Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Έρευνα στην Κυπριακή εφημερίδα "Αλήθεια" για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματά της σχετικά με την πολύνεκρη τραγωδία


Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Αστυνομία γνώριζε για το φονικό περιεχόμενο των κοντέινερ

Τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφορικά με την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς εισηγήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα η Αστυνομία Κύπρου. Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι η εφημερίδα «αποδίδει στην Αστυνομία Κύπρου και την ηγεσία της ρόλο που δεν έχει διαδραματίσει».

Η εφημερίδα «Αλήθεια» κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο «Η ελευθεροτυπία στην…ανάκριση» και γράφει ότι η ηγεσία της Αστυνομίας «προχώρησε σε μια πρωτοφανή στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κίνηση: Ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για δημοσίευμα που αναφέρεται και στις δικές της (της Αστυνομίας) ευθύνες αναφορικά με την τραγωδία στη ναυτική βάση».

Στο επίμαχο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η Αστυνομία «γνώριζε για την επικινδυνότητα των εμπορευματοκιβωτίων που προκάλεσαν τη φονική καταστροφή». Σύμφωνα με την εφημερίδα «αυτό αποδεικνύεται» από απόρρητα έγγραφα, που δημοσίευσε. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα δημοσίευσε απόρρητο έγγραφο από επιθεώρηση που έγινε από ομάδα έρευνας στο φορτίο του πλοίου «Monchegorsk», την ίδια μέρα που αυτό κατασχέθηκε , τον Ιανουάριο του 2009.Στην ομάδα έρευνας συμμετείχε ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Ιατρόπουλος και ο πυροτεχνουργός της Δύναμης. Επίσης, η εφημερίδα δημοσίευσε επιστολές του τέως αρχηγού της Αστυνομίας Ιάκωβου Παπακώστα και του τότε αναπληρωτή αρχηγού και σημερινού αρχηγού Μιχάλη Παπαγεωργίου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με τις οποίες τον ενημέρωναν για το επικίνδυνο φορτίο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το μόνο λάθος» της , για το οποίο απολογήθηκε, ήταν ότι έγραψε πως σε σύσκεψη για το θέμα του φορτίου, λίγες μέρες πριν τη φονική έκρηξη, συμμετείχε ο βοηθός αρχηγός κ. Ιατρόπουλος.

Στην αστυνομική ανακοίνωση για το δημοσίευμα αναφέρεται ότι «επαναλαμβάνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι, τέως και νυν ηγεσία της Αστυνομίας δεν είχε διαδραματίσει κανένα ουσιαστικό ρόλο ως προς τη διαχείριση του υλικού που εκφορτώθηκε από το πλοίο “Monchegorsk” και μάλιστα, η Αστυνομία πρώτη είχε θέσει θέμα ασφάλειας του υλικού τον Ιανουάριο του 2009».

Πέραν της παρεχόμενης από την Αστυνομία ασφάλειας στο πλοίο και της συνοδείας του υλικού κατά τη μεταφορά του στη ναυτική βάση , «δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη ουσιαστική εμπλοκή της Αστυνομίας Κύπρου και της ηγεσίας της στο όλο ζήτημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δεν έχει επί του παρόντος ανακοινώσει κατά πόσο θα κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Αστυνομίας για διορισμό ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει τα δημοσιεύματα της εφημερίδας.
http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom