Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

«Περί προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου»


H κρίση δεν πιάνει τους βουλευτές
Οι αντιφάσεις στα στοιχεία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, ευρωβουλευτών και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών

ΠΕΝΙΧΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ από τη μία, μεγάλες ακίνητες περιουσίες και υψηλές καταθέσεις από την άλλη. Η κραυγαλέα αυτή αντίφαση που προκύπτει από την ανάγνωση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των «300» της Βουλής, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, 
προβληματίζει το ίδιο το πολιτικό σύστημα καθώς θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα του θεσμού που καθιερώθηκε το 1964 με τον νόμο 4351 που είχε τον τίτλο «Περί προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου». Σαράντα έξι χρόνια μετά ο τρόπος με 
τον οποίο εξακολουθούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης την προ πολλού... χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος. 
Η γενική εικόνα των δηλώσεων, σύμφωνα με την οποία στα κοινοβουλευτικά έδρανα την πλειοψηφία αποτελούν οι «έχοντες και κατέχοντες», όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στη μεγάλη συλλογή ακινήτων στην οποία επιδίδονται ορισμένοι αλλά και στα «χοντρά πορτοφόλια» που εμφανίζεται να έχουν οι ίδιοι ή άλλοι, δεν ανταποκρίνεται στα δηλωθέντα εισοδήματά τους. 

Η πλειονότητα των πολιτικών εμφανίζεται να διαβιοί από τη βουλευτική αποζημίωση, η οποία δηλώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις ως αποκλειστικό εισόδημα που κατά την επίμαχη χρονιά (2008) την οποία αφορούν οι δημοσιοποιηθείσες δηλώσεις κυμαινόταν κατά μέσον όρο στο ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως (και ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος αφορολόγητο). 

Και αν αυτό δικαιολογείται εν μέρει για τους τότε βουλευτές από το γεγονός ότι τη χρονιά εκείνη ίσχυε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, το οποίο όμως καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2008, το εντυπωσιακό είναι ότι και οι περισσότεροι νέοι βουλευτές που εξελέγησαν πριν από έναν χρόνο εμφανίζεται ότι έχουν πολύ μικρά εισοδήματα. Ακόμη και γνωστοί ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζεται προτού εκλεγούν να έχουν εισοδήματα που άνετα θα τους κατέτασσαν σε εκείνους που η κυβέρνηση χορήγησε τον περασμένο Δεκέμβριο... επίδομα αλληλεγγύης. 

Ανάλογα ερωτήματα αλλά και υποψίες για την ακρίβεια των δηλουμένων δημιουργούνται εξάλλου και στον τομέα των ακινήτων, όπου, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι οι πολλοί εμφανίζονται ως κληρονόμοι και... δωρεοδόχοι ή ότι ο «πλούτος» τους προέρχεται από έναν «καλό» γάμο, στις αγορές τους φαίνεται να πέφτουν πάντα σε «μεγάλες ευκαιρίες» αφού έγιναν κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων (οικίες, εξοχικά, διαμερίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια) πληρώνοντας ευτελή τιμήματα. Τα παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι πάμπολλα και η προφανής δικαιολογία που ατύπως προβάλλεται από τους περισσοτέρους πως «έκανα ό,τι και οι υπόλοιποι Ελληνες», δηλώνοντας δηλαδή ότι κατέβαλαν τις λεγόμενες αντικειμενικές τιμές, δεν παύει να αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, η οποία σε ένα σύστημα ουσιαστικού και αποτελεσματικού ελέγχου δεν θα περνούσε... απαρατήρητη. 

Ενας βουλευτής, ο «πράσινος» κ. Π.Αντωνακόπουλος, από την Ηλεία, που την περίοδο 2007-2009 ήταν εκτός Βουλής, και δύο ευρωβουλευτές, ο κ. Χ.Αγγουράκης του ΚΚΕ και ο κ. Ν. Χουντής που εξελέγησαν το 2009, εμφανίζεται να μη δηλώνουν ατομικό εισόδημα, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι την ίδια χρόνια ο επίσης βουλευτής Κορινθίας του ΠαΣοΚ κ. Α. Μανωλάκης (ο οποίος δεν είχε εκλεγεί το 2007) δηλώνει ως δικό του εισόδημα το ποσό των... 90,05 ευρώ. Στην εικοσάδα με τους δηλώσαντες τα μικρότερα οικογενειακά εισοδήματα περιλαμβάνονται γνωστοί πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας (στην ενδέκατη θέση), η βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ κυρία Ελενα Παναρίτη, καθώς και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (19η θέση). 

Οι δύο «τσάροι» της οικονομίας επί της «γαλάζιας» διακυβέρνησης διατηρούν- για διαφορετικούς λόγους- τα «σκήπτρα» στη λίστα με τους μεγαλοεισοδηματίες της πολιτικής που δήλωσαν το 2008 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 300.000 

ευρώ. Ο τέως υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είναι ο πολιτικός που δήλωσε το μεγαλύτερο προσωπικό εισόδημα, ενώ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης , που ήταν ακόμη στο τιμόνι της οικονομίας, εμφάνισε το μεγαλύτερο οικογενειακό, καθώς η σύζυγός του κυρία Δίκα Αγαπητίδη, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο του real estate, είχε το δεκαπλάσιο από τον ίδιο εισόδημα που κατέταξε την οικογένεια Αλογοσκούφη στην πρώτη θέση των μεγαλοεισοδηματιών. 

Λόγω συζύγων μπαίνουν και οι υπόλοιποι στη λίστα, με εξαίρεση τον τελευταίο, τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος προσθέτει στο ατομικό εισόδημά του που προέρχεται κυρίως από τη βουλευτική αποζημίωση και ένα ποσό 190.00 ευρώ ως γονική παροχή από τον πατέρα του και τη μητέρα, προφανώς διότι από τα ατομικά εισοδήματά του δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί αλλιώς η αγορά αντί 550.000 ευρώ διαμερίσματος 203 τ.μ. με αποθήκη 7,5 τ.μ. και πάρκινγκ 20,8 τ.μ. στην περιοχή της Βούλας Αττικής. 

ΑΛΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εντυπωσιάζει το «πορτοφόλι» του πρώην υπουργού κ.Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος παρουσιάζει ραγδαία αύξηση των εισοδημάτων του τα τελευταία χρόνια.Η οικονομική του κατάσταση αποτελεί θέμα συζήτησης στα «νεοδημοκρατικά» πηγαδάκια της Βουλής. Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών,το 2004- έτος επανόδου της ΝΔ στην εξουσία- δήλωνε 86.160 ευρώ από τη βουλευτική του αποζημίωση,εισοδήματα από άλλες πηγές 11.500 

ευρώ,αλλά και 343.009 ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια.Η προ ημερών δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» έφερε τον κ.Σπηλιωτόπουλο και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης και των σχολίων από μερίδα συναδέλφων του.Από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι δεν έχει κάνει σημαντικές αναλήψεις από τους λογαριασμούς που διαθέτει στις τράπεζες.Σήμερα οι προσωπικοί του λογαριασμοί έχουν «απογειωθεί» σε 858.279 ευρώ που προέρχονται από ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων.«Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών μου προέρχεται από αγωγές που έχω κάνει σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, και τις έχω κερδίσει.Είμαι σίγουρος ότι αυτοί που σχολιάζουν τις καταθέσεις μου το θυμούνται καλά»σημειώνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην προσωπική του ιστοσελίδα. 

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τα λεφτά «αβγάτισαν» στην τράπεζα για τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κ.Π. Παναγιωτόπουλοπου αύξησε σημαντικά τις καταθέσεις του τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν μόνον οι πολιτικές μετοχές του που έκαναν limit up, αλλά και οι καταθέσεις του ακολούθησαν αντίστροφη πορεία σε σχέση με την οικονομική κρίση. 

Τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πολλαπλασιάστηκαν από 109.056 ευρώ το 2004 σε 1,6 εκατ. ευρώ. Πολλά από τα χρήματα που διατηρεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς προέρχονται από ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων. 

Επίσης ο πρώην υπουργός κατέχει ακίνητα στο Κολωνάκι, ένα στην Εκάλη και δύο εκτάσεις 9.000 τ.μ. στην Ευρυτανία. 

Το κλαμπ των εκατομμυριούχων

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2008 φαίνεται να υποκρύπτεται πίσω από την ενίσχυση των τραπεζικών καταθέσεων που εμφανίζονται σε αρκετές δηλώσεις «πόθεν έσχες» πολιτικών,αρκετοί από τους οποίους εμφανίζεται τη χρονιά αυτή να μειώνουν την έκθεσή τους σε χρεόγραφα (ομόλογα,αμοιβαία κεφάλαια,μετοχές) προτιμώντας τη «ρευστότητα».Συνολικά οι πολιτικοί που δηλώνουν καταθέσεις- προσωπικές ή οικογενειακές- με υπόλοιπο μεγαλύτερο των 300.000 φθάνουν τους 46. 

Οπως προκύπτει μάλιστα από την αναλυτική επεξεργασία των δηλωθέντων στοιχείων,δέκα πολιτικοί,ανάμεσα στους οποίους και ο τέως πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής,έχουν «σπάσει» το φράγμα του εκατομμυριούχου σε καταθέσεις,όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, στον οποίο πάντως ορισμένοι μπαίνουν με... συζυγική βοήθεια,όπως η πρώην υπουργός κυρίαΝτόρα Μπακογιάννη, ή γονική συνδρομή, όπως η νέα βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μάγια Τσόκλη. Πέραν της δεκάδας των εκατομμυριούχων...τραπεζικά «πορτοφόλια» που εντυπωσιάζουν εμφανίζεται να διαθέτουν ακόμη γνωστοί πολιτικοί όπως ο τέως υπουργός κ.Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δηλώνει κάτοχος προσωπικών λογαριασμών με συνολικό υπόλοιπο 858.279 ευρώ.
http://www.tovima.gr/

Σχόλιο Ζείδωρον:Ολως περιέργως ο ανώνυμος συντάκτης του Βήματος αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την αναφορά του σε πρωτοκλασάτα Κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ,που κι αυτά σκανδάλισαν με τις καταθέσεις τους και τα κινητά κι ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία.Π.χ. Πάγκαλος,Νταλάρα και λοιποί "σύντροφοι"!!!
Επίσης ενώ καυτηριάζει τον τρόπο που εξακολουθούν μετά από 46 χρόνια να υποβάλλονται οι δηλώσεις του "πόθεν έσχες" δεν ζητάει την κατάργησή του με την παράλληλη εφαρμογή ενός πραγματικού πόθεν κατέχεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom