Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Καλαμίτσης


Θρήνος στον δημοσιογραφικό και όχι μόνο κόσμο έχει ξεσπάσει καθώς έφυγε από τη ζωή ο πολύ αγαπητός Γιάννης Καλαμίτσης

Σε ηλικία 74 ετών άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα ο θεατρικός συγγραφέας,ο στιχουργός,ο παραγωγός του ραδιοφώνου,ο κηπουρός,ο ποδοσφαιριστής και δημοσιογράφος (αν και ο ίδιος έλεγε συχνά ότι δεν είναι!) Γιάννης Καλαμίτσης.

Ο γνωστός δημοσιογράφος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με
τα νεφρά του και έκανε συνεχείς αιμοκαθάρσεις και τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1939 στον Πειραιά. Ο πατέρας του ήταν έμπορος υφασμάτων και γυναικείων ενδυμάτων, επάγγελμα το οποίο ακολούθησε αρχικά και ο Γιάννης Καλαμίτσης.

Στη συνέχεια τον κέρδισε η αρχιτεκτονική, έφυγε στον Καναδά για να σπουδάσει, αλλά μετά από καιρό την εγκατέλειψε γιατί τον κέρδισε τελικά η δημοσιογραφία και το γράψιμο.

Συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Σπανό, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Θανάση Γκαϊφύλλια και πολλούς άλλους.

Διατηρούσε από το 1990 πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή (06:00 με 08:00) με τίτλο «Πρωινές χειρηλασίες» με μεγάλη ακροαματικότητα (αρχικά στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, από το φθινόπωρο του 2006 στην ΝΕΤ 105,8 και από 12/1/2009 στον REAL FM. Στην εκπομπή του ενσωμάτωνε στοιχεία επιθεωρησιακά (με μια εμπνευσμένη και κοινώς αποδεκτή ελευθεροστομία) γράφοντας καθημερινώς καινούριες σκωπτικές παρλάτες και τραγούδια (ανάλογα με την επικαιρότητα).

Από τις 8 Νοεμβρίου 2008 παρουσίαζε, μαζί με το γεωπόνο Χρήστο Μαρλαντή, την εκπομπή οικολογικού ενδιαφέροντος «Μην πατάτε το πράσινο», στην ΕΡΤ-1, με θέμα τα φυτά.



Ο Γιάννης Καλαμίτσης έγραψε επιθεωρήσεις και στίχους,ενώ υπέγραψε περισσότερα από 400 τραγούδια, μερικά από τα οποία θεωρούνται στιχουργικά διαμάντια του ελληνικού ρεπερτορίου («Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι», «Θα σ' αγαπώ», «Χώμα Ελληνικό» κτλ). Κάποια εξ' αυτών έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Τουρνάς, Χρήστος Δάντης).

Ηταν τόσο ταπεινός,που όταν έβαζε κάποιο δικό του τραγούδι ανέφερε κανονικά τον συνθέτη και τον τραγουδιστή,ενώ για τους στίχους έλεγε... "τους  στίχους έγραψε κάποιος γνωστός μου"!

Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο (δήλωνε φίλος της Προοδευτικής), τη ζωγραφική, την οινοποιία και την ξυλουργική.
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή ο Γιάννης Καλαμίτσης έδινε το παρών στο γήπεδο της Προοδευτικής συμμετέχοντας στον παραδοσιακό αγώνα Βραδυποριακού - Ταλαιποριακού και υπερασπιζόμενος με επιτυχία την εστία των παλαιμάχων της Προοδευτικής.

Καλό ταξίδι Γιάννη

2 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Πολύ λυπήθηκα για τον συμπατριώτη μου. Ένας-ένας φεύγει...Κανείς δεν ξέρει πότε. Τίποτα δεν είμαστε τελικά Δημήτρη μου !Αξίζει τόση αγωνία για μια τόσο εφήμερη ζωή;;;;

¨Όλα σου τα δημοσιεύματα σήμερα πάλι γοερά ηχηρά κι αιχμηρά.
Ομολογώ ότι δεν μου είναι καθόλου ευχάριστα .Αλλά θα μου πεις, τι φταις Εσύ αν η πραγματικότητα είναι καζάνι που βράζει γεγονότα τρομερά;;
Το μόνο καλό που κρατώ είναι το συμπέρασμα ότι αφού Εσύ στέκεσαι εκεί στις επάλξεις γερός και δυνατός, σημαίνει ότι είσαι καλά και δεν σε παίρνει τίποτα από κάτω...Σε αντίθεση με την φίλη σου που έχει διπλώσει...

Φιλιά στον λεβέντη σου

zeidoron dtsoukas είπε...

Δυστυχώς Λυγερή μου πάει κι ο Γιάννης!Κρίμα,ταλαιπορήθηκε πολύ...
Αντέχουμε ακόμα κι εσύ έχεις χρέος ν' αντέξεις και θα αντέξεις το ξέρω.
Οπως δίνει σε μας δύναμη ο λεβέντης μας έτσι θα αντλείς και συ δύναμη από τις δικές σου λεβέντισες!
Καλή δύναμη και μακάρι η βδομάδα που ξεκινάει να είναι καλύτερη για όλους μας.

Read more: Go to TOP and Bottom