Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Νέοι καιροί,νέα ήθη,καινούργιοι νομικοί όροι στο Ωδείο Αθηνών! Επίσχεση = Παραίτηση

Ανάρτηση αφιερωμένη σε όσους ζητούν σήμερα την ψήφο μας
Δυόμισι χρόνια τώρα απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και δεν ιδρώνει τ' αυτί κανενός!

Πάνε σχεδόν δυό χρόνια και δυό μήνες από τότε που ασχοληθήκαμε πρώτη φορά με το Ωδείο Αθηνών.Το θέμα μας ήταν "Εννέα μήνες απλήρωτοι στο Ωδείο Αθηνών"!

Οχι μόνο σα να μην πέρασε μια μέρα αλλά όπως μαθαίνουμε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Νέοι καιροί,νέα ήθη,καινούργιοι νομικοί όροι και παντελής αδιαφορία της διοίκησης για την επιβίωση των απλήρωτων για δυόμισι  χρόνια εργαζομένων.

Ετσι στις 2 Μαϊου ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για πρώτη φορά στην ιστορία του ιδρύματος,πλην όμως δεν λογάριασαν την ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης!
Σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε  σε γονείς και σπουδαστές, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών κατήγγειλε  τον “Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο Ωδείο Αθηνών”- στον οποίο ανήκει το ίδρυμα- ότι, παρόλο που είναι κάτοχος “τεράστιας ακίνητης περιουσίας, αν και έχει δεχθεί εκατομμύρια ευρώ κρατικών χρηματοδοτήσεων και ιδιωτικών χορηγιών και κληροδοτημάτων όλ΄αυτά τα χρόνια, αν και οι σπουδαστές του πληρώνουν δίδακτρα ιδίου ύψους όπως και στα άλλα ωδεία και αν και οι δωρεάν φοιτήσεις σπουδαστών καλύπτονται από κληροδοτήματα, δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους του».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, οι διδάσκοντες ανέφεραν ότι «στις εκκλήσεις του Συλλόγου μας εδώ και χρόνια να καθίσουμε στο τραπέζι και να βρούμε λύση από κοινού, συναντήσαμε πόρτες ερμητικά κλεισμένες και το χειρότερο, κλίμα τρομοκρατίας, απολύσεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το διδακτικό προσωπικό του Ωδείου»

Αναφέρεται επίσης στην επιστολή πως «η Επιθεώρηση Εργασίας κάνοντας έλεγχο στα οικονομικά του Ωδείου το Μάιο του 2010 δεν βρήκε επαρκείς τις εξηγήσεις για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και προχώρησε σε μήνυση. Διεκδικήσεις εργαζομένων μέσω ασφαλιστικών μέτρων, τους δικαίωσαν, παρ’ όλα αυτά μεγάλο μέρος αυτών παραμένει ανεξόφλητο. Οι επισχέσεις εργασίας μερίδας εργαζομένων άφησαν αδιάφορη τη διοίκηση του Ωδείου, η οποία την τελευταία στιγμή και αιφνιδιαστικά αποφάσισε (και ενώ δεν φρόντισε να λύσει το πρόβλημα της παροχής μαθημάτων στα παιδιά) να μην αφήσει τους μαθητές να δώσουν εξετάσεις».

Εδώ να σημειώσουμε ότι:η διοίκηση του Ωδείου Αθηνών προσέφυγε στα δικαστήρια την ίδια μέρα που ξεκίνησε η απεργία και ω του θαύματος το ίδιο  βράδυ βγήκε η απόφαση,με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η απεργία του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού του Ωδείου Αθηνών.

Και το άκρον άωτον του παραλογισμού αλλά και της παρανομίας(;):το Ωδείο έδωσε βεβαιώσεις για την Εφορία, ομαλής καταβολής δεδουλευμένων για την προηγούμενη χρονιά! Έτσι, οι εργαζόμενοι φορολογηθήκαν για χρήματα, που δεν έχουν πάρει!!!!

Και πρόσφατα ήρθε και η θέσπιση νέας νομικής ορολογίας για την επίσχεση εργασίας,ώστε να πεταχτούν στο δρόμο όσοι εργαζόμενοι είχαν ασκήσει το δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος,όταν ο εργοδότης καθυστερεί την καταβολή των αποδοχών επ' αρκετό χρόνο.

Μέχρι τώρα και οι μη νομικοί γνωρίζαμε ότι επίσχεση εργασίας σημαίνει:
"Εάν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει στο μισθωτό του σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του. Δηλαδή δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την εργασία του, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο εργοδότης βρίσκεται σε κατάσταση υπερημερίας, με όλες τις απορρέουσες γι αυτόν απέναντι στο μισθωτό υποχρεώσεις, δηλαδή να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του. Το χρόνο της υπερημερίας του εργοδότη, ο μισθωτός όχι μόνο δεν υποχρεούται να προσφέρει εργασία, αλλά δικαιούται και να απασχοληθεί αλλού για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Βέβαια νοείται ότι πρέπει παράλληλα να είναι σε κάθε στιγμή έτοιμος προς εργασία στη διάθεση του εργοδότη, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αρθεί η υπερημερία του".

Κι όμως για το Ωδείο Αθηνών ΕΠΙΣΧΕΣΗ = ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ!
"αγαπητέ εργαζόμενε, έχετε καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση εργασίας σας με αυθαίρετη έκτοτε απουσία σας από τα καθήκοντά σας και σας ενημερώνουμε ότι η σύμβασή σας θεωρείται λυθείσα με πρωτοβουλία σας και δεν τίθεται ζήτημα επανόδου σας στην εργασία σας"!!!!!!!

Οπως διαπιστώνετε το πρόβλημα που ξεκίνησε επί υπουργίας Σαμαρά στο Πολιτισμού συνεχίζεται ακόμα καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια των εργαζομένων,οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε οικονομική εξαθλίωση!
Το τελευταίο μας σχόλιο στην ανάρτηση του Απριλίου του 2010 έλεγε:Μήπως από Ωδείο θέλουν να το κάνουν Μουσείο;
Κι έτσι να 'ναι όμως ποιοι είναι αυτοί κι από που αντλούν το δικαίωμα να παίζουν με τη ζωή  και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που συν τοις άλλοις είναι και λειτουργοί-εκπαιδευτικοί;Δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν;Δεν ελέγχονται από πουθενά;Και ποιος ελέγχει αν και πότε εκτελούνται οι δικαστικές αποφάσεις;
Read more: Go to TOP and Bottom