Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

"Καθάρισε" 10 υπουργούς τη νύχτα ο Ερντογάν - «Βράζει» η Τουρκία για τις μίζες - Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη


Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος
Το μισό υπουργικό συμβούλιο «ξήλωσε» ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, στην προσπάθειά του να ανατρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα εναντίον του μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για τις μίζες στην Τουρκία. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις τριών υπουργών της κυβέρνησης, καθώς και ενός βουλευτή του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για μία ακόμη φορά τα έβαλε με όλους και με όλα... 

Σαρωτικές αλλαγές από τον ΕρντογάνΑπό την κυβέρνηση αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν αλλά και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά: 

- Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν.
- Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ.
- Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ.
- Στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν.
- Στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς.
- Στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν.
- Στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν.
- Στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.
- Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ
- Στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Ο Ερντογάν βρισκόταν για περισσότερες από τέσσερις ώρες στο γραφείο του προτού συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο παρέδωσε τα δέκα ονόματα των νέων υπουργών, αργά χθες το βράδυ. Σε ομιλία του νωρίτερα έκανε για μία ακόμη φορά λόγο για συνωμοσία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ότι έχει ήδη «καταδικάσει» το κόμμα του, χωρίς να υπάρχει ετυμηγορία από τους δικαστές.

Η πιο ηχηρή παραίτηση ήταν αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος επιτέθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό και ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες δεχόταν πιέσεις να αφήσει τη θέση του. «Δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» είπε ο Μπαϊρακτάρ και σημείωσε ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να παραιτηθεί: «Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό», δήλωσε.

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη
Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.
Η κινητοποιηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. «Η διαφθορά είναι παντού» και «Η αντίσταση είναι παντού» ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom