Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η Αιτωλοακαρνανία φλέγεται! Πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Ελλάδα έχουν σπεύσει για βοήθεια


Η… μισή Ελλάδα έχει σπεύσει σε βοήθεια της Αιτωλ/νίας που στην κυριολεξία φλέγεται σε πολλά μέτωπα. Χιλιάδες στρέμματα στάχτη. «Πρώτο μέλημα να μην χαθούν ζωές» λένε οι πυροσβέστες.
Δραματική θα είναι η νύχτα για πολλές περιοχές της Αιτωλ/νίας, που έχει κυκλωθεί από μεγάλα πύρινα μέτωπα, σε διαφορετικά σημεία.
Στο πλευρό των εξουθενωμένων πυροσβεστών του νομού, έχουν σπεύσει δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα από Πάτρα, Άρτα, Πρέβεζα, Ιωάννινα,  Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Τρίκαλα και αλλού.
«Το πρώτο μέλημα μας είναι να μην χαθούν ζωές και να μην καταστραφούν οικίες» λέει στοagriniopress, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού, ΠάνοςΓιαννακόπουλος, που μαζί με ανώτατους αξιωματικούς από Πάτρα και Αθήνα, συντονίζει το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.
Όλοι συμφωνούν πως τα αλλεπάλληλα κρούσματα πυρκαγιών δεν μπορεί να είναι τυχαία και πυροσβέστες με μεγάλη εμπειρία κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη και ύποπτη κατάσταση. Ο δυνατός αέρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τις φωτιές και πολλά θα εξαρτηθούν αύριο από το ενδεχόμενο μείωσης της έντασης
Τα νεώτερα από τα μέτωπα του νομού, έχουν ως εξής:
Στις Φυτείες, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι και που είναι η πιο επικίνδυνη απ’όλες,  αποτελεί ένα ριμέϊκ της καταστροφικής φωτιάς που είχε ξεσπάσει ακριβώς πριν τέσσερα χρόνια στην ίδια περιοχή. Έχει εξαπλωθεί από τον δρόμο προς τις Φυτείες απ’όπου ξεκίνησε, σε πολλά μέτωπα : Στην Μπαμπίνη, το Παπαδάτο, την Μαχαιρά και την Σκουρτού ενώ υπολογίζεται πως έχει κάψει πάνω από είκοσι χιλιάδες στρέμματα! Στην περιοχή έχουν γίνει αναφορές για καμένα ποιμνιοστάσια, αποθήκες κλπ, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι αγωνιούν για τις περιουσίες τους.
Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει και δίκτυα ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε γειτονικά χωριά.
Στην Στάνο επίσης η φωτιά είναι σε εξέλιξη και έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση. Πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν τη νύχτα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, ρίψεις νερού θα γίνουν από αεροσκάφη και ελικόπτερα, τόσο στη Στάνο, όσο και στις Φυτείες – Μπαμπίνη. Δύσκολος ο υπολογισμός της καμένης έκτασης που θεωρείται επίσης πως είναι χιλιάδες στρέμματα.
Η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά  στην Κορπή, είναι καλύτερη και εκεί ο συντονισμός γίνεται από τον περιφερειάρχη της ΠΥ στην Ήπειρο και την ΠΥ Λευκάδος. Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και επιχειρούν είκοσι άνδρες με επτά οχήματα, υδροφόρες και πεζοπόρο τμήμα από τα Ιωάννινα.
Στο Θέρμο η φωτιά είναι σε εξέλιξη, σε λόφο, δίπλα από την κωμόπολη και στο δρόμο προς Χρυσοβίτσα. Εκεί επιχειρούν πέντε οχήματα από Θέρμο και Αγρίνιο με είκοσι άνδρες. Θεωρείται όμως πως το πρωί η κατάσταση θα ελεγχθεί. Σε λίγα λεπτά VIDEO από την φωτιά στο Θέρμο που ξέσπασε την ώρα της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού!
Τέλος στην Κλεισούρα η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ έχει αντιμετωπιστεί από την άμεση επέμβαση της ΠΥ Μεσολογγίου που έσπευσε επί τόπου με δυο οχήματα.
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom