Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Πέθανε τα ξημερώματα ο Λεωνίδας Κύρκος


Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής στα 87 του χρόνια ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος.

Ο Λεωνίδας Κύρκος που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν συχνά στο νοσοκομείο, απεβίωσε στις 06:25 το πρωί. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννημένος το 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Λεωνίδας Κύρκος μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ.



Υπήρξε πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, όταν εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) στην οποία και εκλέχτηκε Πρόεδρος. Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964 εξελέγη με την ΕΔΑ και η χούντα της 21ης Απριλίου 1967 τον συνέλαβε και φυλάκισε για 5 χρόνια. Επανεξελέγη βουλευτής μετά την μεταπολίτευση το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Αυγή.
Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι το Μάρτιο του 1991 και υπήρξε βουλευτής του Συνασπισμού από το 1989 μέχρι το 1993 από τον οποίο και προτάθηκε τιμητικά το 2000 για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας.

Έγινε στόχος σφοδρής κριτικής από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του Συνασπισμού στην κυβέρνηση Τζανετάκη.

Το 2010, με επιστολή του δήλωσε στήριξή στο νέο κόμμα Δημοκρατική Αριστερά.Το τελευταίο διάστημα λόγω των προβλημάτων με την υγεία του είχε αποστασιοποιηθεί από την ενεργή πολιτική, αν και συχνά κατέθετε την άποψή του δημόσια. Είχε δύο γιους.

Το 2009 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επίκεντρο το βιβλίο του "Λεωνίδας Κύρκος εκ βαθέων" σε επιμέλεια Πέτρου Παπασαραντόπουλου.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δώδεκα "εκ βαθέων" συνομιλίες του Λεωνίδα Κύρκου με τον Πέτρο Παπασαραντόπουλο, από το 1989 έως το 2009.Τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές μιας κρίσιμης εικοσαετίας με το βλέμμα του Λεωνίδα Κύρκου, της πλέον εμβληματικής μορφής της ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα.

Κορυφαία γεγονότα σχολιάζονται και αναλύονται. Η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, η κυβέρνηση Αριστεράς - Δεξιάς την ίδια χρονιά, το "Μακεδονικό", οι σχέσεις με την Τουρκία, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το σχέδιο Ανάν, η ένταξη στην ΟΝΕ, οι θέσεις και οι προτάσεις της Αριστεράς, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού.

Ο Λεωνίδας Κύρκος διατυπώνει τις θέσεις και τις απόψεις του για τους πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Κώστα Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου. Επίσης για τους επικεφαλής του Συνασπισμού, το Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Μέσα από τις συζητήσεις ξεδιπλώνεται όλο το νήμα της πολιτικής σκέψης του Λεωνίδα Κύρκου. Παράλληλα αναβλύζει ένα σπάνιο προσωπικό και πολιτικός ήθος, ένας άλλος πολιτικός πολιτισμός. Η σύγκριση των απόψεών του με εκείνες άλλων συνομιλητών που υποστηρίζουν αντίθετες θέσεις, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική για τον αναγνώστη. Ο Λεωνίδας Κύρκος δεν διστάζει, στη διάρκεια αυτών των είκοσι χρόνων, να αναθεωρήσει απόψεις και να παραδεχθεί σφάλματα και παραλείψεις.

Μέσα από τις συνομιλίες σκιαγραφείται η πολιτική φυσιογνωμία της ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα, που συνιστά ένα εν πολλοίς παράδοξο και ιδιότυπο φαινόμενο στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία. Με έναν παράξενο τρόπο, πολλές από τις πολιτικές προτάσεις της ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ την εποχή που διατυπώνονταν απορρίπτονταν κατηγορηματικά, στη συνέχεια υιοθετούνταν και υλοποιούνταν από τα κόμματα εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom