Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

AΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Λαγούµια

του ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΑΡΙΑ έριξε λίγο το ευρώ!Αφορµή η προχθεσινή προειδοποίηση της ∆αµανάκη ότι, αν η Ελλάδα δεν κάνει τις θυσίες πουαπαιτούν οι ευρωπαίοι δανειστές µας, θα πάµε πίσω στη δραχµή.

ΚΑΘΕΝΑΣ – και καθεµία – σκάβει ένα λαγούµι στον χρόνο. Είναι καµιά φορά παράξενες οι διαδροµές. Το 1973, ως µέλος της συντονιστικής των φοιτητών, η ∆αµανάκη ήταν η φωνή του Πολυτεχνείου. Το 2011, ως επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η φωνή της απελπισίας για την ελληνική οικονοµία.

∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ευγενικό να ασχολείται κανείς µε την ηλικία των γυναικών – ακόµη και στη δηµόσια ζωή.Αλλά η γενιά της Μαρίας είναι αυτή που τα έχει δει, τα έχει ζήσει και τα έχει κάνει όλα στην πολιτική. Και ∆ικτατορία και Κυπριακό και Μεταπολίτευση τη δεκαετία του ‘70.Και ΕΟΚ και «Αλλαγή» και Οικουµενική Κυβέρνηση τη δεκαετία του ‘80. Και Ειδικό ∆ικαστήριο και ΟΝΕ και ελληνοτουρκικο ζεϊµπέκικο τη δεκαετία του ‘90. Αραγε θα ζήσουν τώρα – ύστερα από µια δεκαετία ευµάρειας– την τραγωδία της επιστροφής στη δραχµή; Πρόκειται για µια εθνική καταστροφή.

Η ∆ΑΜΑΝΑΚΗ και η γενιά της – όπως, βεβαίως, και οι προηγούµενοι – έχουν ζήσει εθνικές καταστροφές. Είναι η διαφορά τους από όσους γεννήθηκαν µετά το 1974 και δεν έχουν ανάλογες εµπειρίες. Ισως αυτό εξηγεί τον δραµατικό χαρακτήρα της δήλωσης της Μαρίας. Εγινε στα ελληνικά µόνο. Οχι µόνο γιατί οι Ευρωπαίοι ταξέρουν. Ή γιατί απευθυνόταν στο εγχώριο ακροατήριο. Αλλά γιατί η ∆αµανάκη έχει το ρεφλέξ του πολιτικού που αυτοπροστατεύεται ενόψει δυσµενούς µέλλοντος. ∆εν ήθελε δηλαδή να µπορούν να της πουν ότι δεν τα είχε πει. Με ορολογία εποχής – ή µάλλον αγοράς – η δήλωση της Μαρίας ήταν ένα πολιτικό CDS για την περίπτωση που τα πράγµατα στην ελληνική οικονοµία πάνε πολύ άσχηµα.

ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΗ η ∆αµανάκη µε την κυβέρνηση; Μάλλον όχι. Εγινε προσπάθεια να εκβιαστεί ο Σαµαράς να προσέλθει στο τραπέζι της συναίνεσης;

Οχι. Η Μαρία έχει όµως ενηµερώσει και τον Γιώργο και τον Αντώνη για το τοξικό κλίµα στις Βρυξέλλες. Ηταν προσυνεννοηµένη η ∆αµανάκη µε την Κοµισιόν; Φαίνεται πως ναι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, είχε επίγνωση του περιεχοµένου της δήλωσηςτης Μαρίας. Αρα εντάσσεται σε µια προσπάθεια της τελευταίας στιγµής των Βρυξελλών να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία. Φαίνεται επίσης ότι η ∆αµανάκη είπε ευγενικά στον Ρεν ότι καλό θα ήταν να αποφεύγει τις δηµόσιες παραινέσεις προς τα πολιτικά κόµµατα για συναίνεση γιατί δεν βοηθούν στην Αθήνα.

Η ΜΑΡΙΑ λοιπόν τα είπε. Είναι όµως η κοινωνία που αντιδρά σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να σωθούµε – έστω κι αν είναι επώδυνα; Ή µήπως είναι το πολιτικό σύστηµα, αρχής γενοµένης από το ΠΑΣΟΚ, που αδυνατεί; Στην περίπτωση αυτή η ∆αµανάκη βαράει το σαµάρι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας δουλεύετε σίγουρα. Η κ Δαμανάκη από φωνή του Πολυτεχνείου έγινε φωνή του μεγάλου κεφαλαίου συμπράτοντας ενδεχομένως με εντολή του Παπανδρέου στον χυδαίο εκβιασμό προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι μέγα λαμόγιο και μουπροκαλεί αηδεία.

zeidoron dtsoukas είπε...

Δεν σας δουλεύουμε,απλά η κυρία Δαμανάκη κατάφερε να έχει εμπειρία απ΄ όλα τα κόμματα και τ' αξιώματα!και επαναστάτρια και εφιάλτης!

Read more: Go to TOP and Bottom