Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ έθεσαν ζήτημα διαδοχής - Απρίλιο οι εκλογές


- Σε εξέλιξη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ 
- Τι είπε ο Βενιζέλος για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών 
- H ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου
Ζήτημα διαδοχής και με επίσπευση των διαδικασιών έθεσαν προ ολίγου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ τέσσερα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος - τρία εκ των οποίων φέρονται και ως οι πιθανότεροι διεκδικητές της προεδρίας του ΠαΣοΚ.
Πιο συγκεκριμένα, οι κκ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος, Ι. Μίχας και Ευ. Βενιζέλος , μίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας και πρότεινα την έναρξη των διαδικασιών το ταχύτερο δυνατόν.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες έως τις 15 Ιανουαρίου και να έχει κλείσει το θέμα πριν την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης - προφανώς με στόχο να υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία του κόμματος εν όψει των εκλογών που θα ακολουθήσουν
.
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να μετέχει σε διαδικασίες ανάλογες με τη σημερινή ή άλλες, καθώς θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης του PSI. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για το τι θα κάνει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή Προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες ανέφερε ότι ο ίδιος, απευθυνόμενος στους παρόντες, είπε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει τις φιλοδοξίες του, "εφόσον μου το ζητήσετε".

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, σχολιάζοντας μια φράση του κ. Παπανδρέου ότι "θα κάνω το χρέος μου", ζήτησε διευκρίνηση "ποιό απ΄ όλα" τα χρέη εννοεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι στην εισήγηση του κ. Παπανδρέου υπάρχουν πολλές ασάφειες, οι οποίες δεν βοηθούν κανέναν. Και πρότεινε, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν ξεκαθαριστούν, να συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο για να πάρει σχετικές αποφάσεις.
Εξάλλου, στην αποκάλυψη ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές προγραμματίζεται να γίνουν στο τέλος Απριλίου, προέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος

"Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου".
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου έκανε μία γενική εισήγηση εν είδει απολογισμού της προηγούμενης διετίας, χωρίς να θίξει το ζήτημα της ηγεσίας. "Θα πράξω το καθήκον μου" είπε μόνο...πυροδοτώντας τις αντιδράσεις.
 Ποιοι συμμετείχαν:

Εκτός από τον Γιάννη Ραγκούση ο οποίος έφτασε με μια μικρή καθυστέρηση από την Πάρο, στην συνεδρίαση υπάρχει απαρτία.

Πρώτος έφτασε ο κ. Σηφουνάκης και ακολούθησαν οι κ.κ. Έξαρχος, Κοππά, Μπεγλίτης, Πρωτόπαππας, Ευθυμίου, Σαχινίδης, Κίσκηρα, Ξενογιαννακοπούλου, Πανταζής (επικαφελής της νεολαίας), Βάρτζελη, Μαγκριώτης, Χρυσοχοϊδης, Πάγκαλος, Παπουτσής, Γεννηματά Καστανίδης, Πετσάλνικος, Διαμαντοπούλου, Παπακωνσταντίνου, Ρέππας, Λοβέρδος, Κακλαμάνης, Οικονόμου, Κουτρουμάνης, Ράπτη, Κουκουλόπουλος, Ξυνίδης, Παπαιωάννου, Ασκούνης, Σαλαγιάννης, Αντωνίου, Σκανδαλίδης και Βενιζέλος.

Στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δηλώνουν ότι ειναι αποφασισμένος να μιλήσει. Μέχρι εκεί όμως. Κι αυτό, γιατί προσθέτουν ότι μπορεί να έχει πάρει τις αποφάσεις του αλλά τις κρατάει για τον εαυτό του. Και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η ομιλία της Διαμαντοπούλου
Αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο, ζήτησε, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, Άννα Διαμαντοπούλου, ώστε, όπως είπε, «ο καθένας να εκτιμήσει τη στάση του».

Η υπουργός Παιδείας, ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει την πρόταση του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι «η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και ζήτησε μια «νέα πολιτική διακήρυξη», η οποία «προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους».

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσω μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο».

Από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης «να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας». Μίλησε, εξάλλου, για νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, που θα δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα». 
http://www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom