Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Πολύνεκρη Τραγωδία στη νότια Ιταλία με λαθρομετανάστες - 92 νεκροί και 250 αγνοούμενοι (φωτό & βίντεο)

Στο πλοίο που τους μετέφερε στη Λαμπεντούζα βρίσκονταν 500 άνθρωποι. 
Άνδρες, γυναίκες παιδιά. Το μόνο που ζητούσαν ήταν ένα καλύτερο αύριο...


Στους 92 έφτασαν οι νεκροί από τη βύθιση πλοίου που μετέφερε 500 μετανάστες στο νησί Λαμπεντούζα της Νότιας Ιταλίας. Ανάμεσα στους νεκρούς, γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τις αρχές άλλοι 250 άνθρωποι αγνοούνται ενώ 151 έχουν διασωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά το πλοίο πριν βυθιστεί πήρε φωτιά ενώ κάποιοι από τους επιβάτες άναψαν φωτιές στέλνοντας σήμα κινδύνου. 

Η νέα αυτή τραγωδία προκάλεσε σοκ σε όλη την Ιταλία ενώ ο πάπας Φραγκίσκος έγραψε σε 9 γλώσσες στο Twitter: «Ας προσευχηθούμε όλοι για το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Λαμπεντούζα». 

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα κλιμάκιο του υπουργείου εσωτερικών μεταβαίνει στο νησί.

Σε ένδειξη πένθους για το ναυάγιο οι πέντε κεντροδεξιοί υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση Λέτα ανέβαλαν προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στην οποία θα εξηγούσαν γιατί διαφοροποιήθηκαν τους από την γραμμή του Μπερλουσκόνι.

Η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι σε θέση πλέον να αποφασίσει πού πρέπει να μεταφερθούν οι νεκροί και πού οι διασωθέντες, αφού το νεκροταφείο και το κέντρο προσωρινής διαμονής μεταναστών είναι υπερπλήρη».



Η Νικολίνι κάλεσε τον Λέτα να επισκεφθεί το νησί για να στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η χώρα του και οι άλλες χώρες της Μεσογείου δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν άλλο μόνες το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι έκανε γνωστό ότι αναχωρεί άμεσα με προορισμό το νησί αυτό στα νότια της Σικελίας.

«Είμαστε όλοι θύματα, εκόντες άκοντες, της παγκοσμιοποίησης της αδιαφορίας, την οποία ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε με τόση έμφαση, από την Λαμπεντούζα ακριβώς» έγραψε σε μήνυμά της η Μπολντρίνι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, από το 1994 μέχρι σήμερα στα νότια της Σικελίας έχουν χάσει την ζωή τους 6.200 άνθρωποι, ενώ 4.790 συμπεριλαμβάνονται επισήμως στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom