Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ψήφισμα των εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία» μιλάει για συνέχιση του αγώνα και καταγγέλλει το νέο "εγχείρημα"


ΨΗΦΙΣΜΑ: "Η ιστορία της "Ε" ανήκει σε όλους τους εργαζόμενούς της και σε όλους τους αναγνώστες της"
Η συνέλευση των εργαζομενων στην Χ.Κ Τεγόπουλος ( Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και enet.gr) ενέκρινε με ψήφους 137 υπέρ, 8 κατά και 14 λευκά, ψήφισμα, μετά από πρόταση συναδέλφων, που αναφέρει τα εξής:
-Ανεξάρτητα αν κάποιοι από εμάς είμαστε σε απεργία ή σε επίσχεση εργασίας, καθώς και αν ήμασταν υπέρ της πρόσθετης ή της κύριας παρέμβασης στην αίτηση της Χ.Κ. Τεγόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99, θεωρούμε ότι οι τίτλοι τέλους για της Ελευθεροτυπία δεν έχουν πέσει ακόμα και ότι όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις των συνελεύσεων μας σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις μας, επιθυμία μας είναι να βρεθεί τρόπος για να καταστεί ξανά βιώσιμη η επιχείρηση.

-Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που θέλουν μερίδα συντακτών της "Ε" και της "Κ.Ε." (50-80 σε σύνολο 700-800 εργαζομένων) να προχωρούν στην έκδοση νέας εφημερίδας δηλώνουμε πως θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα στην ελευθερία της έφρασης και του λόγου. Επειδή όμως το εν λόγω εγχείρημα παρουσίαζεται στον ηλεκτρονικό κυρίως τύπο ως "η συνέχεια" της Ελευθεροτυπίας, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αρκούν οι όποιοι συμβολισμοί και παραλληλισμοί προκειμένου να υφαρπάξει μια μερίδα συντακτών την ιστορία της εφημερίδας. Η ιστορία της Ελευθεροτυπίας ανήκει στους χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που πέρασαν απ' αυτή στα 37 χρόνια της ιστορίας της και πρωτίστως στα εκατομμύρια των αναγνωστών της που μας τιμούν απ' το υστέρημά τους όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως το νέο "εγχείρημα" γεννιέται όπως αποδεικνύεται στην πράξη πάνω στην πλάτη του απεργιακού μας αγώνα και το χειρότερο απ' όλα εκμεταλλεύεται την δυναμική των δύο απεργιακών φύλλων που βγήκαν έπειτα από αποφάσεις της συνέλευσης των εργαζομένων στην Χ.Κ.Τεγόπουλος.
-Οι εργαζομενοι δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στο τυπογραφείο, στην εμπορική διεύθυνση, το λογιστήριο, το αρχείο και τα άλλα τμήματα της Χ.Κ.Τεγόπουλος. Μαζί ξεκινήσαμε αυτό τον αγώνα, μαζί θα τον τελειώσουμε.
========================
Σχετικά με την έκδοση του νέου φύλλου
To κενό που άφησε η Ελευθεροτυπία θα προσπαθήσουν να καλύψουν κάποιοι από τους συντάκτες της εφημερίδας, τη στιγμή μάλιστα που απορρίφθηκε η αίτηση της Χ.Κ.Τεγόπουλος για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και δεν φαίνεται στο εγγύς μέλλον η επανέκδοσή της.

Οπως αναφέρεται και στο Ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων της εφημερίδας τουλάχιστον 80 δημοσιογράφοι με πολυετή παρουσία στην Ελευθεροτυπία έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την έκδοση μιας καθημερινής απογευματινής ανεξάρτητης εφημερίδας.

Έχει συσταθεί εταιρεία με μετόχους όλους τους εργαζόμενους και όλες οι επιμέρους αποφάσεις για τη γραμμή, την έκδοση κ.λπ. θα ληφθούν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις.

Γίνεται προσπάθεια η εφημερίδα να κυκλοφορήσει πριν τις εκλογές του Ιουνίου και μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες λένε πως θα στεγαστεί στο ιστορικό κτίριο της Κολοκοτρώνη 8 απ' όπου και ξεκίνησε την πορεία της το καλοκαίρι του 1975 η πάλαι ποτέ "εφημερίδα των 100 συντακτών"!

Η άποψή μας
Για όλους εμάς τους αναγνώστες της Ελευθεροτυπίας του παλιού καλού καιρού θα άξιζε η επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας στα χνάρια του φύλλου που πρωτοβγήκε από τον αείμνηστο Αλέκο Φιλιππόπουλο,το Λούη το Δάνο,το Δημήτρη Μαρούδα,το Βίκτωρα Νέτα,τον Κάρολο Μπρούσαλη,τον Σταύρο Απέργη,τον Κώστα Σκούρα  και το υπόλοιπο δυναμικό εκείνης της εποχής.
Το να βγει ένα φύλλο σαν την Ελευθεροτυπία των τελευταίων χρόνων ή των υπολοίπων εντύπων που βλέπουμε στα περίπτερα μόνο και μόνο για βιοποριστικούς λόγους των συντακτών του,χωρίς τσαγανό,χωρίς πάθος,χωρίς αλήθειες,χωρίς διάθεση για μάχη με τους νταβατζήδες του χώρου δεν θα μας κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη!
Και κάτι που μας έκανε εντύπωση από το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων:όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας φτάνουν τα 700 με 800 άτομα.Πως γίνεται στη συνέλευση να παρευρίσκονται μόνο 159;Κι αν αυτοί είναι μόνο δημοσιογράφοι γιατί δεν συνέρχονται όλα τα τμήματα από κοινού;Τα ίδια αιτήματα και τις ίδιες διεκδικήσεις δεν έχουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom