Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Νέο σκάνδαλο Daimler πριν ακόμα διαλευκανθεί της Siemens


Νέες σκιές για μίζες από την Daimler
Ερευνες για το αν Ελληνες πήραν «δωράκια» για αγορά οχημάτων από τη γερμανική εταιρεία, μεταξύ αυτών και 6.500 στρατιωτικών τζιπ


Νέες σκιές στην ελληνική πολιτική σκηνή, αφήνει η αποκάλυψη ενός ακόμη σκανδάλου με μίζες που έδινε γερμανική εταιρεία. Η υπόθεση, που θυμίζει έντονα το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αφορά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler - Mercedes Benz και η οποία, σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει η αμερικανική δικαιοσύνη, «λάδωνε» πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους σε 22 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Ερευνα 
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερεύνησε από το 2004 τις καταγγελίες για μυστικούς λογαριασμούς και δωροδοκίες είτε με μετρητά είτε με παραχώρηση πολυτελών αυτοκινήτων και άλλων δώρων με σκοπό την εξασφάλιση συμβολαίων αγοράς οχημάτων από την εταιρεία κατά την περίοδο 1999-2009. Τότε η Daimler ανήκε στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysle, και όπως μεταδίδουν ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία, έδινε μίζες σε χώρες όπως Κίνα, Ρωσία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Σερβία, Λετονία, Ουζμπεκιστάν, Κροατία, Τουρκία, Νιγηρία, Ουγγαρία.
Σε ότι αφορά τις προμήθειες οχημάτων στη χώρα μας, οι πληροφορίες είναι ότι πρόκειται για 6.500 στρατιωτικά τζιπ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα αυτοκίνητα που αγοράστηκαν την περίοδο αυτή.
Πλέον οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν αν αληθεύουν όλες αυτές οι καταγγελίες προτού λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως στην περίπτωση της Siemens. Θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων καθώς κι αν υπηρεσιακοί παράγοντες σχετίζονται με τα «μαύρα ταμεία» της Daimler.
Το ΒBC αλλά και το πρακτορείο Reuters επικαλούμενα πηγές από τη γερμανική εταιρεία ανέφεραν τα προηγούμενα 24ωρα ότι η Daimler είναι έτοιμη να καταβάλει το ποσό των 185 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές (93 εκατ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλα 91 εκατ. δολάρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) προκειμένου να σταματήσει η δίωξη.
Εκατομμύρια 
Από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι οι δωροδοκίες ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια. Οι πιο συνηθισμένες πρακτικές ήταν οι υπερτιμολογήσεις, τα εικονικά τιμολόγια, εικονικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και πλασματικές επιστροφές προμηθειών. Μέσω κρυφών λογαριασμών και άλλων μυστικών κονδυλίων δίνονταν τα «δωράκια» με διάφορες μορφές στους αξιωματούχους των 22 χωρών.
Εκτός από χρηματικά ποσά, υπήρχαν δωρεές πολυτελών αυτοκινήτων, διευκολύνσεις για αγορές σπιτιών κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έφτασε στο ευρωκοινοβούλιο όπου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής αναφέρθηκε στα απανωτά σκάνδαλα δωροδοκίας και διαφθοράς με πρωταγωνιστές γερμανικές εταιρείες.
«Δεν γνώριζε...»
«Εκτός από τη χρηματοπιστωτική δημοσιονομική κρίση και ηθική κρίση, καθώς η γερμανική κυβέρνηση για χρόνια δεν κατεδίωκε τις δωροδοκίες εκτός των συνόρων της και επροσποιήτο ότι δεν γνώριζε τα γεγονότα. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρά ότι τα γνώριζε και τα γνωρίζει, δεν ενεργεί, δεν ενεργοποιεί την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), δεν υπερασπίζεται τη νομιμότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περιφρουρεί τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών» τονίζει ο κ. Χουντής.
Πηγή:imerisia

2 σχόλια:

( fortounata) είπε...

τελικά το βαρέλι δεν έχει πάτο!!!

zeidoron dtsoukas είπε...

Απ' ότι φαίνεται είναι πάρα πολλά αυτά που δεν ξέρουμε!
Να είσαι καλά Φουρτουνιασμένη ψυχή.

Read more: Go to TOP and Bottom