Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Απτόητες ΗΠΑ και Γαλλία παρά την οπισθοχώρηση Βρετανίας - Διάγγελμα Ομπάμα - Ολες οι εξελίξεις

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι δεν έχει λάβει τελική απόφαση
Δεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση για επέμβαση στη Συρία δήλωσε στο διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και χαρακτήρισε «πρόκληση» αυτού του είδους τη “χημική επίθεση”. “Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα κόσμο όπου γυναίκες και παιδιά δέχονται επίθεση με αέρια”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
21:43  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση με χερσαίες δυνάμεις αλλά δράσεις περιορισμένης έκτασης “ώστε να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο η Συρία αλλά και άλλες δυνάμεις θα καταλάβουν ότι η διεθνής κοινότητα δεν ανέχεται τη χρήση χημικών όπλων”. Όπως είπε για το θέμα αυτό ακόμη διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες.
Αφησε αιχμές κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας πως "έχει επιδείξει ανικανότητα να απαντήσει στη Δμασκό παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων"
   
Όπως είπε ακόμα η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στη Δαμασκό απειλεί όχι μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και τις συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την Ιορδανία και το Ισραήλ.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι εξέφρασε τη βεβαιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για επίθεση με ευθύνη Άσαντ.
Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης τάχθηκε κατηγορηματικά η Γερμανία ενώ ικανοποίηση έφερε στη Ρωσία το "όχι" των Βρετανών βουλευτών στα σχέδια Κάμερον. Στο μεταξύ σήμερα ολοκληρώνεται η έρευνα του κλιμακίου του ΟΗΕ, κάτι το οποίο τόσο η Κίνα όσο και άλλες χώρες είχαν θέσει ως προϋπόθεση για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Ολες οι εξελίξεις από το Enet.gr (ώρες Ελλάδας)
21:38 Η ομάδα έρευνας του ΟΗΕ που αναμένεται να αποχωρήσει τις προσεχείς ώρες από τη Συρία θα επιστρέψει σε αυτήν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να εξετάσει και άλλους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.
"Η αποστολή θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες που αφορούν τη συγκέντρωση στοιχείων για όλες τις εκκρεμείς αξιόπιστες καταγγελίες" όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων, είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.
21:25 Ευθύνη Άσαντ βλέπει και η κυβέρνηση του Καναδά όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.
"Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, με βάση αυτά που μας έδειξαν, είμαστε της άποψης ότι το καθεστώς του Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση", είπε ο Άντριου Μακντούγκαλ, αλλα διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση.
21:20 Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις και στην Ιορδανία.
20:37 Τη Ρωσία υπέδειξε ως υπεύθυνη για το “χημικό οπλοστάσιο” της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
20:18 : Κέρι: Η κυβέρνηση της Συρίας σκότωσε 1429 ανθρώπους
Για το θάνατο 1429 ανθρώπων κατηγόρησε τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, επισημαίνοντας ότι μεταξύ αυτών ήταν 426 παιδιά.
Επικαλέστηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία γι’ αυτές τις κατηγορίες και χαρακτήρισε  “ασύλληπτο τρόμο” την επίθεση της 21ης Αυγούστου, για την οποία κατηγορείται το καθεστώς Άσαντ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε “οι δυνάμεις του Άσαντ προετοίμαζαν αυτή την επίθεση τρεις μέρες νωρίτερα” και πως “ξέρουμε ότι οι ρουκέτες προήλθαν μόνο από περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και προσγειώθηκαν μόνο σε περιοχές υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης”.
“Για όλα αυτά που ξέρουμε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μεγάλη βεβαιότητα” πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για την αμερικανική κυβέρνηση είναι να διαβουλευτεί με το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι “οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν την εμπειρία του Ιράκ”.
18:10 Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε σήμερα το πρωί τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η πηγή αυτή δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη συνεδρίαση η οποία διεξάγεται μετά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να απορρίψει την εμπλοκή του Λονδίνου σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
17:50 Η Σαουδική Αραβία έχει θέσει σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία, ανέφεραν σήμερα καλά πληροφορημένες πηγές.
Το επίπεδο ετοιμότητας των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκε στο "2" από "5" που ήταν μέχρι πρόσφατα, είπε στο Reuters μια στρατιωτική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το ανώτατο επίπεδο είναι το "1". "Είναι αναγκαίο, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί", πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ισραήλ, έχουν αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών τους.

17:16 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση που αφορά τη Συρία σήμερα στις 12:30, ώρα Ουάσινγκτον (19:30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό απο αμερικανική κυβερνητική πηγή.
16:43 Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης και ότι θα απαντήσει αποφασιστικά, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Ο Αλ Φράιτζ έκανε την δήλωση αυτή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Ντεγάν.
Την ίδια ώρα η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για θέματα αφοπλισμού Άγγελα Κάνε αναχώρησε από την Δαμασκό, καθώς οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την τρίτη ημέρα των επιθεωρήσεών τους σε περιοχές στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στη Βηρυτό.
Η Κάνε αναχώρησε οδικώς από την Δαμασκό με προορισμό την Βηρυτό για να φύγει από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η υπόλοιπη ομάδα της αναμένεται να παραμείνει και το Σάββατο στην Συρία.
16:42  Μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση στη Συρία, η επέμβαση αυτή, εφόσον τελικώς αποφασιστεί, αναμένεται ότι θα στηριχθεί κυρίως στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο.
Οι Βρετανοί, μαζί με τους Γάλλους, επρόκειτο να είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών, συμμετέχοντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις που διαθέτουν στην περιοχή: ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο, δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο με δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ καθώς και τη βάση τους στην Κύπρο.
Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ενισχύουν αδιάκοπα τις δυνάμεις τους κοντά στις συριακές ακτές. Έχουν αναπτύξει στην περιοχή πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ, ικανούς για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των στρατηγικής σημασίας υποδομών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ή για να πλήξουν στρατιωτικές αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Το USS Stout βρίσκεται καθ' οδόν προκειμένου να ενωθεί στον αμερικανικό στόλο στην περιοχή που αποτελείται από τα αντιτορπιλικά Mahan, Ramage, Barry και Gravely, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει πόσους πυραύλους Τόμαχοκ διαθέτει το καθένα από τα πλοία αυτά, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στους 40.
Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δύο αεροπορικές βάσεις που διαθέτει στην Τουρκία, στη Σμύρνη και στο Ιντσιρλίκ.
Επιπροσθέτως, πολλά σκάφη του 26ου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ τα αεροπλανοφόρα Truman και Nimitz πλέουν στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό.
Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Γαλλία, έχει στη Μεσόγειο ελικοπτεροφόρες φρεγάτες ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο λιμάνι της Τουλόν. Το Παρίσι έχει επίσης πολεμικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί (επτά Mirage 2000) και στο Άμπου Ντάμπι (έξι Rafale).
Η Τουρκία, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρητικά θα ήταν δυνατόν να διαθέσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της, δηλαδή 510.000 άνδρες και 354 μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως αμερικανικά F-16. Στα σύνορά της με τη Συρία έχουν αναπτυχθεί αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot που παρείχαν οι αμερικανικές, οι γερμανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσουν το τουρκικό έδαφος από συριακούς πυραύλους.
16:35 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η βουλή της Βρετανίας απέρριψε σε ψηφοφορία της την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα καταλάβει την ανάγκη να εισακούονται οι επιθυμίες των λαών.
«Νομίζω ότι η κοινή γνώμη στην Αμερική, ο Αμερικανικός λαός και ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα θα καταλάβουν», δήλωσε ο Κάμερον μερικές ώρες αφού η βουλή της χώρας ψήφισε εναντίον της πρότασης της κυβέρνησης να εγκριθεί επί της αρχής η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
«Δεν έχω μιλήσει με αυτόν (τον Ομπάμα) μετά την κοινοβουλευτική συζήτηση, αλλά αναμένω ότι θα μιλήσω μαζί του ως αύριο. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα να χρειαστεί να ζητήσω συγγνώμη», είπε ο Κάμερον σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Στο μεταξύ η διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι σημείωσε την απόρριψη από τη βρετανική βουλή της πρότασης άμεσης στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας, γεγονός το οποίο καθησύχασε το Βέλγιο.
«Σημειώσαμε τη συζήτηση η οποία διεξήχθη στην (βρετανική) βουλή και τις δηλώσεις του (Βρετανού) πρωθυπουργού (Ντέιβιντ) Κάμερον», δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον. «Αναμένουμε την θέση (που θα λάβει) το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Δεν πρέπει να προτρέχουμε, έστω κι αν πρέπει να τιμωρηθούν εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. 
16:25 Η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και εξέφρασε την άποψη πως, αν γινόταν μια τέτοια επέμβαση, θα κατέφερε "σοβαρό πλήγμα" στην παγκόσμια τάξη, η οποία είναι βασισμένη στον κεντρικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
"Τέτοιες ενέργειες που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν, θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο σύστημα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και σοβαρό πλήγμα (...) στην παγκόσμια τάξη", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο Ουσάκοφ χαιρέτισε την απόρριψη, χθες το βράδυ από το βρετανικό κοινοβούλιο, οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, επισημαίνοντας πως "αυτή αντανακλά την άποψη της πλειοψηφίας των Βρετανών και των Ευρωπαίων".
"Μου φαίνεται πως οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνα είναι τέτοια σενάρια", πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.
Σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία δεν έχει πάψει να γνωστοποιεί την αντίθεσή της σε μια στρατιωτική δράση. "Η Ρωσία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς", επανέλαβε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μεταδίδει το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
16: 10 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει σε συνέντευξή στην εφημερίδα Le Monde ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό "δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη". "Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της ", τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
Η άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας, δηλώνει ο πρόεδρος Ολάντ.
16:00  Η εξακρίβωση της αλήθειας θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης κατά της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί όχι μόνον αν έγινε χρήση χημικών όπλων, αλλά και ποιος τα χρησιμοποίησε.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom