Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Νεκρός ο αυτοεξόριστος Ρώσος μεγιστάνας Μπόρις Μπερεζόφσκι


Νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του στο Σάρεϊ του Λονδίνου βρέθηκε ο 67χρονος αυτοεξόριστος ρώσος δισεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι, πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2000.

Η βρετανική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το θάνατο του Μπόρις Μπερεζόφσκι,ένω άγνωστες είναι οι συνθήκες θανάτου του κροίσου, ο οποίος είδε την περιουσία του να μειώνεται μετά την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία.

Eίχε πρόσβαση στο Κρεμλίνο επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπόρις
Γέλτσιν και αργότερα έγινε δεινός επικριτής του B. Πούτιν. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του, επικαλούμενα συγγενείς του Μπερεζόφσκι και τον ρώσο δικηγόρο του.

Πέρυσι έχασε στο δικαστήριο στην νομική διαμάχη με τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς σε μια δίκη που είχε χαρακτηριστεί ως η πιο ακριβή στα χρονικά της Βρετανίας.  Σε ρόλο ενάγοντα, ο Μπερεζόφσκι επιτέθηκε διεκδίκησε αποζημίωση ύψους 3 δισ. στερλινών από τον Αμπράμοβιτς, τον οποίο κατηγόρησε για εξαπάτηση και εκβιασμό στην υπόθεση πώλησης μετοχών του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Sibneft ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τον Μπερεζόφσκι ως πλήρως αναξιόπιστο μάρτυρα.

Ο ρώσος μεγιστάνας τέθηκε σε λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας το 2001,λίγο μετά αφότου έφυγε από τη χώρα, με την κατηγορία της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λόγω του σκανδάλου της Aeroflot,αεροπορικής εταιρείας και για μια απόπειρα βίαιης κατάληψης της εξουσίας.

Το 2007, ένα δικαστήριο της Μόσχας τον έκρινε ένοχο ερήμην για την κλοπή 215 δισεκατομμυρίων ρούβλιων από την Aeroflot και τον καταδίκασε σε έξι χρόνια φυλακή.

Ο μεγιστάνας,σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Rt, δέχθηκε συνολικά ποινές 19 χρόνων φυλάκισης από έναν αριθμό αποφάσεων των ρωσικών δικαστηρίων επί διαφόρων κυρίως οικονομικών αδικημάτων.

Ισχυρίστηκε ότι οι διώξεις εναντίον του προκλήθηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom