Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Εφτασε στον Πειραιά το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Enterprise»


Ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά κατέπλευσε σήμερα,και θα παραμείνει για τις επόμενες 3-4 μέρες, το αμερικάνικο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Enterprise», συνοδεία κι άλλων πολεμικών πλοίων.

Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «εθιμοτυπική» και πραγματοποιείται σχεδόν δέκα μέρες μετά την αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά (15-19 Μάρτη) της ΝΑΤΟικής δύναμη κρούσης του Ατλαντικού Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), η οποία βρίσκεται σε αποστολή στη Μεσόγειο και πέρα από το Σουέζ.

Η πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής το πρώτο στην ιστορία αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, βρίσκεται σε πολεμική σύνθεση, καθώς απέπλευσε από τη βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια με αποστολή να βρίσκεται σε επιφυλακή στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, ενόψει εξελίξεων με το Ιράν. Στη διάρκεια της πορείας του, πραγματοποιεί ασκήσεις. Η τελευταία έγινε στις 24-25 Μάρτη, στην κεντρική Μεσόγειο και δυτικά της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή ακόμα 9 μεγάλων πολεμικών πλοίων ΝΑΤΟικών χωρών και της Αυστραλίας.

Η άσκηση αυτή είχε χαρακτήρα προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα συστήματα αεράμυνας. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε προσομοίωση επίθεσης του Ιράν σε σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Πάνω στο αεροπλανοφόρο, το οποίο θεωρείται το πλέον γέρικο στην Αμερική, βρίσκονται 5.000 άτομα πλήρωμα και εκπαιδευμένα κομάντος, που συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Enterprise θα παροπλισθεί το Δεκέμβρη του 2012, έχοντας στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε όλους τους πολέμους που έχουν κάνει οι ΗΠΑ τον μισό αιώνα που πέρασε, όπως του Βιετνάμ, του δύο πολέμους κατά του Ιράκ κ.λπ.

Περιττό βέβαια να τονισθεί ότι από τις αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας για παν ενδεχόμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom