Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πράσινο φως από το ΣτΕ για συνέχιση των έργων της σήραγγας του Αχελώου αλλά υπό προϋποθέσεις


Να συνεχιστούν τα έργα συντήρησης της σήραγγας του Αχελώου ποταμού αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με την απόφασή της η Ολομέλεια έκανε δεκτή αίτηση του υπουργείου Υποδομών, που ζητούσε την συνέχιση των έργων διότι σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος – όπως υποστήριζε - η σήραγγα του Αχελώου μήκους 17.415 μέτρων να καταρρεύσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα συντήρησης είχαν «παγώσει» με παλαιότερη απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, το 2010. Την ανάκληση της απόφασης αυτής ζήτησε τώρα το υπουργείο Υποδομών και η αίτησή του έγινε δεκτή από την Ολομέλεια.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η Ολομέλεια του ΣτΕ για την συνέχιση των έργων για την αποκατάσταση των φθορών στη σήραγγα είναι:

α) τα μέτρα να είναι προσωρινά και να μην συνεπάγονται την κατασκευή της τελικής επένδυσης σε οιοδήποτε τμήμα του υπολειπόμενου ανεπένδυτου μέρους της σήραγγας,
β) η λήψη των μέτρων να διασφαλίζει τη διατήρηση της υφιστάμενης πραγματικής κατάστασης μέχρι τη λήξη της εκκρεμοδικίας, και
γ) για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών η διοίκηση να δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει εργοτάξια εγκατεστημένα στις κοίτες του Αχελώου και των παραποτάμων του, ενώ η απόληψη των απαραίτητων αδρανών υλικών να μην γίνει από τις κοίτες των ποταμών, αλλά από νόμιμα λειτουργούντα λατομεία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου κατά τα έτη 1994, 2000 ενώ το 2009 έχει αποστείλει 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για το θέμα αυτό και αναμένει τις απαντήσεις.
PROTO THEMA

2 σχόλια:

ANNA FLO είπε...

Εκεί που έφτασε η κατάσταση στον Αχελώο νομίζω ότι γίνονται όλα κατόπιν εορτής και είναι αργά!
Όνειρα γλυκά Δημήτρη

zeidoron dtsoukas είπε...

Αννα μου νυχτοπούλι και συ!
Εγώ προσωπικά είμαι κατά της εκτροπής του Αχελώου και λόγω εντοπιότητας(Αγρίνιο) αλλά το βασικότερο:δεν έχουν καμιά δουλειά οι άνθρωποι να επεμβαίνουν τόσο εκτρωματικά στα έργα της φύσης!Αν η φύση ήθελε να αρδεύεται ο θεσσαλικός κάμπος από τον Αχελώο θα είχε διαμορφώσει κατά τέτοιον τρόπο το ρου του ποταμού ώστε να μη χρειάζεται ανθρώπινη επέμβαση!
Επίσης όνειρα γλυκά!

Read more: Go to TOP and Bottom