Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η υπερθέρμανση φέρνει το χιονιά στην Ευρώπη - Κακοκαιρία και σήμερα


Η μείωση της επιφάνειας των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να ευθύνεται για τους παγωμένους και χιονισμένους χειμώνες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Από το 2007, όταν η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε σημαντικά, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, χιονοπτώσεις--σφοδρότερες από τις συνηθισμένες--παρατηρήθηκαν στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα.

"Η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο τον χειμώνα", υπογραμμίζει η Τζούντιθ Κάρι, πρόεδρος της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Georgia Tech.

"Οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αέρα δημιουργούν πολύ συχνά ζώνες υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον Ατλαντικό, οι οποίες εμποδίζουν τον ζεστό αέρα από τα δυτικά και αντίθετα φέρνουν κύματα πολικού αέρα και ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Βόρεια Αμερική", επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Γενική πρόγνωση καιρού για σήμερα Τετάρτη 
Αυξημένες νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές στη Δυτική Ελλάδα και το Αιγαίο και χιονόνερο, στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, με σταδιακή βελτίωση, περιμένουμε την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 8 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από -1 έως 13 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από -3 έως 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 9 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Μέτριοι έως ισχυροί βορειοδυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, περισσότερο ενισχυμένοι σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από το βράδυ θα ενισχυθούν και στο Βορειοδυτικό Αιγαίο σε θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το βράδυ βορειοδυτικοί μέτριοι και στα ανοιχτά ισχυροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom