Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών • Ολο παρασκήνιο της κόντρας των στρατηγών Ζιαζιά και Καράμπελα τη νύχτα που παραιτήθηκε ο Α/ΓΕΣ

Τανκ εναντίον πυροβολικού...


ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ τεθωρακισμένος εναντίον ενός πυροβολικάριου. 
Ο ένας Σαρακατσάνος και ο άλλος Μανιάτης. Χαμηλών τόνων ο πρώτος, γνωστός για τον χειμαρρώδη λόγο αλλά και τις απόψεις του ο δεύτερος. Το μόνο κοινό; Και οι δύο είναι... στρατηγοί. Η σύγκρουσή τους ήταν αναπόφευκτη κι έγινε ξημερώματα Τετάρτης με «μάρτυρες» τον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον ναύαρχο και ΥΦΕΘΑ Δημήτρη Ελευσινιώτη. Η παραίτηση του Α/ΓΕΣ Κώστα Ζιαζιά, έπειτα από την κόντρα με τον ΥΦΕΘΑ και στρατηγό Παναγιώτη Καράμπελα, έχει παρασκήνιο και προκάλεσε μέγα ζήτημα όχι μόνο στις Ε.Δ., αλλά και στην τρικομματική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πολυτέλειες για τέτοιες τριβές. Το θέμα των κρίσεων στις Ε.Δ. είχε γίνει... σίριαλ. Τον Φεβρουάριο, η Ν.Δ. είχε ζητήσει να αναβληθούν οι κρίσεις εν όψει εκλογών. Λέγεται ότι εισηγητής αυτής της πρότασης ήταν ο Π. Καράμπελας ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον τομέα Άμυνας του κόμματος. Γι' αυτό και είχε επαφές με πλήθος απόστρατων, οι οποίοι ζητούσαν «αποκατάσταση των αδικιών στις Ε.Δ.».

Αυτή η αποκατάσταση σήμαινε «ξήλωμα» της ηγεσίας που είχε επιλέξει ο Πάνος Μπεγλίτης τον περασμένο Νοέμβριο -σε πολύ κακή χρονική στιγμή- και επαναφορές απόστρατων που θεωρούσαν ότι είχαν αδίκως διωχθεί. Φημολογείται ότι οι απόστρατοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιστροφή στο στράτευμα ήταν περίπου 300! Όλα αυτά η Ν.Δ., η οποία αγωνιούσε για τις εκλογές τα υποσχόταν και ο στρατηγός Καράμπελας εκφράζοντας τη «γραμμή» του κόμματος τα μετέφερε στους απόστρατους οι οποίοι προφανώς περίμεναν ότι θα ξαναφορέσουν στολή και γαλόνια.


 Αυτά είναι εύκολα πράγματα όταν είσαι αντιπολίτευση. Αλλά δυσκολεύουν αφάνταστα όταν το φέρνουν η τύχη και το εκλογικό αποτέλεσμα και γίνεσαι κυβέρνηση. Και για τον στρατηγό Καράμπελα τα πράγματα έγιναν ακόμη δυσκολότερα: έγινε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Κάποιοι απόστρατοι έσπευσαν, με την ανακοίνωση του ονόματός του, να παραγγείλουν στολή.

Πιέσεις και εκνευρισμός

Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και την εγκατάσταση της υπουργικής τριάδας Παναγιωτόπουλου - Καράμπελα - Ελευσινιώτη, όλο το προσωπικό των Ε.Δ. ανέμενε ότι θα γίνονταν άμεσα κρίσεις ώστε να ξεκινήσουν οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις του προσωπικού. Εκατοντάδες οικογένειες στρατιωτικών ανέμεναν -και αναμένουν- να μάθουν πού θα μετατεθούν, για να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο και, τέλος πάντων, να ρυθμίσουν όλες τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τη μετάθεση.

Παρ' όλ' αυτά, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ έδειχνε να μη βιάζεται καθόλου για τις κρίσεις στις Ε.Δ., προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στα στελέχη των Ε.Δ. Έγιναν κρίσεις στην Αστυνομία, κρίσεις στο Λιμενικό, αλλά στις Ε.Δ. τίποτα! Κι αυτό ήταν πρωτόγνωρο. Αιτία της καθυστέρησης ήταν η «διαχείριση» της δυσαρέσκειας των απόστρατων, καθώς ήταν σαφές ότι αν η τρόικα έπαιρνε χαμπάρι ότι επιστρέφουν στο στράτευμα απόστρατοι, λαμβάνοντας αναδρομικά χρήματα ετών -ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ ο καθένας-, θα υπήρχαν άλλου είδους προβλήματα! Σε αντιστάθμισμα της απογοήτευσης υπήρχε η λογική της αλλαγής «των αρχηγών του Μπεγλίτη». Το πρόβλημα ήταν ότι οι αρχηγοί μπορεί να είχαν επιλεγεί επί Μπεγλίτη, αλλά για κανέναν δεν υπήρχε το παραμικρό ψεγάδι. Αντιθέτως την περίοδο που η κυβερνητική αστάθεια ταλαιπωρούσε την Ελλάδα, οι Ε.Δ. έδειχναν να λειτουργούν σε υψηλές στροφές.

Παρ' όλ' αυτά, μέχρι και την τελευταία στιγμή η προσπάθεια για αλλαγή αρχηγών ήταν έντονη. Το πιο παράδοξο; Τον μόνο αρχηγό που δεν «έπαιζαν» στα σενάρια «ξηλώματος» ήταν τον Α/ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Ζιαζιά! Κι αυτό γιατί εθεωρείτο «φιλικά προσκείμενος» στη Ν.Δ.! Συνεπώς κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί περίπτωση παραίτησής του! Κι όμως έγινε.

Από αλλού το περίμεναν, από αλλού τους ήλθε...

Στις 3.30 το πρωί ο Παναγιωτόπουλος επιχείρησε να μεταπείσει τηλεφωνικά τον Ζιαζιά

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ Τετάρτης, στο υπουργικό γραφείο του ΥΕΘΑ, Πάνου Παναγιωτόπουλου, βρίσκονται οι δύο υφυπουργοί. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. Οι τρεις τους απολαμβάνουν ένα ποτήρι ουίσκι και μερικά «σαντουιτσάκια» φτιαγμένα από το «υπουργικό ΚΨΜ». Η ώρα είναι 2 το πρωί και οι αποφάσεις για τα ονόματα των στελεχών που θα προαχθούν και θα αποστρατευθούν έχουν ληφθεί. Μένει η επαφή με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, για να ενημερωθούν και να γίνει την επομένη το ΚΥΣΕΑ. Η επιλογή της ώρας -μέσα στη νύχτα- ήταν ατυχής. Παρ' όλ' αυτά, δεν είναι και τελείως ασυνήθιστο τέτοιες συσκέψεις να γίνονται σε περίεργες ώρες.

Το παρασκήνιο

Πρώτος στο υπουργικό γραφείο μπήκε ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης. Εθεωρείτο ο... Νο 1 «ύποπτος» για υποβολή παραιτήσεως. Του τέθηκαν ζητήματα όπως η αποστρατεία του αρχηγού Στόλου, Κ. Μαζαράκη! Ο ναύαρχος αντιμετώπισε ψύχραιμα τα «αιτήματα», χωρίς όμως να συμφωνήσει, και αποχώρησε χωρίς να υποβάλει παραίτηση, όπως ανέμεναν. Δεύτερος μπήκε ο Α/ΓΕΑ, Α. Τσαντηράκης, για να παιχτεί ακριβώς η ίδια σκηνή. Οι τρεις υπουργοί πίστεψαν ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι οι όποιες αντιστάσεις των αρχηγών θα είχαν καμφθεί μέχρι το πρωί. Και κάλεσαν τον Α/ΓΕΣ Κ. Ζιαζιά. Ο στρατηγός μπήκε με «γυαλισμένο μάτι» στο γραφείο και επεσήμανε πρώτα απ' όλα το παράδοξο της ώρας. Ο έτερος στρατηγός Π. Καράμπελας άρχισε να θέτει τα ονόματα των κρίσεων και ο Α/ΓΕΣ απάντησε κοφτά ότι «όλα αυτά θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα». Ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπάθησε να αποφορτίσει την ένταση, που ήταν πλέον αισθητή στο γραφείο. Ο Καράμπελας επέμενε να αναφέρεται σε ονόματα, έχοντας φθάσει στον διοικητή του Β'ΣΣ. Εκείνη τη στιγμή, ο Ζιαζιάς σηκώθηκε και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σ' αυτή τη διαδικασία και παραιτείται! Έφυγε από το γραφείο αφήνοντας σαστισμένους τους τρεις υπουργούς οι οποίοι άκουσαν τη λέξη παραίτηση απ' αυτόν που δεν περίμεναν. Στις 3.30 το πρωί ο Παναγιωτόπουλος επιχείρησε να μεταπείσει τηλεφωνικά τον Ζιαζιά, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο στρατηγός Ζιαζιάς συνήθιζε να λέει ότι δεν είναι όλη η ζωή «στολή και γαλόνια. Είμαστε στρατιώτες υπηρετούμε και η ώρα της αποχώρησης πρέπει να μας βρίσκει έτοιμους». Ο ίδιος φάνηκε ότι ήταν. Όχι όμως και η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, η οποία αντέδρασε σπασμωδικά και δεν παρέστη ούτε καν στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στη Σχολή Ευελπίδων.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ

Ο Κωνσταντίνος Γκίνης είναι ο νέος Α/ΓΕΣ. Αξιωματικός για τον οποίο όλοι έχουν θετικά σχόλια να πουν. Αναλαμβάνει σε δύσκολη ώρα. Η «πιπεράτη» λεπτομέρεια που έχει προκαλέσει όσους απόστρατους ζητούσαν «αποκεφαλισμό» των αρχηγών του Μπεγλίτη; Ο Κ. Γκίνης ήταν συμμαθητής στο σχολείο με τον Πάνο Μπεγλίτη!

(REAL NEWS 29/07/2012 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)

το είδαμε στο staratalogia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom