Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Καγκελόφραχτες Παρελάσεις για λίγους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με κάγκελα γύρω από τους.... επισήμους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.Το ίδιο πριβέ και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα,όπου έκλεισαν και τον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι παρελάσεις πρέπει να γίνονται με τη δόξα και την τιμή που αναλογεί στις σπουδαίες αυτές στιγμές που γιορτάζουμε στον τόπο μας, χωρίς μιζέρια, αλλά με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας δυναμώνοντας το φρόνημα του ελληνικού λαού αλλά και των ενόπλων δυνάμεων».

Οι… απουσίες

Χωρίς εκπροσώπους κομμάτων θα πραγματοποιηθεί η σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Την άρνησή του να παραστεί στην παρέλαση εξέφρασε αργά το βράδυ της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα

Ο Απ. Τζιτζικώστας, που πρώτα προσκάλεσε στην παρέλαση τη Χρυσή Αυγή, προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ και έπειτα έκανε αναφορές συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ που «δεν θα ήταν προσκεκλημένο με κάποιον άλλον περιφερειάρχη», ζήτησε μεν συγγνώμη αλλά δεν ικανοποίησε το αίτημα να μην παραστεί στην παρέλαση, όπως ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου τουσυγκυβερνώντος κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καθώς, η παρουσία του θα «είναι προσβολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει στην παρέλαση το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Αντώνης Σαουλίδης, αλλά και αυτός θα αποχωρήσει σε περίπτωση που προσέλθει για να παραστεί εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, στην στρατιωτική παρέλαση δεν θα εκπροσωπηθούν η Δημοκρατική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αναλυτικά τα μέτρα ασφαλείας


Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, για λόγους ασφαλείας το τμήμα της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τη συμβολή της με την οδό Αγίου Σεραφείμ μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αθανασίου Διάκου, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό. 

Απαγορεύεται η στάση και στάθμευση, καθώς και η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην οδό Γ.Παπανδρέου, (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Μητρ.Κυδωνίων), Βασιλέως Γεωργίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Ν.Γερμανού), Μ.Μπότσαρη , Καραϊσκάκη, Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, (από την οδό Βασ. Όλγας μέχρι Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου), Στρατηγού Κακαβού, Παύλου Μελά, (από πλατεία Λ.Πύργου μέχρι Τσιμισκή), Σουλιώτη (από Καλλιδοπούλου μέχρι Στρ.Κακαβού). Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της παρέλασης.

«Θα ξεπεράσουμε την κρίση»

Αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά τα χθεσινά εγκαίνια της Έκθεσης Κειμηλίων με τίτλο «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε» στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

«Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά σύγχρονα, αυτά που με κάνουν να είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, γιατί έτσι στο μυαλό μου τοποθετώ τη μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός με τις δύσκολες μάχες που έδωσε στο παρελθόν και ήταν νικηφόρες», δήλωσε ο κ. Παπούλιας και για την ίδια την Έκθεση είπε: «Πέρα από το συγκίνηση είναι μια θύμηση σε ένα ιστορικό γεγονός που ξεπερνάει τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για ηρωισμό φαίνεται ότι αυτή εδώ η Έκθεση αναδεικνύει ακριβώς εκείνες τις μέρες».

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου απένειμε στον κ. Παπούλια το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και σημείωσε ότι όπως το 1940 ο ελληνικός λαός είπε το μεγάλο «ΟΧΙ» έτσι και σήμερα «λέει ένα βροντερό "όχι" στο νεοναζισμό, τους νέους κήρυκες του μίσους και της διχόνοιας, τους νοσταλγούς του σκοταδισμού», αναφερόμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, χωρίς να την κατονομάσει.

Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 500 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από απόφαση του υπουργού Παιδείας, στη μαθητική παρέλαση θα λάβουν μέρος και τα 247 σχολεία της Αθήνας.





Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή σήμερα λόγω των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.





Οι ρυθμίσεις, που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από νωρίς το πρωί σε όλους τους δήμους της Αττικής, περιλαμβάνουν σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων.

Η διακοπή κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

-Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.

-Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

-Λ. Β. Σοφίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σέκερη.

-Ι. Ν. Διονυσίου Αρεοπαγίτου (δοξολογία), από τις 06.00 έως το τέλος των εκδηλώσεων.

-Σκουφά, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

-Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της.

-Σόλωνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Κανάρη και Σίνα.

-Δημοκρίτου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.

Οι γονείς θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση:

- Στην Αμαλίας στο πεζοδρόμιο απέναντι από τον Εθνικό Κήπο έως το ύψος της οδού Ξενοφώντος

-Στην Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Κριεζώτου προς την Ομόνοια και στα δύο πεζοδρόμια.

Συγκεντρώσεις


Πριν από την παρέλαση έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις. Η μία στα Προπύλαια από τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και η δεύτερη στην πλατεία Κοραή από το ΠΑΜΕ.

Πειραιάς


Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στον Πειραιά. Κλειστοί θα μείνουν από τις 09.30 έως το τέλος της παρέλασης οι παρακάτω οδοί: 

-34ου Συντάγματος Πεζικού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου.

-Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας.

-Β. Γεωργίου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Γρηγ. Λαμπράκη.



Έκλεισε ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα

Κλειστός είναι από τις 08.00 το πρωί ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, κατόπιν εντολής της αστυνομίας. Ο σταθμός θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom