Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αρχισαν να κατάσχουν μισθούς των οφειλετών


Σχέδιο κατασχέσεων, ακόμη και μισθών, έχει θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του Προϋπολογισμού. Ηδη έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια σε επιχειρήσεις για την κατάσχεση μισθών των εργαζομένων τους για χρέη που έχουν οι τελευταίοι προς το Δημόσιο (μια από αυτές δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία»). Με αυτές τις ενέργειες το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά πιέζει τους οφειλέτες να εμφανιστούν στην Εφορία και να προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους με βάση τους νέους όρους τμηματικής εξόφλησης που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ.
Παράλληλα, με εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς όλες τις εφορίες ζητείται να ειδοποιηθούν άμεσα με κάθε τρόπο (επιστολή ή τηλεφωνικώς) όλοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Με την ειδοποίηση θα πρέπει να τους δίνεται διορία μερικών ημερών προκειμένου να προσέλθουν στην Εφορία για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα εναντίον τους, όπως είναι η κατάσχεση εισοδημάτων (που για κάποιους φορολογουμένους, όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη ξεκινήσει, και εφόσον προχωρήσουν σε ρύθμιση μπορεί να διακοπούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης) και ακόμη η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία, εφόσον το χρέος έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο μετά την 31η Μαρτίου 2011 και έχει παραμείνει ληξιπρόθεσμο για τέσσερις μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία από την 1η Αυγούστου (δηλαδή τέσσερις μήνες μετά την 31η Μαρτίου 2011) θα αρχίσουν να απειλούνται με αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης οι οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να προσλάβει ιδιώτες δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν το μητρώο των οφειλετών. Ουσιαστικά θα κληθούν να εντοπίσουν τις πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας των οφειλετών (αξιοποιώντας και τραπεζικές πηγές πληροφόρησης), καθώς τα σχετικά αρχεία των εφοριών παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις, ενώ θα ελέγξουν και ποιοι οφειλέτες έχουν αποβιώσει ή έχουν πτωχεύσεις με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η είσπραξη των ποσών που χρωστούν.
Να σημειωθεί ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 37 δισ. ευρώ εμφανίζονται να οφείλονται από 15.000 οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Το έργο των ιδιωτών θα είναι ουσιαστικά να ξεκαθαρίσουν ποιοι βρίσκονται σε θέση να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Σημειώνεται ότι όλες οι διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης των οφειλών θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα των δημόσιων υπηρεσιών (εφοριών και τελωνείων).
Σπύρος Δημητρέλης

από catakravgi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom