Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Απειλεί με παραίτηση ο Μπαμπινιώτης - "Αγκάθι" η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων


- «Η εξέλιξη των πραγμάτων θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια» δήλωσε ο Γ. Μπαμπινιώτης
- Τη δήλωση αυτή ακολούθησε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον κ. Μπαμπινιώτη
- Θέλει να αλλάξει ριζικά ο νόμος πλαίσιο για τα οικονομικά των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας
- Αρνητική η απάντηση του Παπαδήμου, άδειασμα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
- Είχε προηγηθεί η επίθεση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη



Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του από το υπουργείο. Χαρακτηριστική η φράση σε δήλωση του, που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης: «Η εξέλιξη των πραγμάτων, τις επόμενες ημέρες, θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια».

Να αλλάξει ριζικά ο νόμος πλαίσιο για την Παιδεία ζήτησε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης από τον Λουκά Παπαδήμο σε μυστική συνάντησή τους, αλλά εισέπραξε ένα κατηγορηματικό όχι από τον πρωθυπουργό.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια, ο νυν υπουργός Παιδείας μίλησε την Τετάρτη για αποσύνδεση της χρηματοδότησής τους από την εφαρμογή του νόμου. Ενός νόμου που είχε ψηφιστεί με πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε στα πανεπιστήμια.

Η δήλωση Μπαμπινιώτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προκατόχου του στο υπουργείο Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ δεν πέρασε ούτε από τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο συναντήθηκε μυστικά στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Μπαμπινιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τον κ. Παπαδήμο να αλλάξουν μόνιμα όσα προβλέπει ο νόμος πλάισιο για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Η απάντηση ήταν κάθετα αρνητική, με τον Λουκά Παπαδήμο να ξεκαθαρίζει τον κ. Μπαμπινιώτη ότι μπορεί για το 2012 να γίνει μια εξαίρεση, αλλά θα είναι η μοναδική και τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο νόμος Διαμαντοπούλου.

«Έχω ανοίξει έναν νέο διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές, με αδιαπραγμάτευτη βάση την εφαρμογή του νόμου, πράγμα που δεν αμφισβητούν και οι πανεπιστημιακές αρχές, με ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν για την εφαρμογή του στην πράξη.

Ένας τέτοιος διάλογος, όμως, για να καρποφορήσει, δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ας σημειωθεί ότι ήδη έχουν δοθεί με υπουργικές αποφάσεις (κατά "παρέκκλιση" του νέου νόμου, μέχρι την 6η Μαρτίου 2012) τρία δωδεκατημόρια, δηλ. 24% του προϋπολογισμού. Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι χώροι πνευματικής και επιστημονικής εργασίας, ξέρουν καλά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία, όποιας μορφής κι απ' όπου κι αν προέρχεται» αναφέρει στη δήλωσή του ο Γ. Μπαμπινιώτης.

«Ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις, μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια», σημείνει.

Και καταλήγει με... νόημα: «Ο σημερινός υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια».

Όπως ήταν φυσικό, η ξεκάθαρη απειλή Μπαμπινιώτη να παραιτηθεί λίγο πριν από τις εκλογές προκάλεσε και την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Παιδείας και του επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι ο νόμος δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το ίδιο είχε κάνει λίγο νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, μιλώντας για σαφή και κατηγορηματική η οδηγία του πρωθυπουργού για την εφαρμογή του νόμου, επαναλαμβάνοντας ότι η μοναδική εξαίρεση θα γίνει μόνο για το 2012 και αυτό γιατί η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα μεγάλα πρόβλημα που προκαλούνται στα οικονομικά των πανεπιστημίων και από το κούρεμα.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη, με την οποία αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής του, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης με την εκλογή συμβουλίων διοίκησης στα πανεπιστήμια, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Έτσι, η Σύνοδος πρυτάνεων θορυβημένη απ΄το ενδεχόμενο να ματαιωθεί ο διάλογος, που, ήδη, έχει αρχίσει ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Τα Πανεπιστήμια της χώρας, με συνέπεια στις θέσεις τους, προσέρχονται στον διάλογο που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο, με γνώμονα την προστασία και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων χαιρετίζει τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom