Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ελονοσία ξανά,μετά από 40 χρόνια,στην Ελλάδα!

Αύξηση περιστατικών ελονοσίας 

25 Απριλίου 2012-Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Αυξάνονται τα περιστατικά ελονοσίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας. Ανησυχητική είναι και αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου με περίπου 1 εκατομμύριο θύματα ανά τον κόσμο, ετησίως.

Στον γεωγραφικό χάρτη των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, όπου καταγράφεται έξαρση της ελονοσίας, προστέθηκε και η Ελλάδα, αφότου η νόσος επανεμφανίστηκε μετά από σχεδόν 40 χρόνια, όταν πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφηκαν περιστατικά στη Λακωνία και σε τέσσερις ακόμα γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Σημειώθηκαν πολλά περιστατικά ελονοσίας (Plasmodium vivax) στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές (Χαλκίδα Εύβοιας, Αγιά Λάρισας, Καλύβια και Μαραθώνας Ανατολικής Αττικής, Ορχομενός Βοιωτίας).

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σπάρτη και την περιοχή του Έβρου, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στους τομείς της πρόληψης, της επιδημιολογικής επιτήρησης, της εργαστηριακής διάγνωσης, της θεραπείας και της ενημέρωσης του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της ελονοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom