Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Κανέλος,ο σκύλος που έμεινε πιστός στα ιδανικά του

Έγινε τραγούδι, blog, σύνθημα και η ιστορία του, 2 χρόνια μετά τον θάνατό του,κυκλοφορεί ακόμη από mail σε mail αλλά και σε πολλά sites του ίντερνετ.
Πρόκειται για τον Κανέλο, τον αδέσποτο σκύλο "μασκότ" του Πολυτεχνείου, στην Πατησίων, που επί πολλά χρόνια συνόδευε τους φοιτητές στις πορείες και σύχναζε μαζί τους στα Εξάρχεια. Σκύλος- σύμβολο των αντεξουσιαστών, πρωτοστατούσε στις συγκεντρώσεις τους στους δρόμους της Αθήνας και όποτε γίνονταν επεισόδια οι αστυνομικές δυνάμεις τα έβρισκαν σκούρα...

Όσοι τον ήξεραν λένε ότι ο Κανέλος "μισούσε ό,τι είχε να κάνει με εξουσία και αστυνομία" και πάντα χυμούσε στα ΜΑΤ όταν εμφανιζόταν στις πορείες.
Λένε πως τραυματίστηκε σε μία πορεία "από τα ΜΑΤ ύστερα από ρίψη χημικών" και έμεινε παράλυτος στα πίσω πόδια. Οι φίλοι του του έφτιαξαν ένα ειδικό καροτσάκι με ρόδες για να μπορεί να μετακινείται και τον φρόντιζαν αλλά κάποιοι "καλοί άνθρωποι" τον μετέφεραν στο κυνοκομείο στο Μαρκόπουλο.
Τότε μάλιστα - τον Ιούνιο του 2007 - είχε οργανωθεί διαδικτυακή κινητοποίηση από τους φοιτητές προκειμένου να επιστραφεί ο Κανέλος στο Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές τον βρήκαν παραμελημένο και εξαντλημένο και τον πήραν ξανά μαζί τους στο Πολυτεχνείο.
Η επιθυμία του σύντροφου Κάνελου να ζήσει και να πεθάνει νικητής, στα χέρια των συντρόφων και φίλων του, και να επιστρέψει για πάντα στο χώρο που αγάπησε και τον αγάπησαν, εκεί όπου πέρασε όλη του τη ζωή με δική του βούληση (προστατεύοντας το Πολυτεχνείο μέρα νύχτα, για πάνω από μια δεκαετία), εκπληρώθηκε.
Στις 2 Ιούλη του 2008, ο σύντροφος Κανέλος πέρασε στην αθανασία.
Οι σύντροφοι και φίλοι του τον έθαψαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, του χώρου που φύλαγε με αυταπάρνηση σε όλη του τη ζωή και την "ιδέα" του οποίου, τουλάχιστον αυτός, δεν πρόδωσε ποτέ. Δεν αλλοτριώθηκε, δε φόρεσε Αρμάνι, δεν πήρε σβάρνα τα κόμματα,δεν εξαργύρωσε τη θητεία του με μια θέση στα κωλοέδρανα της βουλής.
Θα σε θυμόμαστε για πάντα Κανέλο.
Ενθάδε κείται ο πιστός σύντροφος,ο Κανέλος
από το ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

8 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Ανατριχιασα σύγκορμη.......


ομως, προσεξε:

Απαραδεκτοι ολοι αυτοι οι δηθεν που ταχα μου αγαπουσαν το ζωντανο.
Δεν βρεθηκε κάποιος να το παρει μαζι του;

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

O συνοδοιπόρος, της αγάπης, της αλήθειας,της πίστης, της ελπίδας, της διδαχής...

Ανώνυμος είπε...

Όταν είχε χαθεί ο Κανέλος, είχαν ξεσηκωθεί όλα τα Εξάρχεια μέχρι να ανακαλύψουν πού ήταν. Το ζώο είχε τους φίλους του και όλοι μας τον ταίζαμε και τον ψάχναμε. Θυμάμαι όταν έβγαινα βόλτα τα σκυλάκια μου τότε, μόλις μας έβλεπε, ερχόταν τρέχοντας να τριφτεί απάνω μας και να φάει τη οποιαδήποτε λιχουδιά του είχα. Ένα γλυκύτατος σκυλάκος, που όντως δεν "πήγαινε" τους αστυνομικούς. Δεν υπήρχαν "δήθεν τάχα μου" όπως λέει η Ρίκη. Ο Κανέλος ήταν ελεύθερος να πηγαινοέρχεται όπου ήθελε, σπίτι του ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο όπου και θάφτηκε, όλα τα Εξάρχεια τον γνώριζαν και τον αγαπούσαν. Ομάδες ατόμων τον φρόντιζε μέχρι την τελευταία του στιγμή.Αυτοί που τον πήγαν στο Μαρκόπουλο, δεν τον γνώριζαν, ούτε ήξεραν την ιστορία του. Υπάρχει κι άλλος Κανέλος τώρα, αλλά καμία σχέση με τον πρώτο. Τα ξέρω από πρώτο χέρι, παλιά έμενα στα Εξάρχεια και τον έβλεπα κάθε μέρα στην Τοσίτσα, να μπαινοβγαίνει απ' το Πολυτεχνείο. Πόσες φορές δεν τον χάιδεψα, δεν κάθησε μαζί μου δίπλα μου στο παγκάκι και να του μιλάω...

Terry Zoris είπε...

Ιστορική μορφή ο Κανέλος. Μέχρι και τραγούδι έγινε. Να ΄σαι καλά Δημήτρη που μας τον θύμισες.

zeidoron dtsoukas είπε...

Ρίκη είναι πράγματι μια ιστορία άκρως συγκινητική!Δες και το βίντεο με το τραγούδι που έβαλα τώρα.
Οσο για τη μεταφορά του στο Μαρκόπουλο απ' ότι λέει φίλος που γνωρίζει την υπόθεση μάλλον έγινε από ανθρώπους που δεν ήξεραν τον Κανέλο!
Καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Πραγματικό σύμβολο ο Κανέλος αγαπητή Αντιγόνη!
Αλλά και κάθε ζωντανό που δέχεται αγάπη από τους ανθρώπους!
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε σ' ευχαριστούμε για τις πολυ σημαντικές πληροφορίες σου.
Επίσης θαυμάζουμε την τύχη σου που τον γνώριζες από κοντά!
Να είσαι καλά!

zeidoron dtsoukas είπε...

Φίλτατε Terry Zoris συμπάθαμε,είχα την εντύπωση πως είχα βάλει το τραγούδι.Βλέπεις οι πολλές φωτογραφίες που έχω ανεβάσει υπάρχουν και στο βίντεο κι έτσι έγινε το μπέρδεμα.
Ευχαριστώ που το επισήμανες,να είσαι καλά και χαιρετισμούς!

Read more: Go to TOP and Bottom