Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δείτε πως θα είναι η Αθήνα το 2016.... αν θα την κατοικούν Ελληνες δεν μας λένε όμως!

Οι παλαιότεροι εξ ημών ενθυμούμαστε τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση,ο οποίος είχε οραματισθεί το "βύθισμα" της Πανεπιστημίου αλλά... πέθανε νωρίς κι έρχονται τώρα οι Ολλανδοί να κάνουν ανθρώπινο το κέντρο της πρωτεύουσας!
Στο σχέδιο όμως της ανάπλασης δεν αναφέρεται αν το 2016 η Αθήνα θα κατοικείται από Ελληνες,έτσι όπως την πάνε τη δουλειά οι Σαμαροβενιζελοκουβέληδες!
Ας δούμε τις μακέτες  προς το παρόν κι αργότερα πληρώνουμε το λογαριασμό.Κάπως έτσι έγινε άλλωστε και με τα έργα των Ολυμπιακών αγώνων κι ας λένε ότι είναι από Ευρωπαϊκούς πόρους.
Ζείδωρον

''Ξανασκέψου την Αθήνα'' 
Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας
Αλλάζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας μέχρι το 2015

Με σύνθημα ''Ξανασκέψου την Αθήνα'' και ένα ευρωπαϊκό διαγωνισμό που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση, η Αθήνα φιλοδοξεί να ξαναφέρει ανθρώπινους ρυθμούς στο κέντρο της και να ξαναβρεί τον εαυτό της μέχρι το 2015.

Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί και διοργανώνει Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου.

Το έργο «Re-think-Athens» αποτελεί μια πολύπλευρη παρέμβαση στην καρδιά της πόλης, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου η οποία παραδίδεται στο τραμ, τους πεζούς και στο ποδήλατο.

Άλλωστε όλη η παρέμβαση για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, στηρίζεται σε μια νέα κυκλοφοριακή οργάνωση που θα αποτρέπει τη διαμπερή κυκλοφορία και θα ενθαρρύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από το τραμ, μέχρι τα Άνω Πατήσια.

Στόχος, είναι «όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στο κέντρο μόνο για όσους θέλουν να πάνε σε αυτό», είπε ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, που προετοίμασε τον διαγωνισμό.

Το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα «Re-think Athens/ Ξανα-σκέψου την Αθήνα», εκτείνει τις πολεοδομικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις από τη λεωφόρο Αμαλίας (ύψος Φιλελλήνων), τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός έως την οδό Πατησίων (ύψος Αρχαιολογικού Μουσείου). Στον βασικό άξονα της Πανεπιστημίου, ενσωματώνονται τα κτίρια της Tριλογίας, (Πανεπιστήμιο- Ακαδημία- Εθνική Βιβλιοθήκη) και η πλατεία Ομονοίας.



Στόχοι του έργου:
Το κέντρο της πόλης να είναι τόπος προορισμού για τον πολίτη και όχι χώρος διέλευσης αυτοκινήτων
Η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου
Η ενίσχυση των εμπορικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών της πόλης
Η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο
Η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας
Η ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του πολίτη

Ο σχεδιασμός του δημόσιου χώρου θα γίνει με Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση. Η έναρξη του Διαγωνισμού αναμένεται σύντομα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους σχεδιασμένους για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πόλεων και την ένταξή τους σε δίκτυα και πολιτισμικούς γαλαξίες. Η υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί το 2015.
Ο διαγωνισμός για την αναζωογόνηση του ιστορικού και διοικητικού κέντρου της Αθήνας, που φιλοδοξεί να ενώσει τον αρχαιολογικό περίπατο, τα δύο Μουσεία (Αρχαιολογικό και Ακροπόλεως), να τονώσει την εμπορική ζωή, αλλά και να ενθαρρύνει την επιστροφή των κατοίκων στην καρδιά της Αθήνας, θα εξελιχθεί σε δύο στάδια.

Το πρώτο, θα είναι ανοιχτός διαγωνισμός αρχιτεκτονικών ιδεών και θα επιλεγεί ένας μικρός αριθμός 6- 8 μελετητών, οι οποίοι θα διαγωνισθούν στο επόμενο στάδιο, από το οποίο θα προκύψει ο ανάδοχος μελετητής του έργου. Επίσης θα δοθεί βραβείο καλύτερης οραματικής, αλλά όχι υλοποιήσιμης, ιδέας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom