Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΔΝΤ καταγγέλλει Βαρδινογιάννη,Λάτση,Ελληνικό Δημόσιο για καρτέλ στα καύσιμα!


Σχέδιο  έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκαλύπτει η WallStreet Journal (στην ηλεκτρονική της έκδοση του Σαββάτου και στη σημερινή έντυπη αμερικάνικη έκδοσή της) όπου περιγράφονται οι στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς καυσίμων και προτείνεται η "απελευθέρωσή" της για να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος του Ελληνα καταναλωτή!!!

Σύμφωνα με την εφημερίδα η έκθεση γράφει:"η έλλειψη ανταγωνισμού στις βιομηχανίες 
διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα κοστίζει στους καταναλωτές περισσότερο από 1 δισ. δολάρια το χρόνο και το ΔΝΤ αναφέρει ονομαστικά την εταιρεία Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και τα Ελληνικά Πετρέλαια στα οποία βασικοί μέτοχοι είναι ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό Δημόσιο".
Το ρεπορτάζ μιλάει καθαρά για άνοιγμα της αγοράς καυσίμων και επισημαίνει:"η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, διερεύνησε την αγορά καυσίμων στα τέλη του 2006 και εξέδωσε τέσσερις εκθέσεις και δύο αποφάσεις που διατάσσουν την κυβέρνηση να ανοίξει η αγορά, με μικρή επίδραση". Το ίδιο προτείνει και η έκθεση του ΔΝΤ!

"Μη ανταγωνιστικές αγορές επιβαρύνουν με υψηλό κόστος  τον Έλληνα καταναλωτή», αναφέρει επίσης η έκθεση και συμπληρώνει: "Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντική είναι η ενέργεια για το σύνολο της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιωθεί με την καλύτερη λειτουργία των αγορών καυσίμων. Αυτή η αγορά χρειάζεται μεταρρύθμιση."

Η Motor Oil αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, σε αντίθεση με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ το ΔΝΤ επαλήθευσε τη γνησιότητα της έκθεσής του.

Αξιωματούχοι των  Ελληνικών Πετρελαίων,τα οποία ανήκουν εν μέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, και στον όμιλο Λάτση είπαν ότι τα προβλήματα στην αγορά βρίσκονται αλλού.

"Τα Ελληνικά Πετρέλαια πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς καυσίμων είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων,η νοθεία και η εξαπάτηση, που οδηγούν σε στρεβλώσεις στην αγορά και επιβαρύνουν τους καταναλωτές στο τέλος», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας και συμπλήρωσε ότι:"τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν υποβάλει στις αρμόδιες αρχές γραπτή πρόταση 10 σημείων με τις θέσεις τους σχετικά με το πώς να εξαλείψουν αυτές τις στρεβλώσεις."

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη  WallStreet Journal 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom