Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η Λιβύη φλέγεται,223 νεκροί!Σχέδιο μεταφοράς των Ελλήνων

Η κατάσταση στην χώρα έχει βγει εκτός ελέγχου. Με τον γιο του Καντάφι να απειλεί ότι η χώρα θα μπει σε εμφύλιο πόλεμο αν δεν σταματήσουν τις διαδηλώσεις ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 223.

Ένα κυβερνητικό κτίριο φλέγεται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, έγινε γνωστό από δημοσιογραφικές πηγές.

"Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά", δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως, εκτός από το κυβερνητικό κτίριο, στις φλόγες βρίσκονται επίσης αρκετά αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη.

Οι διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζονται σήμερα για έβδομη ημέρα στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν από αρκετές πόλεις.

Στο μεταξύ, στη Βηρυτό, το δίκτυο NBN της λιβανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι έχουν σημειωθεί πυρκαγιές στην Τρίπολη και πως "η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαμαχιρίγια Δύο και εκείνη του ραδιοσταθμού Αλ-Σαμπάμπια φλέγονται".

Το NBN, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μετέδωσε πως διαδηλωτές πυρπόλησαν στη διάρκεια της νύκτας δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε επίσης το NBN.


Η κατάσταση στη Λιβύη ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε δηλώσεις που έκανε το πρωί στη ΝΕΤ, ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Ι.-Α. Ζέπος, κατά τη σύσκεψη, εξετάστηκε ιδιαίτερα η ένταση που επικρατεί στη Βεγγάζη και την Τρίπολη. Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία "νέα Λιβύη" είτε να βυθίσει τη χώρα στον "εμφύλιο πόλεμο", την ώρα που οι συγκρούσεις έφθασαν στους δρόμους της Τρίπολης.

"Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη", δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κονγκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν "προοπτικές ελευθερίας" στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών. Θα αρχίσει επίσης διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.

"Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε", είπε.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι "πολύ υπερβολικά".

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πόλη της Βεγγάζης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο και στις πόλεις Μουσράτα και Ζαούια.

Πυκνά πυρά ακούσθηκαν χθες το βράδυ σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης. Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος σημειώθηκαν χθες στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι "ταραξίες" έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.

"Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα", είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι "ούτε Τυνησία , ούτε Αίγυπτος".

"Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις...δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας".
http://www.newsit.gr/

2 σχόλια:

Λιακαδα είπε...

΄( Ασχημη κατασταση ...

zeidoron dtsoukas είπε...

Πολύ άσχημη και... μεταδοτική!!!
Σαν κάποιο αόρατο χέρι να κινεί τα νήματα με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας.
Να είσαι καλά Λιακάδα μου,καλό βράδυ!

Read more: Go to TOP and Bottom