Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τα ισόβια αποδίδουν πραγματικά δικαιοσύνη;


Καλώς ή κακώς καταργήθηκε η θανατική ποινή;
Σαφώς ρητορικό το ερώτημα καθ' ότι σε πολιτισμένες κοινωνίες δεν έχει θέση η θανατική ποινή.

Η ζωή είναι Θείο δώρο και κανένας δεν νομιμοποιείται να την αφαιρέσει.

Ομως το έγκλημα ζει και βασιλεύει απ' άκρη σ' άκρη της γης και 55 κράτη εξακολουθούν να διατηρούν τη θανατική ποινή στον ποινικό τους κώδικα.Μεταξύ αυτών 38 πολιτείες των ΗΠΑ,το Ιράν και η Κίνα.

Στην Ελλάδα ο τελευταίος που εκτελέστηκε ήταν ο Βασίλης Λυμπέρης το 1972,που είχε κάψει ζωντανούς παιδιά,σύζυγο και πεθερά.Εκτοτε και μέχρι το 1993 που καταργήθηκε η θανατική ποινή πολλές θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν.Οι πλέον γνωστές είναι του Νίκου Κοεμτζή (11 φορές εις θάνατον) και του Χρίστου Παπαδόπουλου (8 φορές εις θάνατον).

Η αυστηρότερη ποινή είναι τα ισόβια,τα οποία πρακτικά μετατρέπονται σε 25 χρόνια φυλακή.

Στην πράξη όμως ούτε τα 25 ισχύουν αφού κι αυτά μειώνονται από 15 έως 18 ή και 21 ανάλογα με τη διαγωγή του καταδικασμένου στη φυλακή και την ευσπλαχνία του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν ζητηθεί χάρη.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά σήμερα;
Οι αιτίες είναι πάρα πολλές,θα αναφέρουμε μερικές:
Η εγκληματικότητα στη χώρα μας αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου!
Ακόμα και για 100 ευρώ διάφορα ανθρωποειδή δεν διστάζουν να σκοτώσουν συμπολίτες μας.

Παράλληλα αυτές τις μέρες διεξήχθησαν δυο δίκες που ανατρίχιασαν την Ελληνική κοινωνία.

Μιλάμε για τη δίκη του καθηγητή της Μουσικής,ο οποίος αφού σκότωσε τη γυναίκα του την έθαψε σε παρακείμενη της οικείας τους πλατεία στη Φιλοθέη και μετά όχι μόνο παρίστανε τον ανήξερο αλλά είχε το θράσος να την κλαίει και να την ψάχνει.

Στην άλλη δίκη μια "στοργική" μάνα μαζί μ' έναν ιερέα κι έναν υπέργηρο "κύριο" βίαζαν τα παιδιά της στην περιοχή του Λιοσίων.

Βέβαια οι δικαστές έκαναν τη δουλειά τους και επέβαλαν τις μεγαλύτερες ποινές.

Τα ισόβια όμως αποδίδουν πραγματικά δικαιοσύνη;
Αφορμή γι' αυτή τη σκέψη μας έδωσε χθεσινό δημοσίευμα της Espresso σύμφωνα με το οποίο "ο αρχηγός της εταιρίας δολοφόνων" όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερος μετά από 21 χρόνια φυλακής κι άνοιξε και δικηγορικό γραφείο αλλά δηλώνει θρασύτατα:"Ημουν εγκέφαλος-ανεγκέφαλος με ... αριστερή συνείδηση"!

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή σκότωναν τους πλούσιους ηλικιωμένους για να μοιράσουν τις περιουσίες τους στους φτωχούς!

Δεν είμαστε ούτε νομικοί,ούτε θεολόγοι για να αναλύσουμε επιστημονικά την ποινή του θανάτου.Πιστεύουμε ακράδαντα πως κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη  και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να την αφαιρέσει.

Επίσης γνωρίζουμε και το ενδεχόμενο της δικαστικής πλάνης,που σε περίπτωση εκτέλεσης δεν διορθώνεται!Στους παλαιότερους είναι γνωστή η περίπτωση του δράκου του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονική τη δεκαετία του 60.

Οπως επίσης γνωρίζουμε ότι άνθρωποι κρίνουν ανθρώπους με ότι αυτό συνεπάγεται!

Το ερώτημα όμως παραμένει:Τα ισόβια αποδίδουν πραγματικά δικαιοσύνη;

14 σχόλια:

Akis είπε...

Αποδίδουν εφόσον λειτουργούν ως ισόβια και όχι 20 ή 18 χρόνια. Τότε γιατί τα λέμε ισόβια?...

apneagr είπε...

Τα ισόβια αποδίδουν πραγματικά δικαιοσύνη;

osr είπε...

γράφεις:

"Ακόμα και για 100 ευρό διάφορα ανθρωποειδή δεν διστάζουν να σκοτώσουν συμπολίτες μας."

πρέπει να δεις ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν τους δολοφόνους τους ληστές τους κλέφτες και τα περισσότερα εγκλήματα

και αυτές να πολεμήσεις

αν όλοι είχαν φαγητό στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση μήπως θα σκότωναν για 100 ευρώ;

Ανώνυμος είπε...

Νομο για θανατικη ποινη
Στους παιδεραστες εμπορους ναρκωτικων και προδοτες της πατριδας.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Ακη σωστό αυτό που λες αλλά για πες μου ο παππούς που βίαζε τα παιδάκια πόσα χρόνια θα ζήσει για να εκτίσει την ποινή του;Ουσιαστικά μένει ατιμώρητος αφού σε λίγο θα επέλθει ο φυσικός του θάνατος λόγω ηλικίας.Είναι πολλά τα κενά αλλά βέβαια την απορία μου εκφράζω,δεν είμαι ειδικός.Καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Φίλε μου apneagr ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσίευση.Να είσαι καλά και καλή συνέχεια!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ φίλε Οsr αν διαβάζατε πιο τακτικά αυτό το blog θα βλέπατε ότι έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στα αίτια που οδηγούν τους πολίτες στην οικονομική εξαθλίωση!Αυτό όμως δεν δικαιολογεί κανέναν να σκοτώσει άνθρωπο γιατί πεινάει!
Ελεος!
Κι αν ακόμα θέλετε να δεχτούμε αυτό ως υπόθεση εργασίας γιατί δεν πάνε να σκοτώσουν πολιτικούς,εφοπλιστές,επιχειρηματίες παρά σκοτώνουν βιοπαλαιστές και γριούλες;Απλά φίλε μου γιατί έχουν εγκληματικά-δολοφονικά ένστικτα και χτυπάνε τους εύκολους στόχους.
Ακόμα κι αν είχαν φαγητό,στέγη κι αξιοπρεπή διαβίωση όπως λέτε ναι δεν θα σκότωναν για 100 ευρό αλλά για 100.000 και πάνω!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη,να είστε καλά.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε όπως γράφω και στο κείμενο κανένας άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα ν' αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή.
Πρέπει όμως κάποια αδικήματα,όπως κι αυτά που αναφέρεις,να τιμωρούνται παραδειγματικά κι όταν λέμε ισόβια να εννοούμε ισόβια.
Καλό βράδυ!

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 18.ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΔΙΣ ΙΣΟΒΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΧΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΝΕΜΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Unknown είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Λοιπόν κατά την ταπεινή μου γνώμη τα τα ισόβια θα έπρεπε να είναι κυριολεκτικά φυλάκιση ισή με τον βίο !!!

Δηλαδή διέπραξες ένα έγκλημα και τιμωρείσαι με ισόβια, τότε να παραμείνεις φυλακή μέχρι να πεθάνεις στην κυριολεξία !!!

Μπορεί να ακούγετε σκληρό (και σαδιστικό ίσως), αλλά πιστεύω πως αυτό θα ήταν καλύτερο κι από θανατική καταδίκη.

Στην περίπτωση που θα καταδικαστεί κάποιος σε θανατική ποινή, ξέρει πως θα τον σκοτώσουν και τέλος, και ειδικά για κάποιες ειδικές κατηγορίες εγκληματιών δεν τους νοιάζει καν.
Αν όμως τον αναγκάσεις να ζήσει φυλακισμένος ισόβια, μέχρι να πεθάνει αυτό θα ήταν ότι πιο χειρότερο για αυτόν.Θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να του κάνεις, να του στερήσεις την ελευθερία για πάντα !!!

Σκεφτείτε το λίγο...

Και πάλι την καλημέρα μου.
Σπύρος

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Για την συγκεκριμένη περίπτωση του Χ.Παπαδόπουλου, η απόφαση να βγει από την φυλακή μετά από 21 χρόνια, είναι όντως προκλητική. Μιλάμε για έναν δολοφόνο, ο οποίος σκότωνε για χρόνια εν ψυχρώ, βάση ένος συγκεκριμένου σχεδίου, που καταδικάσθηκε 8 φορές εις θάνατο, που δραπέτευσε από την φυλακή κάνοντας κατάχρηση της ειδικής άδειας, που το ξανασυλάβανε μετά από 5 μήνες, δεν δικαιούται καμίας χάρης. Για ποια καλή διαγωγή μιλάμε ?

zeidoron dtsoukas είπε...

Aγαπητέ Θανάση καλό μήνα επίσης!Συμφωνούμε απόλυτα.Προσωπικά δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για την σωστή απονομή δικαιοσύνης,όμως έτσι όπως λειτουργεί σίγουρα μπάζει από πολλές μεριές.

zeidoron dtsoukas είπε...

Φίλε Σπύρο καλή εβδομάδα και καλό μήνα επίσης!
Σίγουρα έτσι όπως το λες ακούγεται σκληρό αλλά κι από την άλλη αν σκεφτούμε τα εγκλήματα αυτών των ανθρώπων θα δούμε πόσο σκληρά κι απάνθρωπα έδρασαν.
Κι είναι πρόκληση να συναντάς μπροστά σου σκληρούς δολοφόνους που με πλήρη συναίσθηση διέπραξαν τα πιο άγρια εγκλήματα.Πρέπει οι νομοθέτες να εξετάσουν βάση των νέων δεδομένων το θέμα των ισοβίων.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ φίλε ΕΝΕΡΓΕ ΠΟΛΙΤΗ η περίπτωση του Παπαδόπουλου ήταν που μου έδωσε την αφορμή να γράψω αυτές τις σκέψεις μου.Ας με κρίνει ο Θεός αλλά το θεωρώ πρόκληση μετά τα φρικτά εγκλήματά του(δεν σκότωσε τυχαία κάποιον άνθρωπο αλλά ενσυνειδήτως και με σχέδιο οκτώ ανθρώπους) να κυκλοφορεί ελεύθερος και να δίνει συνεντεύξεις.Σκέψου πως θα νιώθουν οι συγγενείς των θυμάτων του.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

Read more: Go to TOP and Bottom