Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Μαύρα σύννεφα σκεπάζουν Ελλάδα και Ευρώπη κι οι υπουργοί μας τρώγονται σαν τα κοκόρια

- Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει η κόντρα μεταξύ υπουργών 
- Άδωνις για Παπουτσή: "Επικίνδυνοι όσοι δεν έχουν εργαστεί ποτέ"

- Ενώ το ηφαίστειο είναι έτοιμο να εκραγεί ο Χ.Παπουτσής επιδίδεται σε ''καπελώματα'' συναδέλφων του υπουργών
- Και όλα αυτά ενώ δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε την 6η δόση και αν θα υπάρχει αύριο η Ευρωζώνη
- Καταιγίδα στην ΕΕ: Παραπαίουν Ιταλία,Ισπανία 

- Δυσκολεύεται να δανειστεί η Γερμανία- Υποβαθμίστηκε το Βέλγιο

Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για την κυβέρνηση συνεργασίας και ήδη εμφανίστηκαν ρωγμές - και μάλιστα βαθιές - μεταξύ υπουργών και συγκεκριμένα του νέου υφυπουργού Ναυτιλίας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη ρύθμιση που προβλέπει ένοπλους ιδιωτικούς φρουρούς στα εμπορικά πλοία, για την καταπολέμηση της πειρατείας.


Η κόντρα μεταξύ Παπουτσή και Γεωργιάδη χόντρυνε μετά από συνέντευξη του υφ. Ναυτιλίας στη ΝΕΤ, όπου δήλωσε ότι "ο κ. Παπουτσής δεν είχε καμία αρμοδιότητα πάνω στo θέμα αυτό" το οποίο - όπως είπε - αφορά καθαρά το υπ. Ναυτιλίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ρύθμιση θορύβησε μέλη του εφοπλιστικού κόσμου και σημείωσε ότι αν δεν είχε παρέμβε ο ίδιος και ο κ. Χρυσοχοΐδης "θα είχαμε χάσει 300 πλοία από την ελληνική σημαία". "Να μη βάζουμε σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους γιατί είναι επικίνδυνοι" είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα

Το επεισόδιο μέχρι στιγμής έχει λήξει εκεί, ωστόσο όλα αυτά φαντάζουν "εκτός κλίματος" αν αναλογιστεί κανείς τη θέση που βρίσκεται η χώρα με την έκτη δόση να βρίσκεται ακόμη στον αέρα, μέχρι τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη. Σε πρώτη φάση και ανεπίσημα υπήρξε ικανοποίηση από Βερολίνο και Παρίσι αλλά και ΔΝΤ για την επιστολή Σαμαρά, ωστόσο επισήμως κανείς δεν λέει τι θα γίνει και κυρίως η Γερμανία.

Το Σάββατο η Επιτροπή διεμήνυσε ότι "αναμένουμε τις επιστολές από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση" και την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε η επιστολή - άρθρο του Γ.Καρατζαφέρη με την οποία δεσμεύεται να στηρίξει την κυβέρνηση και την εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης.

Μιλώντας από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για αποτυχία των συντηρητικών ηγεσιών να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα.


Κλυδωνίζεται η ΕΕ

Στο μεταξύ, η Ελλάδα από "πρωταγωνιστής" στην κρίση έχει γίνει σχεδόν "τελευταίος τροχός της αμάξης" καθώς κινδυνεύουν να καταρρεύσουν η Ιταλία και η Ισπανία ενώ απόπειρες της Γερμανίας να δανειστεί από τις αγορές γίνονται.. φιάσκο.

Μόλις χθες στελέχη του "Λαϊκού Κόμματος" της Ισπανίας δήλωσαν ότι εξετάζουν την κατάσταση της οικονομίας για να δουν τι παρέλαβαν και μία από τις προοπτικές που εξετάζονται είναι η προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.

Την ίδια ημέρα ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε το ίδιο το Βέλγιο, λόγω της στήριξης που παρείχε στην τράπεζα Dexia η οποία με τη σειρά της βρέθηκε εκτεθειμένη σε χρέος χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Αυτές είναι και οι κυριότερες αιτίες της συνεχούς πτώσης για το ευρώ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να φτάνει στο 1,32 που αποτελεί χαμηλό δύο μηνών. 

Το εξώφυλλο του Economist: Ήρθε το τέλος του ευρώ;
Το εξώφυλλο του Economist: Ήρθε το τέλος του ευρώ;

Ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ισπανιάς σκέφτεται προσφυγή
Ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ισπανιάς σκέφτεται προσφυγή
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom