Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Καταπατώντας το Σύνταγμα παίρνουν κεφάλια Συμβασιούχων - "Δεν υπογράφω" λέει ο Ρουπακιώτης αλλά... το 'χει ξαναπεί!


- Χιλιάδες συμβασιούχοι και μόνιμοι υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο
- Αντισυνταγματική η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο, λένε εργατολόγοι 
- Μήνυμα Ρουπακιώτη προς Μαξίμου: “Δεν υπογράφω” 
- Πολιτική η απόφαση λένε στην κυβέρνηση που επιμένει στις άμεσες απολύσεις

Και ... ξαφνικά προέκυψε νέα κόντρα εντός κυβέρνησης και αυτή τη φορά μεταξύ στελεχών που προέρχονται απ' την ίδια παράταξη. Α. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης βρίσκονται στα “μαχαίρια” με αφορμή τις απολύσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων.


Η κίνηση Μανιτάκη να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η απομάκρυνση όσων συμβασιούχων είχαν επιστρέψει με προσωρινή δικαστική διαταγή έφερε τη σφοδρή αντίδραση του Α. Ρουπακιώτη που έκανε λόγο για αντισυνταγματική διάταξη και μέσω συνεργατών του διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να συνυπογράψει μια τέτοια απόφαση.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως είναι μια πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί και εξυπηρετεί το προαπαιτούμενο των απολύσεων στο Δημόσιο.
Ο αριθμός των 15.000 απολύσεων δεν βγαίνει μόνο με επίορκους και υπαλλήλους φορέων που πρόκειται να καταργηθούν και έτσι έφτασε, όπως όλα δείχνουν η ώρα των συμβασιούχων.

Με την επίμαχη διάταξη που προωθεί το υπουργείο καταργείται τόσο η διάταση Ρουπακιώτη με την οποία το δικαστήριο μπορεί να διατάξει “ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση», αλλά και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Οπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Επί της ουσίας επιχειρείται απ' το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης να μπει ένα φρένο στη... βιομηχανία επαναπροσλήψεων όλων των υπαλλήλων που απολύονται και επί της ουσίας να ξεκινήσει η ... βιομηχανία απολύσεων ώστε να ικανοποιηθεί και η τρόικα.

Ωστόσο η ρύθμιση βρίσκει αντίθετους τους εργατολόγους που κατηγορούν τον κ. Μανιτάκη με την ένωση εργατολόγων να μιλά για συνταγματική εκτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που αναφέρει πως «από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός αν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποία εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως» (παρ. 4 άρθρου 692 ΚπολΔ). Δηλαδή ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, για τους οποίους η δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)".

Επίσης, εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων θα ανακοινωθούν και οι πρώτοι φορείς που καταργούνται με το αιτιολογικό ότι δεν είναι «απαραίτητοι» και ως εκ τούτου θα προκύψουν και οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο.

Στο μεταξύ, με αφορμή και τις αλλαγές που συντελούνται στις οργανωτικές μονάδες των υπουργείων, αλλά και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, σε έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που απεστάλη σε όλα τα υπουργεία, τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, επισημαίνεται ότι κρίνεται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση του «Μητρώου» δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το «Μητρώο» αποτελεί αναλυτική ή κατά κατηγορίες καταγραφή των δημόσιων υπηρεσιών και των φορέων της δημόσιας διοίκησης, με αναφορά, στη νομική τους μορφή και στην υπαγωγή τους ή μη στο δημόσιο τομέα και συνεπάγεται διαφορετική, κάθε φορά, σχέση εξάρτησής τους από το κράτος.

Σκοπός της κατάρτισης και της δημοσίευσης του «Μητρώου» είναι η αξιόπιστη καταγραφή των φορέων, οι οποίοι συγκροτούν την έννοια του Δημόσιου Τομέα.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom