Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μεγάλη κομπίνα με το κόλπο της «πυραμίδας» στο Ηράκλειο της Κρήτης


Παράλληλες έρευνες σε Ελλάδα και Κύπρο διεξάγονται για την κομπίνα της «πυραμίδας» που φέρεται να είχε στηθεί σε βάρος δεκάδων Ηρακλειωτών.

Και εκτός Ελλάδος επεκτείνονται πλέον οι έρευνες των διωκτικών Αρχών για τους εμπλεκόμενους στην κομπίνα με την «πυραμίδα» από την οποία έχουν ζημιωθεί δεκάδες Ηρακλειώτες. Για την πολύκροτη υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο όπου εκεί πλέον έχει επιληφθεί η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον στην υπόθεση παρουσιάζει η «διαδρομή» των χρημάτων που επένδυσαν οι Ηρακλειώτες. Όπως προκύπτει με βάση τη νέα ομαδική μήνυση που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Ηρακλείου, τα χρήματα «έφυγαν» από την Ελλάδα για Κύπρο και στην συνέχεια διοχετεύτηκαν, όπως αναφέρεται, σε ίδρυμα της Αμερικής. Έκτοτε τα …ίχνη τους αγνοούνται.

Πρόκειται για μία υπόθεση με μεγάλο υπόβαθρο κατά την οποία εταιρείες ιδρύονται εν μία νυκτί μόνο και μόνο για να διευκολύνουν ως «αγωγοί» τη μεταβίβαση χρημάτων σε εταιρείες, τράπεζες και ιδρύματα ανά τον κόσμο. Η νέα μήνυση που υποβλήθηκε για την υπόθεση αφορά σε δώδεκα Ηρακλειώτες που συνολικά επένδυσαν το ποσό των περίπου 5 (!) εκατομμυρίων ευρώ.

Το μέγεθος της καταγγελλόμενης κομπίνας είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε και υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου οι πρώτες μηνύσεις σε βάρος δύο Ηρακλειωτών, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί στους παθόντες ως μεγαλοεπενδυτές. Συγκεκριμένα ο πρώτος ήταν ασφαλιστικός πράκτορας-χρηματιστής, ο δεύτερος είχε διατελέσει τραπεζικό στέλεχος και εμφανίστηκε ως νυν μέτοχος κυπριακής εταιρείας με άριστες γνώσεις στα επενδυτικά προγράμματα.

Η ομαδική μήνυση που υποβλήθηκε αυτές τις ημέρες στην Εισαγγελία Ηρακλείου αφορά σε άλλους δώδεκα Ηρακλειώτες, οι οποίοι στρέφονται τόσο κατά των δύο προαναφερόμενων προσώπων όσο και κατά της συζύγου του ενός.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, Βαγγέλη Στρατουδάκη, οι εντολείς του ζητούν την ποινική δίωξη των τριών για τα αδικήματα της απάτης και υπεξαίρεσης από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος.

Στην πολυσέλιδη μήνυση που κατατέθηκε αναφέρονται αναλυτικά ανά περίπτωση τα ποσά που είχε επενδύσει ο κάθε μηνυτής, ενώ αποκαλύπτονται και στοιχεία με βάση την πολύμηνη έρευνα που αναγκάστηκαν να κάνουν σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να μάθουν την αλήθεια.

Όπως περιγράφεται στις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί, αρχικώς τους παθόντες προσέγγιζε ο ασφαλιστικός πράκτορας, ο οποίος υποσχόταν επενδύσεις υψηλής απόδοσης. Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος αυτός πράγματι υπήρξε συνεπής σε άλλους πελάτες με τους οποίους είχε συνδιαλλαγή στο παρελθόν και αυτό ήταν κάτι που είχε κυκλοφορήσει ευρέως ως απόδειξη της αξιοπιστίας του και της καλής γνώσης που είχε επί των επενδυτικών προγραμμάτων.

Όπως εξηγεί ο κ. Στρατουδάκης, τους έπεισε να του δώσουν το κεφάλαιο και μάλιστα σε κάποιους από αυτούς, έδωσε τις μηνιαίες αποδόσεις που τους είχε υποσχεθεί.

Στην πορεία όμως δήλωσε αδυναμία και προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, πείθοντας τους να μην «τραβούν» κάθε μήνα τις αποδόσεις ώστε να αυξηθεί το κεφάλαιο.

Ίδρυσαν εταιρείες στην Κύπρο



Η υπόθεση αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το σημείο που ο ασφαλιστικός πράκτορας εμφανίστηκε ενώπιον των επενδυτών μαζί με τον δεύτερο μηνυόμενο. Ο τελευταίος, όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε στέλεχος τράπεζας στο Ηράκλειο ενώ τους δήλωσε ότι είναι μέτοχος εταιρείας στην Κύπρο και μέσω αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση.

Οι δύο τούς εξήγησαν ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς τράπεζα της Ολλανδίας είχε μπλοκάρει το κεφάλαιο και δεν μπορούσαν να σταλούν τα εμβάσματα. Τους διαβεβαίωσαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να πάρουν πίσω το κεφάλαιο και τις αποδόσεις, ήταν να ιδρύσει ο καθένας από μία εταιρεία στην Κύπρο με κόστος επιβάρυνσης ανά περίπτωση περίπου 5000 ευρώ.

Ο δεύτερος μηνυόμενος τους διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος, θα μπορούσε να αναλάβει όλες τις διαδικασίες για την ίδρυση των εταιρειών, τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων, των εγγράφων και φυσικά το άνοιγμα των λογαριασμών.

Μέσω αυτών των λογαριασμών, οι Ηρακλειώτες θα μεταβίβαζαν το απαιτούμενο κεφάλαιο από συγκεκριμένη τράπεζα του Ηρακλείου σε συγκεκριμένη τράπεζα της Κύπρου και από ‘κει να διατεθούν τα χρήματα ως κεφάλαιο στην εταιρεία που θα ίδρυε ο καθένας. Πράγματι, οι εταιρείες ιδρύθηκαν και τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν από τράπεζα σε τράπεζα.

Το «κόλπο»

Όπως καταγγέλλουν οι παθόντες, το θέμα δεν τελείωσε στην ίδρυση των εταιρειών.

Στο Ηράκλειο ταξίδεψε ο πρόεδρος της κυπριακής εταιρείας - στην οποία εμφανίστηκε μέτοχος ο δεύτερος μηνυόμενος.

Μάλιστα έγινε συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Εκεί τους παρουσιάστηκε μία νέα προβληματική κατάσταση. Τους έπεισαν ότι για να «ξεμπλοκαριστούν» τα χρήματα, θα έπρεπε να συγκεντρώσουν ένα κεφάλαιο της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δεν ήταν εφικτό.

Ως μόνη διέξοδο για να πάρουν τα χρήματα τους, τους προτάθηκε να μεταβιβάσουν όλο το κεφάλαιο από τις εταιρείες που είχαν ιδρύσει στην δική του εταιρεία που διαθέτει την τεχνογνωσία να διαχειριστεί το θέμα. Μάλιστα μαζί του είχε και τραπεζικά έντυπα, τα οποία συμπλήρωσαν τελικώς οι μηνυτές, εγκρίνοντας τη μεταφορά των χρημάτων.

Ο πρόεδρος της κυπριακής εταιρείας-ο οποίος, όπως αναφέρεται υπήρξε ορκωτός λογιστής- τους διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα παρέμεναν σε κλειστό λογαριασμό και θα τους απέδιδε επιπλέον τραπεζικό τόκο έως 6%.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, ο πρόεδρος της εταιρείας εγγυήθηκε ότι τη διαδικασία θα αναλάμβανε η νομική σύμβουλος γνωστής τράπεζας της Κύπρου, η οποία είναι συγγενής του.

Τα χρήματα «πέταξαν» σε ίδρυμα της Αμερικής

Με βάση τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της κυπριακής εταιρείας, οι επενδυτές θα έπαιρναν τις πρώτες αποδόσεις στις 15 Νοεμβρίου 2008. Η ημερομηνία παρήλθε και οι μηνυτές έπαιρναν μόνο παρατάσεις και υποσχέσεις, γεγονός που άρχισε να τους ανησυχεί. Δύο μάλιστα αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στην Κύπρο και να διεξάγουν έρευνα για την τύχη των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει. Όπως αναφέρεται στη μήνυση, επισκέφθηκαν κεντρικό τραπεζικό κατάστημα όπου εμβρόντητοι άκουσαν τον υπάλληλο να τους ενημερώνει ότι το σύνολο των χρημάτων που είχαν επενδύσει άπαντες από την Κρήτη, δεν ήταν σε κλειστό λογαριασμό αλλά είχε αποσταλεί με έμβασμα σε αμερικανικό ίδρυμα, στις 10 Νοεμβρίου 2008, δηλαδή πέντε ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας κατά την οποία υποτίθεται ότι θα έπαιρναν τις πρώτες αποδόσεις.
http://www.patris.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom