Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Προδιαγραφές που φωτογραφίζουν προμηθευτές στα Νοσοκομεία


Καλά θα κάνει Ανδρέας Λοβέρδος, να βάλει κάτω από το μικροσκόπιο, την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου του, καθώς συνεχίζεται η πρακτική των διακηρύξεων με όρους και τεχνικές προδιαγραφές που φωτογραφίζουν συγκεκριμένους προμηθευτές.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η με αριθμό 49/2010 προκήρυξη του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», για την προμήθεια «Γραμμικού Επιταχυντή – Εξομοιωτή Θεραπείας – Σύστημα Σχεδιασμού Υδάτινο Ομοίωμα», προϋπολογισθείσας δαπάνης 2.500.000 ευρώ. Οι όροι και οι τεχνικές προδιαγραφές, ήταν τέτοιοι και έτσι διατυπωμένοι, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας περί προμηθειών και των κοινοτικών οδηγιών περί ανταγωνισμού, ώστε να φωτογραφίζουν συγκεκριμένο κατασκευαστή, με αποτέλεσμα να αποκλείονται άλλοι κατασκευαστές από τον διαγωνισμό.
Το άρθρο 3 παράγραφος 3 του ΠΔ118/2007 ορίζει: Οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένες και πλήρως κατανοητές από όλους τους ενδιαφερομένους. Πρέπει να διατυπώνονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα συμμετοχής στον διαγωνισμό και να μη δημιουργούνται αδικαιολόγητα εμπόδια στον ανταγωνισμό.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν, όπως οι συντάκτες των όρων και των τεχνικών προδιαγραφών της προκήρυξης, προφανώς το επιθυμούσαν. Στον διαγωνισμό της 13.12.2010, εμφανίστηκε μόνον ένας προμηθευτής.
Αντί να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, όπως προβλέπεται από το ισχύον εθνικό ναι ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, η διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρεί σε κατακύρωση του διαγωνισμού στον μοναδικό προμηθευτή.
Θυμίζουμε στον υπουργό, ότι σε μια παρόμοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έδωσε 2μηνη προθεσμία στην Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε, ότι οι τεχνικές προδιαγραφές στην προκήρυξη του διαγωνισμού ήταν μεροληπτικού χαρακτήρα και δημιουργούσαν διακρίσεις, αποκλείοντας, στην πράξη, οιονδήποτε προμηθευτή ιατρικού εξοπλισμού που φέρει τη σήμανση CE, να συμμετέχει σε ανταγωνιστική διαδικασία προσφορών για την προμήθεια ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων.
kentri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom