Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ομπάμα - Κάμερον εξέτασαν σχέδια για επέμβαση στη Συρία - το Ιράν προειδοποιεί:αν επιτεθείτε θα υπάρξουν συνέπειες


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ότι το καθεστώς στη Συρία είναι πιθανόν να πραγματοποίησε μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού του και εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού.

Οι ηγέτες των δύο συμμαχικών χωρών συνομίλησαν τηλεφωνικά και εξέφρασαν "τη βαθιά ανησυχία τους (...) για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι μια σημαντική επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του", σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επίσης "το γεγονός ότι ο πρόεδρος (της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ δεν συνεργάσθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη προκαλεί υποψίες ότι το καθεστώς έχει κάτι να κρύψει", υπογράμμισε το Λονδίνο προσθέτοντας πως "η σημαντική χρήση χημικών όπλων θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα".

Στο μεταξύ, στο Λευκό Οίκο παρουσιάσθηκαν όλη μέρα χθες στον πρόεδρο Ομπάμα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εναντίον της Συρίας.

"Ο πρόεδρος παρευρέθη στη λεπτομερή παρουσίαση που είχε ζητήσει για το φάσμα των εν δυνάμει επιλογών που θα πρέπει να προετοιμάσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα για να απαντήσουν στη χρήση χημικών όπλων", ανακοίνωσε η προεδρία στο τέλος μιας συνόδου γύρω από τον Ομπάμα, παρουσία του αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.

Εξάλλου ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε χθες βράδυ ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει την Πέμπτη στο σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ για να του επισημάνει πως, "αν το συριακό καθεστώς δεν είχε τίποτε να κρύψει, θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο" που φέρεται ότι έγινε η χημική επίθεση.

Πάντως η Ουάσινγκτον παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τα γεγονότα.
Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε πως οι "αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν να συγκεντρώνουν γεγονότα για να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη".
http://www.onalert.gr/

Ιράν προς ΗΠΑ: Μην επιτεθείτε στη Συρία θα υπάρξουν συνέπειες
Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παραβιάσουν την "κόκκινη γραμμή" στη Συρία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε "σοβαρές συνέπειες", μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

"Η Αμερική γνωρίζει το όριο της κόκκινης γραμμής του συριακού μετώπου και οποιαδήποτε παραβίαση της κόκκινης γραμμής της Συρίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Λευκό Οίκο", δήλωσε ο Μασούντ Τζαζαγερί, υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, αντιδρώντας σε δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων αναφορικά με την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, σύμφωνα πάντα με το FARS.

"Ο τρομοκρατικός πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία σχεδιάσθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αντιδραστικές χώρες της περιοχής εναντίον του μετώπου της αντίστασης (σ.σ.: εναντίον του Ισραήλ). Παρόλα αυτά, η συριακή κυβέρνηση και ο συριακός λαός πέτυχαν μεγάλες επιτυχίες", πρόσθεσε ο Τζαζαγερί.

"Αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά δεν θα ξεφύγουν από την εκδίκηση των λαών", δήλωσε ακόμη.
Το Ιράν κατηγορεί τακτικά τις ΗΠΑ και τους δυτικούς και άραβες συμμάχους τους ότι υποστηρίζουν τους σύρους αντάρτες για να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση εναντίον του συριακού καθεστώτος, αλλά υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να μελετά τις επιλογές της μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην περιφέρεια της Δαμασκού.

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε αυτές τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως τις χημικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού πραγματοποίησαν οι ανταρτικές οργανώσεις.
http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom