Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Συγνώμη, λάθος: Τα «μαζεύει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το AIDS

Αίσθηση προκάλεσε η «είδηση», που μάλιστα αναπαράχθηκε από πολλά ΜΜΕ, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή, ότι σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) οι μισές περιπτώσεις μολύνσεων από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS στην Ελλάδα είναι εσκεμμένες, από ανθρώπους που μολύνονται επίτηδες για να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ το μήνα!
Πρόκειται για ένα επιχείρημα που είχε ακουστεί όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν υπουργός Υγείας, και το θέμα είχε πάρει μεγάλη έκταση τότε, όμως ποτέ δε δόθηκαν στη δημοσιότητα απτά στοιχεία για κάτι τέτοιο.


Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το The Press Project, η αναφορά αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οφείλεται σε ένα… λάθος!
Σε επικοινωνία που είχε το The Press Project με τον WHΟ, διευκρινίζεται από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού ότι η αναφορά αυτή οφείλεται σε ένα λάθος κατά τη διόρθωση του εγγράφου, αποδίδοντας τον ισχυρισμό αυτό σε μία δημοσίευση του Αλέξανδρου Κεντικελένη και συνεργατών του στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, το Σεπτέμβριο του 2011.
Σε επικοινωνία του koutipandoras.gr με τον επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του WHO, Γκρέγκορι Χερτλ, εξήγησε πως η επίμαχη πρόταση στο έγγραφο γράφτηκε εκ παραδρομής ως εξής: «about half of new HIV infections being self-inflicted to enable people to receive benefits of ¤700 per month». Δηλαδή, «περίπου οι μισές από τις νέες μολύνσεις με HIV προκαλούνται εσκεμμένα, ώστε να επιτραπεί σε άτομα να δέχονται επιδόματα 700 ευρώ το μήνα». Ωστόσο, το σωστό είναι το εξής: «half of the new HIV cases are self-injecting and out of them few are deliberately inflicting the virus», δηλαδή «οι μισές από τις νέες περιπτώσεις HIV προκαλούνται από ενέσεις (σ.σ. που κάνουν στον εαυτό τους οι ίδιοι) και από αυτές ελάχιστες αφορούν σε εσκεμμένη μόλυνση από τον ιό».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά επίσης συγνώμη για το τυπογραφικό λάθος, αναφέροντας ως πηγή για το αμφιλεγόμενο αρχικό κομμάτι που τελικά δημοσιεύθηκε μία έρευνα που είχε δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2011 στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, όπου αναφέρονται «μαρτυρίες εσκεμμένης αυτομόλυνσης από ελάχιστα μεμονωμένα άτομα, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιδόματα 700 ευρώ το μήνα και ταχύτερη εισαγωγή σε προγράμματα μεθαδόνης».
«Ο WHO αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η «εσκεμμένη αυτομόλυνση με HIV» επεκτείνεται πέρα από ορισμένες ανεπίσημες περιπτώσεις», αναφέρει ακόμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Κάποιοι βιάστηκαν (πάλι) να βγάλουν συμπεράσματα, χωρίς φυσικά να ερευνήσουν το θέμα λίγο περισσότερο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom