό (στον οποίο είχαν χρησιμοποιηθεί 10 κιλά TNT και μεταλλικά θραύσματα για να είναι όσο το δυνατόν πιο φονικός) καθώς την πλησίαζε αστυνομικός, που είχε υποπτευθεί τις κινήσεις της.

 Η Ασλάνοβα, σύμφωνα με το RT.com, ήταν στη λίστα των καταζητούμενων από τον Ιούλιο του 2012. Είχε παντρευτεί δυο φορές, και τις δυο με στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν πεθάνει, αναφέρει το LifeNews. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μαύρη χήρα» της επίθεσης στο Βόλγογκραντ ήταν στενή φίλη της γυναίκας καμικάζι που είχε ανατιναχθεί στις 21 Οκτωβρίου μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο. Είχε πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε στη χειραποσκευή της. Τότε είχαν σκοτωθεί 8 πολίτες και τραυματιστεί περίπου 50 επιβάτες.

  ΔΕΙΤΕ VIDEO ΑΠΟ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 Το Βόλγκογκραντ βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία. Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και μείζων κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

Η επίθεση ήρθε την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί με... νύχια και με δόντια να βελτιώσει την εικόνα της Ρωσία στο εξωτερικό και να πείσει πως η χώρα του είναι άκρως δημοκρατική. Απελευθέρωσε τον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Χορντοκόρφσκι και τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot.

 Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

 Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης ενημερώθηκε φυσικά ο Ρώσος πρόεδρος και η πρώτη εντολή που έδωσε ήταν να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και την Ανακριτική Επιτροπή της χώρας να επιταχύνει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της τρομοκρατικής επίθεσης. Ήδη, η τοπική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο κίτρινο, το δεύτερο μεγαλύτερο στη σχετική κλίμακα.

"Θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις"

 "Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις", δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα. "Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση", δήλωσε προς το Ρόιτερς. "Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ".

 Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά της αφού η αστυνομία επισήμανε πως έμοιαζε ύποπτη και ένας αστυνομικός άρχισε να την πλησιάζει. Πρόσθεσαν πως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν η καμικάζι είχε καταφέρει να μπει στην αίθουσα αναμονής του σταθμού.

 Ωστόσο ο Φιλάτοφ επισήμανε πως η ευρέως διαδεδομένη πρακτική να τοποθετούνται ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει περισσότερα θύματα. "Δημιουργούμε αυτό τον κίνδυνο εμείς οι ίδιοι δημιουργώντας σημεία στα οποία συνωστίζεται υποχρεωτικά ένα πλήθος ανθρώπων", εξήγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom